Elke dag andere pijn (en tandarts op vakantie!)

Author:
Monica65
Posted:
do, 12/28/2006 - 18:43
Hai hai,

Vorige week 41 geworden, nog nooit last van kiespijn gehad en nu net heb ik me geregistreerd op dit forum. Hoe raar kan het lopen. :)

Sinds eerste kerstdag heb ik dus pijnklachten. Het begon met een vreemd gevoelig gevoel onderin mijn tandvlees, onder mijn eerste kies beneden. Vervelend maar niet echt pijnlijk.
Later op de dag veranderde dit. Ik begon pijnaanvallen te krijgen, maar dan in mijn gehele rechter onderkaak en later deed ook mijn rechter bovenkaak leuk mee. Tussen deze aanvallen (ik noemde het weeën) voelde ik werkelijk nix. Maar de aanvallen zelf waren echt heel pittig. Ze duurden zo'n 5 minuten en kwamen dan weer om het half uur en dan weer om het kwartier en dan weer pas na een uur.
Uiteraard heb ik mij van de nodige pijnstillers bediend, maar de pijn bleef er niet van weg.

De volgende dag (voor de oplettende lezer tweede kerstdag :smt002 ) hetzelfde verhaal. De pijnaanvallen werden alleen nog pijnlijker en veel speeksel liep in mijn mond.

De dag daarna deed het voortdurend pijn. Maar de pijn had zich nu geconcentreerd op de plek waar het allemaal mee begon. Met dit verschil dat nu mijn hele kies aan een stuk door vreselijk pijn deed, en bij de minste aanraking vloog ik tegen het plafond. Het leek wel of de kies hoger lag. En alsof ie van zijn plaats gedrukt werd.

Omdat ik de hoop had dat het een kaakholteontsteking was (al weken verkouden namelijk), ben ik die dag dan ook naar mijn huisarts gegaan. Die wist binnen enkele seconden te vertellen dat het een tandheelkundig probleem was. Ja..als je er met een hamertje op gaat staan slaan! :x
Ik kreeg nog wel een receptje mee voor sterkere pijnstillers.

Anyway, mijn tandarts bleek dus op vakantie. Op haar automatische beantwoorder stond een 0900 nummer van de tandartsenbemiddelingslijn. Die dus maar gebeld à €0,20 p.m. Omdat ik te horen kreeg dat al de telefonistes in gesprek waren, heb ik na een paar minuten maar opgehangen. Een uur later, hetzelfde verhaal. Maar er was ook de optie om teruggebeld te worden. Dus heb ik mijn telefoonnummer achtergelaten. Dit was om 11 uur 's morgens. Om kwart over 4 's middags werd ik teruggebeld.
Ik deed een kort verslag van de klachten en de telefoniste zou voor mij dan een afspraak kunnen maken. Wel wilde ze me er nog even op wijzen dat ik contant moest betalen. Dat was minimaal €50 en naar gelang welke behandeling er plaats zou moeten vinden, kon het nog eens oplopen tot over de €150. Ik heb moeten bedanken. Ik heb zoveel geld niet! Kerst was immers net achter de rug. Die mevrouw opperde dat ik het misschien dan maar moest lenen van iemand. Ken ik zulke rijke mensen dan? :-?

Gisteren vroeg naar bed gegaan en heb goed geslapen dankzij een plantje dat je kan roken. :smt003 En vanmorgen leek het verminderd. Ik kon weer voorzichtig kauwen. Maar omdat het wel dik was geworden in mijn onderkaak, leek het me toch wel verstandig om een tandarts te raadplegen, dwz telefonisch. Wederom de bemiddelingslijn gebeld, wederom minstens 10 minuten in de wacht gestaan.
De onvriendelijk vrouw zei mij dat het niet mogelijk was om een telefoonnummer van de dienstdoende tandarts te krijgen. Ik kon alleen een afspraak maken. Want, zo zei zij, als je pijn hebt ga je naar een tandarts en dan bel je hem niet op. Als je het geld hebt wel, reageerde ik.
Maar omdat ik zoveel pijn had/heb, had ik al iemand benaderd om mij het geld te lenen (ik ken toch rijke mensen! :D ) dus ik wilde toch wel een afspraak maken. Ik viel haast om van verbazing toen mij gezegd werd dat ik dan naar een tandarts 15 km verderop moest! Maar mevrouw, ik heb geen vervoer, alleen een fiets. Het was mijn keuze, zei ze. Wat nou keuze? Ik betaal verdorrie elke maand keurig mijn premie, ga elk halfjaar trouw naar de tandarts, maar omdat zij nu op vakantie wil (en kan), moet ik daarvan maar de dupe worden?? Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk???

