Erg gevoelig + angst

Author:
admin
Posted:
wo, 09/19/2001 - 13:32
Ik ben een persoon met een erg gevoelig gebid en heb tevens grote angst voor de tandarts. Vier jaar lang ben ik niet geweest, nu ga ik wel weer.

Echter, naast mijn angst (bij verdoven, boren, etc. doe ik mijn ogen dicht, hint voor andere angstigen) ben ik nu veel gevoeliger! De tandarts vindt het raar maar verdooft nu altijd net zo lang door totdat ik echt niets meer voel. Dit zorgt er dan wel voor dat ik de eerste verdovingen (die nog niet sterk genoeg zijn) echte pijn heb.

Beter uitgelegd:
Verdoven, testen AU, verdoven, testen AU, verdoven, testen AU, verdoven, testen goed.

Hoe kan het dat ik zo extreem gevoelig ben in mijn mond? (koud/warm water is bijv. geen probleem).

Komt dit voort uit mijn angst? Of kan het misschien komen 'slechte ervaringen' met een tandarts van vroeger?

En dan nog een vraag, kan de tandarts niet in een keer goed verdoven in mijn geval? Dat scheelt een paar keer flinke pijn.
de digitale tandarts

De locale anaesthesie gebruikt door de tandarts, kan bij de een beter werken dan bij een ander. Maar wat jij vertelt, nl vier maal verdoven voordat behandelt kan worden, is toch zeer uitzonderlijk.

Pijn kan door veel prikkels worden opgewekt. Bij overschrijding van een bepaalde prikkelsterkte gaat men pijn voelen. Het blijkt dat de pijndrempel, de grenswaarde waarbij het pijngevoel voor het eerst optreedt voor ieder mens nagenoeg gelijk is.

Maar de pijnbeleving vanaf dat moment is voor iedereen heel verschillend. Uit onderzoek is gebleken dat dit verschil in pijnbeleving wordt opgebouwd door ervaring. Bekend voorbeeld is dat bijv. grote oorlogsverwondingen vaak weinig pijnklachten oproepen, terwijl de prik van de injectienaald als erg pijnlijk wordt beleefd.

Een belangrijke therorie m.b.t. de pijnbeleving is de 'gate control theory of pain' Deze theorie verklaart gedeeltelijk het verschil in pijnbeleving. Volgens de theorie wordt door prikkeling van andere zenuwen de pijn verminderd. Denk hierbij aan bijv. een moeder die het huilende kind op de pijnlijke plaats streelt, waardoor de pijn wordt verzacht.

Over pijnbeleving bestaan dus wel een aantal theorien, maar het fijne weet men er (nog) niet van. Dat psychische factoren een grote rol spelen, is echter wel duidelijk.

Ik hoop dat dit het een beetje verduidelijkt heeft en dat je in de toekomst met minder injecties toe kunt.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-09-21 00:27 ]
vr, 09/21/2001 - 00:26 Permalink