Einde oefening?

Author:
Bokanova 1962
Posted:
di, 09/04/2007 - 09:38
Enkele weken geleden breekt een flink stuk van een kies af (met dank aan die ene olijf die niet ontpit was) en na een foto bij de tandarts blijkt dat de kies niet meer gevuld kan worden, de kies moet eruit. Aangezien het de eerste kies links naast de hoektand is zou dat betekenen dat ik met een zichtbaar gat in mijn bovengebit moet rondlopen, niet echt een aantrekkelijk vooruitzicht.

Afgelopen week breekt tijdens de lunch een kies compleet af, ook de eerste kies naast de hoektand, maar nu rechts. En nu was er niet eens sprake van een pitje of dergelijke. Ik ben altijd bang geweest dat dit op een kwade dag zou gebeuren, want mijn gebit is nu eenmaal slecht: alle tanden/kiezen zijn meerdere keren geboord en gevuld en in het verleden heb ik diverse wortelkanaalbehandelingen en wortelpuntbehandeling (kaakchirurg) ondergaan.

Mijn gebit lijkt nu op z'n einde te zijn.

Volgens mijn tandarts kan de tweede afgebroken kies nog wel gerepareerd worden met een stift, maar ze gaf gelijk aan dat de stift niet echt stevig zou staan. De linker kies zou volgens haar vervangen kunnen worden door een brug, daar heb ik zelf niet zoveel vertrouwen in omdat de naast liggende kies net zo slecht is.

Door de vele reparaties ziet mijn gebit er niet uit (zwarte vullingen, vlekkerige voortanden). Ik overweeg nu dan ook om de hele zaak te laten trekken en te vervangen door een prothese. De tandarts erkent dat mijn gebit slecht is maar vindt dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om het gebit te herstellen. Ik zie echter op tegen een eindeloze reeks behandelingen met stiften, kronen, bruggen en plaatjes om uiteindelijk toch het gebit te moeten laten trekken.

Voor een beter oordeel heb ik de tandarts gevraagd een behandelplan op te stellen zodat ook de kosten duidelijk worden. Als die te hoog oplopen kan ik net zo goed een prothese op implantaten laten zetten.
vV

Als die te hoog oplopen kan ik net zo goed een prothese op implantaten laten zetten.


dit ligt mi toch wat genuanceerder. een prothese blijft, ook met implantaten, een hulpmiddel. Laat ik het zo zeggen: met een kunstbeen moet u niet verwachten nog een marathon te kunnen lopen, als dat met het eigen been wel goed ging. Het eindresultaat blijft toch wel redelijk onvoorspelbaar. Dus zolang het enigzins te doen is zou ik gaan voor behoud van het eigen gebit.
En er is eventueel prima te stabiliseren, en de grote behandelingen te faseren.

succes!
di, 09/04/2007 - 12:31 Permalink
Bokanova 1962

Bedankt voor uw antwoord. Uiteraard wil ik er alles aan doen om mijn eigen gebit te behouden, maar de moed zinkt me nu wel ver in de schoenen. Ik vecht al decennia tegen het verval van mijn gebit, 2x per jaar op controle, aansluitend 2x per jaar behandelingen en daar bovenop nog extra bezoekjes omdat er weer een vulling afbrak. Het gebit is er nooit beter of mooier door geworden, alleen maar zwakker en lelijker. Het is voor mij dan ook moeilijk voorstelbaar dat met nog meer (ingrijpende)behandelingen het tij gekeerd kan worden.

Mijn tandarts probeerde mij gerust te stellen dat die rechter kies gered kan worden met een stift. Na enig doorvragen (duurzaamheid) gaf ze echter toe dat de stift weinig houvast heeft in de restanten. :o Dat is ook mijn probleem met de voorgestelde brug voor de (nog te trekken) linkerkies. Dat wordt dan zo´n beetje een Rotterdamse Zwaan die uitkraagt vanuit de hoektand, want de tegenoverliggende kies is van dezelfde zandsteenkwaliteit als de zojuist gecrashte kies. Zonder een goed fundament zijn al deze fraaie oplossingen volgens mij kansloos.

De financiering van een stevige restauratie is geen probleem, ik vind het wel zonde als alle inspanningen voor stiften, kronen en bruggen geen duurzame oplossing biedt.
di, 09/04/2007 - 16:32 Permalink
vV

ok, duidelijk. 2 opmerkingen: als eerste zoeken naar de oorzaak van het verval! want blijkbaar gebeurt er iets waardoor het mis blijft gaan...

als 2e: er moet m.i. een plan gemaakt worden waarbij alle goede pijlers gestabiliseert dienen te worden, en alle twijfelachtige tanden/kiezen opgeoffert ten bate van een gedegen lange termijn visie. Doorprutsen op 1 tandje tot het oneindige en de lange termijn voor de rest uit het oog verliezen leidt nergens toe..