Ondertussen verga ik nog steeds van de pijn. Heb jankend mijn huisarts net gebeld met de vraag of ik een anti-biotica kuur mag. En dat mocht.
Mijn hele onderkaak gloeit en klopt en ik neem om de twee uur een pijnstiller waar de pijn dwars doorheen gaat.

Waar kan deze (dagelijks veranderende) pijn op duiden? En kan het kwaad dat ik niet naar een tandarts kan/ga?

Groetjes,
Monica (die altijd lang van stof is.. :roll: )
mecánico para …

Ik zou toch die tandarts gaan bezoeken. Heeft alles te maken met de klacht die je hebt, en heeft niets temaken met premies of vakanties van de tandarts. ze kan nu eenmaal niet altijd voor iedereen en alles klaar staan.

Dus morgen toch gaan. kan het een eind fietsen zijn of niet, last wordt niet minder door niet te gaan
do, 12/28/2006 - 19:26 Permalink
Monica65

Werk jij toevallig bij die bemiddelingstelefoonlijn? :smt003
Mijn vraag is wat er aan de hand zou kunnen zijn en of wachten verantwoord is. Het zal wel alles met mijn verwachtingen te maken hebben, maar ik vind jouw antwoord ietwat kort door de bocht. Even 15 km fietsen? Sure.. En met het openbaar vervoer is het zelfs al een uur reizen. :-?
Maar goed, ik vind het te gek voor woorden deze situatie. Jij blijkbaar niet. Dat kan.

Evengoed zou ik toch nog antwoord op mijn vraag willen. :smt002
do, 12/28/2006 - 20:05 Permalink
Paul

Beste Monica,
Wat vervelend dat de kerst voor jou met zoveel pijn is verlopen. Om je kort een antwoord te geven op je vraag: de pijn, verhoogde tand én zwelling van je kaak duidt hoogst waarschijnlijk op een acute wortelpuntontsteking. Hierdoor ontstaat er een pusophoping onder je kies, die pijn geeft als er druk op komt. Deze pijn kan ook uitstralen naar de andere kaak. De enige oplossing is een wortelkanaalbehandeling (erg duur) of de kies trekken (niet zo duur). Eventueel kan de pijn tijdelijk worden opgelost door de ontsteking open te snijden, maar daar los je niets me op.
Helaas zal je dus echt naar een tandarts moeten voor hulp, want antibiotica helpt helemaal niets. Probeer sterkere pijnstillers te vragen als bijvoorbeeld codeine, of combineer paracetamol met ibruprofen (lees de bijsluiters!).
Ik wens veel sterkte toe en hoop dat ik je met dit antwood heb kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,
Paul.
do, 12/28/2006 - 20:26 Permalink
Chris888

En kan het kwaad dat ik niet naar een tandarts kan/ga?


Ik zou toch die tandarts gaan bezoeken.
Dus morgen toch gaan.


Hoe duidelijk wilde je het antwoord hebben? Verzin iets creatiefs als je niet kunt of wilt fietsen: bel een vriend met auto en regel een lift in ruil voor een schaal oliebollen, leen een brommer, ga liften. Succes!
do, 12/28/2006 - 20:30 Permalink
mecánico para …

nee, ik ben tandarts en heb een weekie vrij. voor het eerst sinds half juli
:roll:

Maar zoals ik al zei, ik zou morgen toch echt een poging doen die tandenvriend te gaan bezoeken. Want last is last en gaat niet over door er mee te blijven lopen. Dat is dus de boodschap, ga!


