1 post / 0 nieuw
Diffuse kaakpijn naar aanleiding van 2 vullingen
KSG
Offline
Laatst gezien: 9 maanden 1 week geleden
Geregistreerd: 03/24/2020 - 16:21
door KSG di, 03/24/2020 - 17:50
#1

Beste allemaal,

Ik hoop dat jullie mee kunnen denken. Ik zit met best een complex probleem (tenminste, zo voelt het op dit moment) en ik weet mij geen raad.

Ik heb een hele tijd in het buitenland gezeten en ben daar naar de tandarts geweest. Naast de vraag waar ik voor ben geweest, zei de tandarts: ‘Onder heb je ook een oude vulling die vervangen moet worden (tand 36) en een nieuw gaatje ernaast (tand 37). Hij heeft ze allebei gevuld. Na 2 weken was mijn kaak helemaal opgezwollen, had ik diffuse pijn vanaf mijn oor tot mijn keel en moest ik een zware antbioticakuur slikken. Ik was op doorreis en was inmiddels al in een ander land. Achtereenvolgens is toen het volgende gedaan:
- bij mijn nieuwe bestemming heb ik nogmaals een tandarts bezocht (die ook endodentoloog was) die logischerwijs eerst wilde onderzoeken aan welke van de 2 kiezen het zou kunnen liggen. Een EPT test gaf weinig uitsluitsel. De rontgenfoto was ook niet helemaal duidelijk, maar de meeste abnormaliteit leek bij tand 36 te liggen. Hij heeft in overleg de tand geopend en miscroscopisch gekeken: hij gaf aan dat er een infectie zat en heeft een WKB uitgevoerd.
- De pijn is inmiddels iets minder ‘over de hele kaak’, maar nog steeds aanwezig (mijn oor gaat ook vaker dicht inmiddels), dus ik ben teruggekomen naar Nederland met aanhoudende kaakklachten.
- Ik heb hier de tandarts gezien die aangeeft dat de WKB op tand 36 er heel netjes uitziet. Hij ziet echter ook geen afwijkingen aan tand 37, waardoor het totaal onduidelijk is waarom ik nog pijn heb aan mijn tandvlees en kaak. Hij heeft mij doorverwezen naar een kaakchirurg met het vermoeden van een problematische verstandskies , maar een consult krijgen is moeilijk omdat je op dit moment (corona times..) eigenlijk hele erge spoed moet hebben wil je op afspraak kunnen komen. Ik heb 3 ziekenhuizen gebeld, maar ze maken op dit moment geen afspraken was de boodschap.
- Ik heb bij een spoedtandarts-praktijk toch een consult kunnen krijgen (niet bij de kaakchirurg weliswaar, maar bij een andere tandarts) . Die ziet geen problemen met de verstandskies. Hij heeft een percussietest en een koudetest op tand 37 en 36 gedaan:
1- Tand 37 reageerde niet op de percussietest, maar wel heel minimaal op de koudetest. Waarschijnlijk gaat deze tand langzaamaan dood, gaf de tandarts aan en is er een WKB nodig. Ik had dus geen ‘pijnreactie’ van terugtrekken bij de koude temperatuur, ik kon ‘m gewoon aan (slecht teken) en voelde heel minimaal wat pijn.
2- Tand 36 reageerde -ondanks de WKB!- op de percussietest (kan dat omdat er veel composietvulling overheen zit? Er zit nog geen kroon op) en ik voelde een heel klein beetje kou. Hoe kan dat aangezien het weefsel dood zou moeten zijn? De WKB ziet er volgens 2 tandartsen (zowel deze tandarts als mijn eigen tandarts) heel mooi uit op de rontgen. Ik weet ook niet of het echt ‘pijn’ was bij de percussietest op deze tand, maar meer een soort gevoeligheid.

Ik weet nu eigenlijk toch niet goed aan welke tand het ligt (en of het allebei het probleem zijn of enkel 1).

- Wat zou kunnen helpen om de diagnostiek te verfijnen? Ik wil natuurlijk niet dat aan de verkeerde tand wordt gesleuteld als het om één van de twee gaat. Welke route is handig om zo min mogelijk invasief te zijn met de meeste zekerheid, zeg maar?
- Kan het zo zijn dat de tand die doodgaat (tand 37) uitstraalt naar de tand ernaast waardoor ik bij percussie ‘denk’ pijn te voelen?
-Klopt het uberhaupt dat bij minimale reactie op een koudetest (tand 37) de tand bijna dood is? Of is een andere verklaring mogelijk? De test is gedaan met ‘cold spray’ uit een bus te spuiten op watjes en één voor één de tanden af te gaan.
- Is het handig om een verwijzing naar de endodentoloog te vragen voor verdere diagnostiek? Welke testen zouden nog gedaan kunnen worden om te bepalen welke tand de boosdoener is? Of is de kaakchirurg handiger?

Ik hoop dat jullie mee kunnen denken! Ik zit hier al wekej mee en heb elke dag pijn.. inmiddels word ik er echt moedeloos van Sad