Enorme tandpijn; overbelaste kauwspieren en trekken verstandskiezen

Author:
Pine96
Posted:
di, 04/09/2019 - 22:51
Een maand geleden ben ik vanuit de UK teruggevlogen naar NL omdat ik enorme tandpijn had op verschillende plekken in mijn mond. De spoedtandarts vertelde me dat dit veroorzaakt werd door een overbelasting van de kauwspieren (wegens tandenknarsen) . Er zijn ook foto's gemaakt van de plekken die het meest pijnlijk waren maar hier waren geen tandheelkundische ingrepen voor nodig. Wel adviseerde hij om mijn verstandskiezen zsm te laten trekken, en gaf aan dat dit de pijn wellicht zou verlichten. Ik heb inmiddels alle 4 mijn verstandskiezen laten trekken, de linkerhelft afgelopen dinsdag. De assistente gaf tijdens deze operatie aan dat de napijn extra hevig zou zijn doordat tijdens het trekken de kauwspieren een dreun gekregen hadden. Op donderdag begon het tandvlees aan de andere kant van de laatste extractieplaats uit het niets te bloeden, en de pijn was ondanks de maximale hoeveelheid pijnstillers die dag niet uit te houden. Daarop ben ik vrijdag naar mijn eigen tandarts gegaan om te controleren of er een ontsteking oid zat wat deze intense pijn kon veroorzaken. Deze stelde vast dat hij geen duidelijke oorzaak kon vinden voor de pijn (op de tanden tikken was niet pijnlijker bij een specifieke tand in het gebied waar het tandvlees eerder gebloed had) , dat de pijn waarschijnlijk door het knarsen kwam, en dat daarnaast het tandvlees ontstoken was (je zou denken dat door het spoelen met chlorhexidine na het trekken van de verstandskiezen ontstekingen zouden moeten worden tegengegaan). Op zijn advies ben ik maandag naar de preventieassistente geweest om mijn gebit te laten reinigen. Haar viel verder niets bijzonders op aan het tandvlees.

Ik slik inmiddels al enkele maanden pijnstillers (de originele pijn begon mid februari maar ik kon geen afspraak krijgen bij tandartsen in Engeland). Aanvankelijk ibuprofen200 en paracetamol toen ik in Engeland was, daarna ook Ibuprofen 400 op aanraden van de spoedtandarts en inmiddels verstandskiezen getrokken zijn vrijwel dagelijks een combinatie van Ibuprofen 600 (voorgeschreven door de kaakchirurg na het trekken van de verstandskiezen) 400,200 en paracetamol. Per dag bij elkaar opgeteld zo'n 1600 Ibuprofen en 1500 paracetamol. De pijnstillers lijken steeds maar even te werken en ik moet om de 3 à 4 uur bijpakken om niet te vergaan van de pijn. Voornamelijk savonds is het echt niet uit te houdenan. meestal speelt de pijn savonds op bij mijn boventanden rechts voorin, maar dit wisselt. Ook kauwen op harde producten is nog pijnlijk.

Ik heb mijn splint een tijd niet in gehad zodat de plekken waar mijn kiezen zijn getrokken goed konden herstellen en die gebieden nog pijnlijk aanvoelde, maar draag hem sinds gisteren weer. Ik merk dat hij extra strak lijkt te zitten en na het uitdoen doen mijn tanden links boven extra pijn.

Ik ben door de chirurg in het ziekenhuis verwezen naar een kaakfysio maar dat is pas later deze week.

Ik vertrouw het nog voor geen meter en moet zaterdag weer terug naar Engeland, waar ik geen toegang heb tot een tandarts. Ik wil alleen niet weer op de stoep staan bij de tandarts wanneer hij een paar dagen geleden aangegeven heeft dat hij verder niets geks zag. Kan deze intense pijn echt voortkomen uit puur overspannen kauwspieren? Als er iets anders mis was hadden de kaakchirurg/tandarts/preventieassistente hier toch wel iets van gezegd, toch? En wat kan ik doen aan de pijn naast pijnstillers en hitte?
vV

ik zou eerder koelen dan warmte erop. voor de rest een dusdanig complex verhaal dat dat niet zo even vanachter de pc oplosbaar is.
Wellicht vragen om tramadol voor snachts. dat een splint na even dragen strakker zit klopt, tanden schuiven altijd een beetje. Na een of 2 dagen is dat gevoel meestal over. kan je bespoedigen door ook overdag te dragen wanneer mogelijk.
wo, 04/10/2019 - 08:26 Permalink
Pine96

Als antwoord op door vV

Dankje voor de tip, ga proberen te koelen. Het bitje deed gisteren zo'n pijn links boven (ondanks eerder ingenomen Ibuprofen) dat ik hem heb uitgedaan. Vrijdagochtend weer terug naar de tandarts om te controleren of het niet aan het bitje zelf ligt. Ga ook proberen de tandarts te overtuigen alsnog een foto te maken van het gebied rechts boven waar het iedere avond enorm pijn doet omdat ik liever niet met deze pijn terugkeer (ben daarna namelijk pas weer in oktober in NL) en ik heel zeker wil weten dat er niet iets van een gaatje oid zit.
wo, 04/10/2019 - 20:57 Permalink