Ik zei overigens niet dat je moest gaan fietsen maar dat het een eind fietsen was. Dat reistijd en afstand een probleem zijn is vervelend, maar daar kan je die tandarts niet op aanspreken. In dit geval moet je er wat voor over hebben om ze te zien.

Ter vergelijk: als je een levertransplantatie wil wordt dat in Groningen gedaan. Je zal in Limburg wonen.
De meeste mensen redeneren uit de IK positie. En dan duikelen ze de slachtofferrol binnen als ze er iets voor moeten doen. Maakt het niet ineens wel leuk om wat verderweg je heil te moeten vinden maar vakantie periodes zijn nu eenmaal niet de makkelijkste voor mensen met klachten.

Over die bemiddelingslijn kan ik kort zijn: als er wortd gebeld neem ik zelf de telefoon aan en maak zelf de afspraak bij waarneming in de avonduren en weekend. Het door een lijn laten doen zo uik prima vinde, alleen dan zou ik een professioneel gedrag verwachten voor datgene waar ik voor betalen zou. Afsnauwen van mensen is iets wat door mij en door mijn assisteten gewoon niet wordt gedaan. Dus als het aanvoelde als een koude douche, dan kan ik dat gevoel heel goed begrijpen.

Succes met de tour de dentist
do, 12/28/2006 - 20:32 Permalink
Monica65

Dankjewel voor je heldere uitleg, Paul.

Je zegt dat de antibiotica niets zal helpen maar er zit toch een ontsteking? Ik realiseer wel dat dit een korte termijns oplossing is, maar zo is ie ook bedoeld; volgende week komt immers mijn eigen (vertrouwde) tandarts weer terug. :)

En ik heb idd al sterke pijnstillers: paracetamol met codeïne in combinatie met arthrotec 50. Geloof me, ik ben de laatste dagen high van de pillen! :roll: :smt003
do, 12/28/2006 - 20:37 Permalink
mecánico para …

Dat de huisarts Antibiotica geeft is op zich dubieus te noemen. Een ontsteking op basis van baceterien zou je kunnen afremmen, een ontsteking als gevolg van een doodgaande tand niet. De pijn is dan de druk die ontstaat door toestroom van afweer, bloed en vocht.......en dat kan in die kaak nergens heen = druk op botvlies, zenuwen en daardoor pijn.
Antibiotica is nutteloos in dat geval. Als het een bacterie is wortd de zwelling en de pijn overigens de eerste twee dagen meer en de klachten dan ook.

Je moet echt kijken of je de tandarts toch niet zou kunnen bezoeken
do, 12/28/2006 - 20:45 Permalink
Monica65

Dankjewel mecánico dat je de moeite hebt genomen om je nader uit te leggen.

Ik vind van mezelf niet dat ik in een slachtofferrol schiet, maar ik moet wel eerlijk bekennen dat ik opstandig word van deze situatie. Verontwaardigd ook. Ik ben er bijna een soort principekwestie van aan het maken, geloof ik... :roll: :oops:

De vergelijking van een kiespijn met een niertransplantatie vind ik eigenlijk een beetje mank gaan. Ik blijf dan ook bij mijn standpunt dat ik dit niet vind kunnen en dat dit soort situaties veranderd dienen te worden. Ik vind het onacceptabel dat er in de wijde omtrek geen tandarts dienst heeft en dat ik contant moet betalen, terwijl ik netjes verzekerd ben. Alsof een tandarts een luxe is...? Met huisartsen is het toch ook behoorlijk geregeld?

Verder wil ik nog ff opmerken dat ik absoluut niet vind dat tandartsen geen vrij zouden mogen hebben. Daarom mecánico, een fijne vakantie toegewenst. :smt002

Edit: als ik het goed begrijp, zou jij mij afraden om verder te gaan met de kuur? Ik heb er nog maar eentje ingenomen..
do, 12/28/2006 - 20:55 Permalink
ZeroXX

Je krijgt dat geld wel gewoon terug van je verzekering hoor.
Ok, het is voor sommigen best veel geld natuurlijk, maar alles beter dan met een zere mond rondlopen lijkt me :)
do, 12/28/2006 - 20:57 Permalink
Monica65

Je krijgt dat geld wel gewoon terug van je verzekering hoor.

