Duiken en tijdelijke vulling.

Author:
Drikus
Posted:
vr, 11/08/2002 - 14:32
Een paar maanden geleden wortelkanaal behandeling gehad en er zit nu een tijdelijke vulling in.

Vraagje 1
Kan het zijn dat een tijdelijke vulling niet helemaal wordt gevuld en dus een luchthoudende ruimte onstaat. Is deze kans groter dan een normale vulling of is dat per definitie zo?

Vraagje 2
Houdt een tijdelijke vulling wel een druk van 2 a 3 bar?

Vraagje 3
Is het sowieso verstandig om een 'echte' vulling erin te laten zetten als gedoken moet worden.

Ga over een paar weken duiken en ook al kan ik veel dingen klaren maar mijn tanden niet :wink:. Tis nu nog steeds een beetje gevoelig als ik er druk opzet door simpelweg iets te kauwen op de vulling ?



[ Dit Bericht is bewerkt door: Drikus op 2002-11-08 14:33 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: Drikus op 2002-11-08 16:06 ]
de digitale tandarts

Mocht er lucht onder vullingen zitten dan zou dat een probleem kunnen worden wanneer de druk anders wordt zoals bij duiken of vliegen. Gelukkig komt het in de praktijk nauwelijks voor dat er dermate veel lucht onder een vulling zit dat dit problemen oplevert.

Het ligt er echter ook aan welk materiaal gebruikt is voor de tijdelijke vulling.
Mocht het een zacht materiaal zijn zoals een cavit vulling dan zou het kunnen dat lucht onderin de vulling eerder problemen veroorzaakt tijdens het duiken.
Mogelijk gebeurdt dit pas als je weer omhoog gaat, wanneer de druk lager wordt en de lucht onderin de tijdelijke vulling gaat uitzetten. Ik zou niet precies kunnen aangeven bij welke druk dit echt een probleem wordt.
Het kan ook zijn dat de tandarts een semi-permanent vulmateriaal heeft gebruikt zoals glasionomeer. Dit materiaal is zodanig sterk dat het waarschijnlijk niet meer problemen zou kunnen opleveren dan bij een 'normale' vulling.
Vraag bij je tandarts na welk materiaal gebruikt is en wanneer het verstandig is om de definitieve vulling te laten maken, vergeet natuurlijk niet te vermelden dat je gaat duiken.

Succes!

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-11-08 15:53 ]
vr, 11/08/2002 - 15:51 Permalink