Drie ontstekingen onder bruggen en kroon?

Author:
Roland
Posted:
ma, 08/02/2004 - 14:23
Hallo allemaal,

Ik heb een lang verhaal voor jullie, maar ik hoop dat iemand mij kan kan helpen met mijn kiesproblemen. Ik heb een slecht gebit en heb momenteel twee bruggen in de onderkaak en twee kronen boven. Deze zijn 3 tot 8 jaar geleden geplaatst, waarna ik er weinig problemen meer mee had.


Tot ik afgelopen februari ineens gigantische pijn kreeg in mijn rechteronderkaak. Uiteraard gebeurde dit de dag voordat ik op wintersport ging. Na een paar dagen op een maximale hoeveelheid pijnstillers te hebben geleefd werd ik wakker met zo'n dikke wang uit een stripverhaal (en wel direct minder pijn). Ik heb toen bij de lokale tandarts een antibiotica + ontstekingsremmer kuur gehaald, wat goed werkte.

Weer terug in Nederland bij mijn eigen tandarts bleek na een rontgenfoto dat het probleem zich onder de voorste pijlers van de brug zat. Aangezien ik er geen last meer van had, hebben we toen besloten het gebeuren een paar maanden aan te kijken. Ik vond het zonde om de brug kapot te maken, en ik was ook bang dat ik nog een kies kwijt zou raken.


Het ging allemaal zonder problemen, dus ik dacht dat het wel weer goed zat. Echter, begin juli kreeg ik weer kiespijn (en ook weer een dikke wang), maar nu in de rechterbovenkaak. Deze keer kon ik snel terecht bij mijn tandarts, en het bleek nu onder mijn kroon te zitten. Dit vond ik erg raar, omdat die kies al een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, en de kroon zat er al een paar jaar zonder problemen op. Volgens mijn tandarts zag de kroon er ook prima uit. Maar ja, er moest wat gebeuren, dus de tandarts heeft toen de kroon kapot gebeurd, en met vijltjes de wortelkanalen goed open gemaakt. Daarbij natuurlijk een antibiotica behandeling.

Een paar dagen later ben ik weer langs gegaan, en hij heeft het toen weer goed open gemaakt. Tot mijn verbazing liet mijn tandarts het hele gebeuren toen gewoon open, dus zonder noodkroon te zetten! De theorie was dat zo de bacterien makkelijk uit de wortel konden en dat alles goed kon genezen. Als ik nu op die kies zuig krijg ik zo'n heerlijke rottingssmaak in mijn mond... Vanwege vakanties staat de vervolgafspraak gepland in begin september.


Goed, het is nu weer een paar weken later, en nu krijg ik last van mijn linkeronderkaak. Je raad het al, de pijn zit onder de voorste pijler van de brug die ik daar heb. Mijn tandarts is momenteel op vakantie, en ik vraag me af wat ik nu het beste kan doen. Om het nog makkelijker te maken: komende zaterdag ga ik op vakantie voor drie weken.


Wat is er in hemelsnaam aan de hand in mijn mond? Het kan toch niet zo zijn dat toevallig binnen een paar maanden al mijn bruggen en kronen niet meer goed zijn? Kan het zijn dat het probleem ergens anders zit, of dat er bijv een bacterie in mijn kaak zit die mijn tandwortels een voor een van binnen op eet?

Wat kan ik nu het beste doen? Maar weer een antibiotica kuur opstarten? Of beter de brug kapot laten boren? Moet ik in mijn bovenkaak toch een noodkroon zetten om verdere besmetting te voorkomen?


Help!

Roland
joek

Ook ik vraag me af of een ontsteking of bacterie of zoiets meerdere kiezen in je mond kan aansteken/besmetten.
Ik loop al vanaf januari met problemen met meerdere kiezen en heb twee keer een ontsteking gehad na het trekken van een kies.
Ook heb ik nu ontstoken tandvlees en een gevoelige kies (voor warm en koud) na twee weken geleden een kies met een ontsteking eronder te hebben laten trekken. Hier zit overigens zeker weten geen gaatje in!
Weet incisor of DJ misschien het antwoord op deze vragen?
groetjes,
Joke
wo, 08/04/2004 - 10:48 Permalink