Niet alles, vertelde de mevrouw van de verzekering mij. Ik moet sowieso €18 betalen omdat ik buiten de halfjaarlijkse controle om naar de tandarts ga. :smt012
do, 12/28/2006 - 21:00 Permalink
ZeroXX

Nou ja, mocht je een ontsteking o.i.d. hebben, dan vallen die 18 euro natuurlijk wel in het niet bij de rest van de rekening. ;)
do, 12/28/2006 - 21:02 Permalink
mecánico para …

Als je begonnen bent moet je 'm eigenlijk afmaken, zeker als je geen actie gaat ondernemen met die tandenvriend morgen (vrijdag).
Als je daar heen gaat en de wortelkanaalbehandeling wordt ingezet, dus de oorzaak van die ontsteking is verdwenen, dan is afmaken van die kuur, of zelfs maar het nu innemen van de tweede nutteloos.

Wat heb je gekregen? Amoxicilline of Amoxicilline met Clavulaanzuur (augmentin). In dat laatste geval zit er, zeker als je wel een tandarts bezoekt, een probleem in de pijpllijn met je darmflora. Dat is zeker geen feest, en al helemaal niet als het achteraf niet had gemoeten.\\

nb, principes kan je overboord zetten, in een wereld waar zowat iedereen een auto heeft of kan gebruiken is een afstand van 15km geen steekhoudend argument om op elke praktijk een dienst te zetten. En dan is het gebeurd met de kleine praktijken in dorpjes, want dan kan je als tandarts je sociale leven wel in de ijskast zetten tot je 65e.
Overigens hebben de regering en de verzekeraars tandheelkunde uit de basisvoorziening gelaten en dus tot luxe verklaard. Huisartsen posten in avond en weekend in de achterhoek: cirkels van meer dan 20 kilometer!!
HUISARTSEN, dus........

Maar daar heb je nix aan als je nu dus last hebt.

De keus is dan: doorgaan met kuur, mogelijk tegen beter weten in, en in het nieuwe jaar naar je huis tandarts
Of je probeert morgen alsnog te gaan.
do, 12/28/2006 - 22:39 Permalink
Monica65

Yep is idd Amoxicilline met Clavulaanzuur. En ik ken de bijwerkingen daarvan. :smt002

Toch nog even over dat ik het belachelijk blijf vinden: ik woon in een stad met meer dan 75.000 inwoners. De praktijk waar ik heen mag, telt er 6844. :roll:

Jij zegt dat de regering hier de hand in heeft gehad maar als ik jou goed begrijp kan jij je hier prima in vinden. Heeft wrs alles met te maken met vanaf welke positie je het bekijkt...

En tja...en bestaan echt nog steeds mensen die geen auto hebben en van een minumum inkomen moeten leven. Maar goed, moeten ze maar geen klachten krijgen hoor. Eigen schuld.

Ondertussen weet ik nog steeds niet of ik kan gaan vandaag... :cry:
vr, 12/29/2006 - 10:08 Permalink
mecánico para …

IK heb geen mening over of het goed of fout is. Ga ook gewoon vaak met de fiets naar het werk........en dat is 10km verderop en ben de laatste die iets over andermans portemonnaie te vertellen heeft.
Maar je praat over eigens schuld, toch weer de slachtofferrol.

Ik hoop dat je mag komen en ook kan gaan vandaag, misschien ben je dan van de klachten af en wat minder bozig.

succes
vr, 12/29/2006 - 11:30 Permalink
Monica65

Ik geloof niet dat wij elkaar begrijpen. (Of kruip ik nu ook weer in een slachtofferrol omdat ik me niet begrepen zou voelen? :roll: )

Ik heb vanmiddag een afspraak bij een tandarts en wellicht ben ik dan van mijn klachten af, maar ik blijf hoe dan ook bij mijn standpunt dat ik vind dat deze situatie te gek voor woorden is. Noem het bozig.

