1 post / 0 nieuw
Enorme pijn, twijfel welke kies en overleg tandarts
Laura1979
Offline
Laatst gezien: 1 week 5 dagen geleden
Geregistreerd: 11/15/2020 - 14:24
door Laura1979 ma, 11/16/2020 - 15:02
#1

hallo,

Dit is mijn 1e bericht op dit forum. Bij voorbaat dus excuses als ik dit in de verkeerde categorie staat....

In 2007 (zo uit m'n hoofd) heb ik een wortelkanaalbehandeling ondergaan in element 6 onderin. Daar heb ik nooit pijn van ondervonden naderhand (vooraf ook niet, mijn tandarts was er toen op tijd bij denk ik). De kies daarnaast is in 2014 gevuld en bestaat ook eigenlijk alleen maar uit vulling. Verstandskies aan die kant heb ik inmiddels ook niet meer.

Onlangs ben ik van tandartspraktijk veranderd, omdat mijn eerdere tandarts haar praktijk is gestopt. Zo'n 3,5 weken geleden begon het aan die kant te zeuren en heb ik een afspraak gemaakt voor controle. Ik gaf aan dat ik extreem bang ben voor de tandarts en ze stelde me enigszins gerust. Ik gaf ook aan dat ik niets wist welke kies precies zeurde. De tandarts heeft toen uitvoerig gekeken maar zag niets. Op de foto's zag ze wel dat de kies met de endo onderaan een schaduw vertoonde bij de wortelpunt. Ze gaf aan dat het een wortelpuntontsteking kon zijn en zou overleggen met haar collega om te vragen of 'die het aandurft' de endo opnieuw te doen. Ze zou er 'affinitieit' mee hebben en had 'een aantal cursussen op dat gebied gevolgd'. Ok.... Ik zou die dag erop gebeld worden. De dag erop deed m'n mond minder pijn dus toen ik gebeld werd heb ik aangegeven eerst nog even af te wachten tot ik zeker zou weten welke kies pijn deed. Ook voelde het niet goed om iets te laten herbehandelen door deze tandarts.

Toen begon het... afgelopen vrijdagmiddag natuurlijk vreselijke pijnen. Nog steeds onduidelijk in welke kies. Heb het eerst nog volgehouden met ibu's, maar ben gisteren toch met vreselijke lood in de schoenen en veel stress naar de dienstdoende spoedarts geweest. Deze bleek ook nog eens specialist in endo's en herbehandelingen. Hoe dan ook, hij heeft nieuwe foto's gemaakt en gaf aan dat ik toch weer in overleg moest met m'n eigen tandarts. Dat bij beide kiezen inderdaad iets te zien is, maar dat hij nu niets zou doen tijdens de weekenddienst. Heb hem verteld over mijn angsten en dat ik niet veel vertrouwen heb in de praktijk waar ik ingeschreven sta. Hij zei me toen in m'n netwerk te vragen voor een tandarts waar ik wel vertrouwen in zou hebben, om samen een plan te maken of om te vragen om verwijzing naar een endodontoloog (hij tipte me ook nog een specifiek iemand) . Hij wilde mij zelf niet aannemen als patiënt, i.v.m. eventuele scheve gezichten tandartsen onderling. Ok... En met extra hoge ibu's in combi met paracetamol ben ik naar huis gegaan.

Inmiddels is de pijn nog duidelijker aanwezig en heb ik na ontzettend stressvolle dagen en nachten (hier lijkt het relaxter dan ik me voel, geloof me!) tot de conclusie gekomen dat ik echt een ander soort behandeling nodig heb. Ik heb goed gezocht en denk dat ik binnen het ziekenhuis meer op m'n plek ben: endodontologen + angstbegeleiding. Dus ik heb vanochtend om 08.00 uur m'n eigen tandartsenpraktijk gebeld, uitgelegd dat ik extreme pijn heb, extreme zorgen maak, dienstdoende tandarts gisteren heb gezien, onder de medcijnen zit en daardoor ook niet goed functioneer (heb twee hele kleine kinderen) en dat ik graag doorverwezen zou worden. Ze zou overleggen met de tandarts en dan de brief versturen naar het ziekenhuis.

Inmiddels is het 15.00 uur en heb ik nog niets gehoord. Heb gebeld om toch even te vragen wat er uit het overleg is gekomen en of ik al verwezen ben. De assistent zei me dat ze nog geen tandarts had gesproken. Mijn eigen tandarts zou pas op donderdag (!!) weer aanwezig zijn en die moest dan de verwijzing maar doen. Ik verga op momenten nog steeds van de pijn door de pijnstillers heen en ben er mentaal even helemaal kapot van. Heeft iemand tips hoe hiermee om te gaan?