Of er dan alleen gestabiliseert wordt om eea over een langere of kortere termijn te beoordelen en dan definitief of gelijk definitief hangt van meerdere factoren af. En eventueel licht verkorte tandboog (bv 1 kies minder) behoort uiteraard ook tot de opties, eea afhanjelijk weer van de staat.

men kan in zo`n situatie beter de energie richten op de kiezen die een gunstige levensverwachting hebben..

Succes!
di, 09/04/2007 - 17:32 Permalink
hello jozefien

even een paar vragen: ga je tussen de tandarts behandelingen naar de mondhygieniste? gebruik je een elektrische tandenborstel? flos, stook en rager je? neem je veel snoep of frisdrank? hoe oud zijn die zwarte vullingen, zijn ze nog wel helemaal goed dat kiezen afbreken, dat doen ze nml ook als de vullingen te oud/lek zijn. Die zwarte vullingen van mij zijn nml in de loop van de jaren allemaal al vervangen. er wordt al heel wat jaren met composiet gewerkt. Met composiet kunnen ze tegenwoordig toveren, ze bouwen er zo een kies mee op. Als je tanden zo lelijk zijn, denk je dan aan schildjes? :smt017 groetjes Jozefien :smt006
di, 09/04/2007 - 20:50 Permalink
Bokanova 1962

als eerste zoeken naar de oorzaak van het verval! want blijkbaar gebeurt er iets waardoor het mis blijft gaan...
Aan het poetsen kan het niet liggen. Al vanaf mijn jeugd poets ik elektrisch en de laatste jaren poets ik ook tussen de tanden/kiezen met interdentals. Ik denk dat ik erfelijk belast ben, mijn vader had al op zijn 18e een kunstgebit. Heb ik het toch mooi tot mijn 45e weten uit te zingen.

er moet m.i. een plan gemaakt worden waarbij alle goede pijlers gestabiliseerd dienen te worden, en alle twijfelachtige tanden/kiezen opgeofferd ten bate van een gedegen lange termijn visie.
Wordt aan gewerkt door mijn tandarts. Volgende week krijg ik haar visie te horen.

Doorprutsen op 1 tandje tot het oneindige en de lange termijn voor de rest uit het oog verliezen leidt nergens toe..
Dat is in het kort wel mijn bezwaar tegen de manier waarop mijn tandarts (niet alleen de huidige, maar ook de 3 tandartsen daarvoor) het probleem steeds benaderd heeft.

Of er dan alleen gestabiliseerd wordt om eea over een langere of kortere termijn te beoordelen en dan definitief of gelijk definitief hangt van meerdere factoren af.
Sorry, dit begrijp ik niet.

men kan in zo`n situatie beter de energie richten op de kiezen die een gunstige levensverwachting hebben..
Dit is essentieel: wat is de levensverwachting? Voor de kiezen is die volgens mij vrij kort (hooguit 5 jaar), voor de tanden hooguit 10 jaar. Maar wellicht kan mijn tandarts daar meer over zeggen.

In ieder geval bedankt voor uw antwoord. Het geeft weer een beetje hoop.
di, 09/04/2007 - 22:26 Permalink
Bokanova 1962

even een paar vragen: ga je tussen de tandarts behandelingen naar de mondhygieniste? gebruik je een elektrische tandenborstel? flos, stook en rager je? neem je veel snoep of frisdrank? hoe oud zijn die zwarte vullingen, zijn ze nog wel helemaal goed dat kiezen afbreken, dat doen ze nml ook als de vullingen te oud/lek zijn. Die zwarte vullingen van mij zijn nml in de loop van de jaren allemaal al vervangen. er wordt al heel wat jaren met composiet gewerkt. Met composiet kunnen ze tegenwoordig toveren, ze bouwen er zo een kies mee op. Als je tanden zo lelijk zijn, denk je dan aan schildjes? :smt017 groetjes Jozefien :smt006


Tot anderhalf jaar geleden heb ik nog amalgaanvullingen gekregen bij mijn vorige tandarts. Vandaar de zwarte vullingen 'achterin'. Mijn huidige tandarts plaatst alleen composietvullingen zodat enige zwarte vullingen inmiddels vervangen zijn. Helaas waren de zojuist afgebroken kiezen voorzien van nieuwe composietvullingen, dus daar heb ik niet lang plezier van gehad.