:smt006
vr, 12/29/2006 - 12:06 Permalink
Monica65

Thanx! Half vijf ben ik aan de beurt. Zal je aan me denken? :wink:



(Heeft jouw naam trws niet iets met fietsen te maken? http://www.nbproducties.nl/smilies/fietsertour.gif)
vr, 12/29/2006 - 12:35 Permalink
mecánico para …

Thanx! Half vijf ben ik aan de beurt. Zal je aan me denken? :wink:


ik doe de hele dag niet anders! http://web.inter.nl.net/users/watermarck/Smileys/wtf.gif


(Heeft jouw naam trws niet iets met fietsen te maken? http://www.nbproducties.nl/smilies/fietsertour.gif)


nee toch!? http://web.inter.nl.net/users/watermarck/Smileys/whistling.gif
vr, 12/29/2006 - 13:40 Permalink
Monica65

Mocht er iemand geïnteresseerd zijn, dan volgt hier een korte samenvatting van mijn bezoek aan de tandarts vanmiddag.

Half vijf, Maassluis. Toch wel enigszins nerveus wat mij te wachten staat, praat ik mezelf druk moed in tegen vriendinlief die 75 km is afgereisd om mij bij te staan. De lieverd.

Ik word gehaald door de tandarts, een wat oudere vriendelijke man die mij met zijn hele voorkomen direct op mijn gemak stelt. Ik vertel van de klacht en hij zegt dat er eerst een foto gemaakt gaat worden. Tijdens het wachten op het ontwikkelen (heet dat bij dat soort foto's ook zo??) neem ik uiteraard mijn kans waar om mijn ongenoegen te uiten over het tandarstenbemiddelings bureau. 8) Graag had ik nog meer geklaagd over afstanden enzo, maar de foto's zijn klaar en kunnen bekeken worden.

Het blijkt (zoals verwacht) een wortelpuntonsteking te zijn. Auw.
Hij zegt dat ie daarvoor de bovenkant even open wil maken om erin te kunnen kijken. Nog meer auw! Ik vraag min of meer in paniek of ie daar niet eerst een verdoving voor moet geven, maar dat lijkt hem overbodig. "We proberen het eerst zonder en als het niet gaat, kan je er altijd nog eentje krijgen." zegt hij. Beloofd!
Maar ik voel echt he-le-maal nix! Zo voorzichtig gaat hij te werk.
Zo nu en dan vraagt ie of het nog gaat en ik steek optimistisch mijn duim omhoog. Vandaag had ik trouwens sowieso veel minder pijn in vergelijking met de voorgaande dagen. :o

Vervolgens doet hij er iets desinfecterends in en dicht de boel af. Geen idee met wat eigenlijk.
Ook zegt hij nog dat hij verwacht dat het morgen een stuk beter zal aanvoelen allemaal. Zeker met de antibiotica kuur erbij. Zegt hij. Dus. :roll:

De oorzaak was overigens wrs de witte vulling.
Anyway, dinsdag moet ik uiteraard een afspraak met mijn eigen tandarts maken omdat er een wortelkanaalbehandeling moet komen.
Ik bedank hem vriendelijk en zeg hem dat ik heel blij ben dat hij zo'n vriendelijk man blijkt te zijn. Ik wist niet dat tandartsen zo vreselijk aardig konden zijn! :smt003
vr, 12/29/2006 - 21:01 Permalink
Moon

:smt003 Whihihi! Soms zijn tandartsen best aardig!
Ik hoop voor je dat het allemaal een stuk beter aan gaat voelen!
succes met je kanaalbehandeling!
vr, 12/29/2006 - 21:13 Permalink
ZeroXX

Hmm, oorzaak een witte vulling... ik weet niet van wat voor materiaal dat gemaakt is, maar ik kan me in voorgaande 8 wortelkanaalbehandelingen herinneren dat er 1 bij zat die door een vulling kwam... er is een materiaal waar mee gevuld word, waar ik niet tegen kan namelijk.

