Dochter gevallen

Author:
Zoë
Posted:
do, 06/06/2002 - 14:30
Mijn dochtertje van 19 maanden is (opnieuw) op haar mondje gevallen, op een zinken emmer. Haar ene voortand was al beschadigd. Er zit een soort deukje/gaatje in en hij wordt snel geel. Nu had zij gisteren na haar val een bloedneus en bloed in haar mond. Ik zag een scheurtje in haar lip en bloed boven haar voortanden, maar verder mocht ik niet kijken. Haar lip is helemaal dik. Haar tanden zelf zien er nu normaal uit. Kan er toch een beschadiging zijn en hoelang duurt het voordat je dat merkt (zwart worden enz.)Kunnen we verder iets doen??
de digitale tandarts

Als ik het goed begrijp is de tand niet duidelijk verplaatst.

Dit is gunstig omdat de verplaatste wortel na bijv. een val, de kiem van de blijvende opvolger kan beschadigen.

Soms is met rontgenfoto's te controleren of de wortel van de melktand zich in de buurt van de kiem bevind, in deze gevallen wordt de melktand meestal getrokken om verdere schade te voorkomen. Een andere reden om de melktand te trekken is in het geval van een breuk van de wortel. Een wortelkanaalbehandeling is op deze leeftijd geen optie en trekken is dan een simpele oplossing.

Wat in ieder geval niet moet gebeuren is een ontsteking van het melktandje. Mocht de zenuw afsterven dan zal er alsnog getrokken moeten worden. Soms is dit te zien doordat de kleur van het tandje donkerder wordt (soms ook eerst roder). Pijn, een zwelling en of een bultje (ontstekingsuitgang=fistel) op het tandvlees of slijmvlies zijn tevens geen goede signalen.

Het is dus wel belangrijk dat u het goed in de gaten houdt. Het zou misschien verstandig zijn als de tandarts in het geval van twijfel ook de tand rontgenologisch blijft controleren om mogelijke ontstekingen uit te sluiten.

Naar alle waarschijnlijkheid moet er niks aan de hand zijn.
De blijvende tand breekt ongeveer in het zevende en achtste levensjaar door. Tot die tijd is het belangrijk dat het melktandje gezond blijft en dat u en de tandarts het goed in de gaten houden.

Succes!
wo, 06/12/2002 - 01:14 Permalink