Dan de mondhygiëne: ik snoep vrijwel nooit (elke keer als ik gegeten heb kan ik de resten tussen de tanden en kiezen halen met een interdentalborsteltje). Ik drink overdag koffie, thee en 's avonds een glas wijn. Ik heb mijn gebit altijd met een elektrische tandenbortel gepoetst. De huidige tandenborstel is voorzien van timer (2 minuten) en zelfs dan poets ik nog wat langer. Daar kan het niet aan liggen. Het is dan ook frustrerend om telkens geconfronteerd te worden met noodzakelijke reparaties.

Dat het gebit er niet uitziet (ik heb erger gezien) heb ik mee leren leven. Uiteraard zou ik graag een mooier gebit willen hebben maar schildjes zie ik als een lapmiddel.
di, 09/04/2007 - 23:18 Permalink
Bokanova 1962

De tandarts heeft voorgesteld om 2 bruggen te plaatsen in mijn bovengebit om de 2 afgebroken kiezen te vervangen. De foto's geven een redelijk resultaat: goede wortels (staan keurig in het gelid en geen ontstekingen) maar zeer grote vullingen. Er is dus in ieder geval een goed fundament voor de bruggen.

Om alle opties in overweging te kunnen nemen heb ik de foto's meegenomen en een afspraak gemaakt bij een implantoloog, want met de twee bruggen is het grootste probleem wel opgelost in technische zin, het bovengebit wordt er echter niet fraaier door (afgezien van het feit dat de 2 kraters dan opgevuld zijn). Bovendien is de kans vrij groot dat de overige kiezen vergelijkbare problemen gaan krijgen, immers de kiezen zijn allemaal voorzien van dezelfde, zeer grote vullingen, zodat ik in de nabije toekomst meer van dit soort kostbare projecten kan verwachten.

Een vaste prothese op implantaten blijft dan ook een aantrekkelijke optie: een mooie rij voortanden :smt003 en eindelijk verlost van het slechte gebit. :smt013 De kosten hievan zijn ook niet mals maar wel te overzien. Uiteraard heb ik wel moeite met de gedachte dat ik dan mijn eigen gebit kwijt ben, maar met dit gebit kan ik niet meer lekker lachen, moet ik heel voorzichtig eten en heb ik regelmatig pijn, absoluut geen heftige pijn maar wel vervelend genoeg.

Eerst maar eens horen van de implantoloog of implantaten überhaupt mogelijk zijn. Ik houd u op de hoogte.
do, 09/13/2007 - 11:13 Permalink
hello jozefien

goede wortels, geen ontstekingen, wel grote vullingen, lijkt me dat inderdaad een brug de beste oplossing is. Waarom een implantaat als je het zo kan oplossen, dat begrijp ik niet helemaal, vind je de rest dan niet mooi genoeg? dat zou je toch ook kunnen verfraaien? Jij wil dus, als ik het goed begrijp, alles laten trekken en dan een klikgebit? Lijkt me als laatste redmiddel prima geschikt, volgens mij geen 1e keus. maar ja, is een mening, misschien hebben de forumtandartsen een andere. wens je sterkte. :smt006
do, 09/13/2007 - 16:55 Permalink
vV

De kosten hievan zijn ook niet mals maar wel te overzien


nu ja, valt wel mee mits er indicatie voor is valt een groot deel onder de basisverzekering..Maar ja de aanvraag kan pas gedaan als er geen eigen tanden/kiezen meer zijn. Daarnaast, met een goede planning kan het nog heel lang mee, weg is wel weg...

Wat mij wel opvalt is dat er dus nog nooit een tandarts heeft gezegd: ja, dat kunnen we wel weer repareren, maar het wordt ook hoog tijd eens naar de lange termijn te kijken! Dan is er te spreiden, en komt niet alles in 1x zoals nu..

overigens zijn ""schildjes"" eigenlijk facings zeker geen lapmiddel, integendeel je moet als tandarts toch wel goed weten waar je mee bezig bent, maar dan is het zeker wel een goede lange termijn oplossing, mits de indicatie juist gesteld wordt! Maar dat geldt voor alles...