Ik hoop dat je inmiddels minder last van je mond hebt :)
za, 12/30/2006 - 07:14 Permalink
Monica65

@ ZeroXX: De pijn is een stuk minder en heb daarnet ipv de codeïne paracetamol een gewone genomen. Nou..oke..twee gewone dan.
Het is nog wel wat dik trouwens.

En heb jij ACHT wkb gehad?? Vind je het lekker of zo?? :o
Ik geloof dat het er mee te maken heeft dat witte vullingen minder sterk zijn.
Klopt dat mecánico? Zeg ook eens wat! :lol:
za, 12/30/2006 - 10:49 Permalink
Zubní Lékař

Witte vullingen zijn tegenwoordig even sterk als grijze vullingen. Witte vullingen zijn alleen wat techniekgevoeliger. Een witte vulling bestaat uit een kunststof die door middel van een primer en een soort lijm aan de tand bevestigd wordt. Maar zoals je niet verft in de regen, zo is het ook erg belangerijk dat de te vullen kies of tand droog ligt. Dit is het beste te realiseren met een rubberdam (rubberen lapje). Dus het antwoord op je vraag is: even sterk, maar wel kritischer omdat het techniekgevoeliger is dan amalgaam.

Gr. Henk
za, 12/30/2006 - 11:33 Permalink
ZeroXX

@ ZeroXX: De pijn is een stuk minder en heb daarnet ipv de codeïne paracetamol een gewone genomen. Nou..oke..twee gewone dan.
Het is nog wel wat dik trouwens.

En heb jij ACHT wkb gehad?? Vind je het lekker of zo?? :o
Ik geloof dat het er mee te maken heeft dat witte vullingen minder sterk zijn.
Klopt dat mecánico? Zeg ook eens wat! :lol:


Tja, heb een heel slecht ondergebit helaas... laatste jaren ging het goed hoor. Maar vanaf mijn 19e tot ongeveer mijn 22e heb ik er 8 gehad :smt003
Ben er aan verslaafd ja :roll:
Heb zelf overigens geen pijn meer, ook van die ontsteking niet, dus die kies van mij is lekker dood dus. :roll:

Voor zover ik mij kan herinneren neemt die zwelling in de komende dagen wel weer af en als het goed is wordt de pijn ook minder. Je mond heeft best een opdonder gehad natuurlijk door de WKB en heeft ook tijd nodig om te herstellen. Komt helemaal goed dus :)
zo, 12/31/2006 - 09:03 Permalink
Monica65


Voor zover ik mij kan herinneren neemt die zwelling in de komende dagen wel weer af en als het goed is wordt de pijn ook minder. Je mond heeft best een opdonder gehad natuurlijk door de WKB en heeft ook tijd nodig om te herstellen. Komt helemaal goed dus :)

Uhm...ik heb nog geen wkb gehad hoor...bedankt voor je opbeurende woorden. :o :wink:

Morgen is tandartserin er weer. Ik hang morgen gelijk aan de foon om een afspraak te maken. Yessss! :smt100

Edit:: O ja...de kies in kwestie gaat een beetje los zitten..moet ik me hier zorgen om maken? :-?
ma, 01/01/2007 - 13:08 Permalink
ZeroXX

Ehh ja, maar hij heeft hem toch opengehaald? Dan heeft ie vast wel een begin gemaakt van een WKB neem ik aan?

Ik moet straks ook bellen... maar zal er wel weinig van voelen zenuw is al een tijdje dood geloof ik
di, 01/02/2007 - 06:07 Permalink
Monica65

Ik heb net gebeld. Volgende week woensdag ben ik aan de beurt. Vond het wel laat, maar heb nix gezegd; sinds vorige week kijk ik nergens meer raar van op. :lol:

Ik voel ook helemaal nix meer trouwens. Zit ook wat speling in de kies.
Ach, we zullen wel zien... :wink:
di, 01/02/2007 - 09:09 Permalink