Is een gecementeerde opbouw te verwijderen?

Author:
Dan
Posted:
vr, 03/14/2003 - 16:43
Hallo,

Zo'n 10 jaar geleden is er bij mij na een breuk van een snijtand een kroon gezet op een metalen stift.

Afgelopen weken kreeg ik een pijn in de kaak en inmiddels een dik gezicht. De tandarts constateerde een ontsteking onder de genoemde snijtand.

Vandaag naar de kaakchirurg geweest die heeft bekeken of een apexresectie uitkomst biedt. Dit moet volgens hem helpen. Echter, het wortelkanaal waar de metalen stift is opgezet ziet eruit alsof de wortelgang niet afgevuld is. Volgens de kaakchirurg wordt dit ook niet altijd gedaan.

De kaakchirurg zal de apexresectie uitvoeren, maar adviseerde me toch om de kroon en metalen stift te laten verwijderen door de tandarts om zo het kanaal te laten reinigen.

Mijn vraag is: kan dat nog wel? Lijkt mij dat wanneer zo'n stift er ingemetseld/gelijmd zit dat deze er niet meer uit te halen is?

Ik wacht jullie antwoorden af, alvast bedankt...
de digitale tandarts

Beste Dan,

Gezien de ontsteking moeten er bij jou dus bacterien aanwezig zijn in het wortelkanaal.

Deze bacterien zijn waarschijnlijk afkomstig uit de mondholte en kunnen via het wortelkanaal en de wortelpunt het lichaam binnen dringen.
Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie rondom de wortelpunt om dit verder te voorkomen.

Er moet dus een methode gevonden worden om te zorgen dat de bacterien niet meer via de wortelpunt kunnen binnen dringen.

De beste methode is het ontsmetten en opvullen van het wortelkanaal en deze daarna opnieuw af te sluiten (bijv. nieuwe kroon), hiervoor zal inderdaad de opbouw uit het kanaal verwijderd moeten worden.

De andere methode is een apex resectie, hierbij wordt de wortelpunt chirurgisch blootgelegd, ingekort en afgesloten met een vulling.
Aangezien in dit geval de bacterien in het wortelkanaal waarschijnlijk aanwezig zullen blijven, hangt alles van de vulling af waarmee de wortel wordt afgesloten. Hierdoor wordt de prognose waarschijnlijk niet goed van deze behandeling.

Het eraf halen van de kroon, het proberen ultrasoon los te trillen van de opbouw, of andere methoden om deze los te maken is in dit geval het beste.

Zoals je zelf al vermoedt is het zeker niet makkelijk om dit voor elkaar te krijgen. Specialisten in wortelkanaalbehandelingen (endodontologen) kunnen met speciale apparatuur nog wel eens uitkomst bieden.

Toevallig heb ik laatst bij een patient van mij waarbij de gegoten opbouw gebroken was, een implantaat geplaatst, dit zou ook nog een oplossing kunnen zijn.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-03-25 21:59 ]
di, 03/25/2003 - 21:57 Permalink
Dan

Bedankt voor u reactie, digitale tandarts.

Inmiddels is inderdaad een Apex resectie uitgevoerd. Over 2 maanden even terugkomen bij de kaakchirurg om te bekijken of alles goed is genezen. Ik zal hem dan zeker vragen of hij adviseert de stifttand te verwijderen en het wortelkanaal opnieuw te laten vullen. Een andere mogelijkheid is mischien afwachten tot een mogelijke volgende ontsteking en dan alsnog de stifttand te verwijderen...
Ben benieuwd naar zijn advies.

Goede site overigens.

Vriendelijke groeten,
Danny
di, 04/01/2003 - 19:23 Permalink