Volgende stap zou gewoon kronen kunnen zijn. Ik heb menig facing bij patienten inmiddels 15-20 jaar rondlopen, zonder problemen.
do, 09/13/2007 - 17:19 Permalink
Bokanova 1962

goede wortels, geen ontstekingen, wel grote vullingen, lijkt me dat inderdaad een brug de beste oplossing is. Waarom een implantaat als je het zo kan oplossen, dat begrijp ik niet helemaal, vind je de rest dan niet mooi genoeg? dat zou je toch ook kunnen verfraaien? Jij wil dus, als ik het goed begrijp, alles laten trekken en dan een klikgebit? Lijkt me als laatste redmiddel prima geschikt, volgens mij geen 1e keus. maar ja, is een mening, misschien hebben de forumtandartsen een andere. wens je sterkte. :smt006


De bruggen zijn wat mij betreft ook een goede oplossing voor het probleem van de afgebroken kiezen. Daar staat wel een gepeperde rekening van bijna 5500 euro tegenover. Ik zou hier absoluut geen moeite mee hebben als mijn gebit van goede kwaliteit is (zowel qua gezondheid als uiterlijk). Hoewel mijn tandarts heeft aangegeven dat het gebit nog niet 'op' is, ervaar ik dat zelf wel zo.

De afgelopen 5 jaar is het aantal bezoeken aan de tandarts gestegen van 5-6x per jaar tot nu maandelijks (op dit moment ga ik wekelijks op de koffie, maar dat komt omdat er nu echt grote problemen zijn). Telkens breken er stukjes vulling af, zitten er gaatjes onder vullingen, krijg ik pijn aan kiezen die net behandeld zijn (eentje daarvan is dus pas afgebroken). Het afgelopen jaar heb ik opeens last van ruimtes tussen de kiezen die na elke hap opgevuld worden met etensresten en die MOET ik met een ragertje verwijderen anders gaat het irriteren en pijn doen. Ik heb die interdentals dan ook overal liggen in huis, in de auto, in mijn jas, in mijn werktas, op kantoor en zelfs 1 in de koker van mijn zonnebril.

Het kost al met al zoveel tijd dat ik er moedeloos van begin te worden: waar eindigt dit??? Ik kan die 5500 euro vrij gemakkelijk ophoesten dus dat is geen belemmering, maar blijft het daarbij? Ook mijn financiele mogelijkheden zijn uiteindelijk beperkt. Als er nog meer kiezen afbreken (nogmaals: alle kiezen zijn van dezelfde kwaliteit als de onlangs afgebroken kiezen) gaat de rekening wel erg snel oplopen. Loop ik dan straks niet rond met een aaneenschakeling van kunstwerken? En wat als de pijlers van de bruggen problemen gaan geven? Dan alsnog implantaten plaatsen? Het vooruitzicht op een lange reeks ingrijpende én kostbare behandelingen, en dan nog geen zekerheid hebben op een duurzame oplossing doet mij twijfelen.

Als ik zou kiezen voor een prothese zou het geen klikgebit worden maar een permanent vaste prothese. Van alle prothesevarianten lijkt deze optie het meest op de de eigen tanden en daar hecht ik veel waarde aan. Ik kan me zo´n prothese ook veroorloven, maar niet als ik eerst mijn spaarpot heb uitgeput aan een riante verzameling bruggen en kronen. Een mooi gebit is ´mooi´ meegenomen maar zeker niet mijn belangrijkste punt, tenslotte loop ik al zo´n 30 jaar rond met een minder fraai gebit, je went eraan. Nu er zichtbaar gaten in vallen is er echter een grens overschreden, hiermee kan en wil ik niet blijven doorlopen.

Pfff, ik ben blij dat ik hier een en ander kwijt kan, het helpt mij ook om alles op een rijtje te krijgen (daarna het gebit nog :lol: ).
do, 09/13/2007 - 23:36 Permalink
Bokanova 1962

Nog even geen einde oefening! Na vandaag ben ik er echt gerust op dat mijn gebit nog een flinke tijd mee kan. Vanmiddag ben ik voor advies bij een implantoloog geweest, bedoeling was voor een half uur, het werd uiteindelijk anderhalf uur. De beste man heeft tandvlees, tanden en kiezen uitgebreid onderzocht (prima tandvlees, goede hygiëne, is er toch iets echt goed 8) ), gewone foto's gemaakt en een hele serie digitale rontgenfoto's (incl. overzichtsfoto) waarop nog maar liefst 3 gaatjes te voorschijn kwamen :smt013 en tenslotte een gebitsafdruk heeft gemaakt.

Zijn conclusies: het gebit is niet zo ver heen dat een prothese binnenkort noodzakelijk wordt, één van de door de tandarts voorgestelde bruggen kan beter niet gemaakt worden omdat een naastliggende pijler (kies) niet goed genoeg is. Uiteraard kunnen de afgebroken kiezen vervangen worden door kronen op implantaten, het is tenslotte zijn handeltje.

Aan de hand van de foto's/afdruk maakt hij een behandelplan voor het HELE gebit, inclusief enkele opties voor verbetering van de lelijke voortanden. Ik heb dit een maand geleden ook gevraagd aan mijn tandarts maar zij kwam toen alleen met een offerte voor 2 bruggen, waarvan 1 dus twijfelachtig is.

Naast de opluchting zit ik dan ook met een nieuw probleem, wat doe ik met mijn tandarts? Het vertrouwen begint nu stevige scheuren te vertonen: eerst stelt ze een plaatje voor, ik betwijfel de verankering aan vullingen, stelt zij stiften voor, ik betwijfel de verankering aan de wortels (ieder zijn vak :smt003 ), stelt zij bruggen voor waarvan dus 1 niet echt solide is. Bovendien ziet ze op recente foto's (ongeveer een maand geleden) maar liefst 3 gaatjes over het hoofd. Tenslotte schrijft ze rekeningen met een vork, daar heb ik geen bezwaar tegen zolang er een goede prestatie tegenover staat.

Nu ben ik blij met de nieuwe kansen maar ook teleurgesteld in mijn tandarts (Wet van behoud van Ellende). Wordt het tijd om een nieuwe tandarts te zoeken?
di, 10/02/2007 - 22:25 Permalink
vV

wat doe ik met mijn tandarts? Het vertrouwen begint nu stevige scheuren te vertonen:


mee gaan praten, kijken waarom die gaatjes door de een wel door de ander niet gezien worden. Misschien wel gezien maar al veel langer stabiel?? dat is info die de implantoloog uiteraard niet heeft.

Maar zoals gezegd: mee gaan praten, kijken wat het verhaal van de andere kant is. en aan de hand daarvan kijken of het vertrouwen weer terugkomt. zo niet andere tandarts...zonder vertrouwen van uw kant kant de tandarts nog zo zijn/haar best doen maar dan blijven bij u toch de twijfels.
wo, 10/03/2007 - 08:16 Permalink
Bokanova 1962

Het is al weer even geleden dat in één week tijd 2 kiezen afbraken en ik overtuigd was dat mijn gebit nu echt op instorten stond. Sindsdien heb ik via internet een implantoloog gevonden bij mij in de buurt, een prettige man, de eerste die echt naar mij geluisterd heeft en niet met zijn gedachten al bij de volgende afspraak zit. Hij heeft de tijd genomen om mijn gebit uitgebreid te onderzoeken en te achterhalen wat ik het liefste zou willen.

Daar is het volgende behandelingsplan uit gekomen:
- afgebroken kiezen worden vervangen door implantaat met kronen (weinig verrassend natuurlijk, het is zijn werk)
- lelijke voortanden worden vervangen door kronen

De implantaten zijn begin april geplaatst (geen centje pijn) en vandaag zijn de voortanden afgeslepen en is tijdelijke brug geplaatst, begin oktober worden alle kronen geplaatst. Nog heel even dus... al met al ben ik ruim een jaar verder en de nodige euro's lichter, maar ik heb het er voor over. Het verwachte resultaat is een aaneengesloten gebit met regelmatige en schone tanden... EINDELIJK!
di, 09/09/2008 - 21:30 Permalink
Bokanova 1962

Afgelopen maandag ben ik een dagje zoet geweest bij de tandtechnieker voor de afwerking van de 8! kronen (slijpen, kleuren, passen en meten, afbakken) en vandaag zijn de kronen geplaatst. Schitterend resultaat, ik ben zeer tevreden. Het voelt ook als echte tanden (dat in tegenstelling tot de noodkroon die uit één stuk bestond).

De tandarts/implantoloog heeft op mijn verzoek alle digitale gebitsfoto's gemaild en ik schrok enorm toen ik de foto's van mijn oude gebit zag. :o Het maakt me dan ook bijzonder gelukkig dat ik nu een prachtig gebit heb. :smt003
do, 10/09/2008 - 22:16 Permalink
lisa37

Ik vind het fijn om te horen dat je zo tevreden bent , maar ik wil je toch graag een tip meegeven:
als je kronen of bruggen plaatst op tanden die afgeslepen zijn dan bestaat de kans dat na verloop van tijd een wortelkanaalbehandeling op die tand gedaan moet worden omdat ze erg gevoelig zijn . mijn oude tandarts heeft toen eerst 3 maanden de brug met tijdelijk cement vastgezet zodat als er problemen kwamen de brug er ook makkelijk af kon .
en problelemn heb ik gehad . Maar ik wil je niet ontmoedigen , want bij mij is het een zeldzaam iets dat kronen en bruggen niet werken .
Ik wens je veel succes en veel lachen nu he!!!!!! laat iedereen het maar zien .
groetjes lisa
vr, 10/10/2008 - 10:39 Permalink