citroen slecht voor de tanden?

Author:
kristin.smets
Posted:
zo, 08/05/2007 - 00:29
Hoi,

Heb een vraag voor wie het weet.

Is citroen goed of slecht voor de tanden? Ik lees hier en daar dat je het moet mijden, maar ik laat elke dag één of twee keer een paar druppels vers citroensap op mijn tong vallen en dan vind ik dat mijn tanden beter aanvoelen. Doe het zelfs als ik een beetje pijn heb.
Zie ik het totaal verkeerd , ik heb het gevoel dat ik meestal misschien door medicatie een te droge mond heb, daarom dat ik die tip eens had gekregen, maar kan het kwaad voor mijn tanden die citroen?

Verder drink ik af en toe wel eens cola, maar steeds met een rietje.

Ook na het eten van yogourt voelt mijn mond beter aan.

Dus graag wat uitleg van de experts , wil zeker zijn dat deze voeding goed is voor mijn tanden.

Groetjes
Krisje
Spiegeltje

Je weet waarschijnlijk dat citroen een van de zuurste vruchten is. En zuur is niet goed voor het glazuur. Citroenzuur op de tong omdat "de tanden dan beter aanvoelen" is een onnodige gewoonte. Een of 2 keer per dag een paar druppels kan echter niet veel kwaad, tenminste als je verder geen zure dranken of vruchten neemt.

Cola is ook een zure drank. Dus met mate gebruiken. Het heeft de voorkeur om het met een rietje te drinken, omdat het dan minder in contact komt met de tanden. Cola heeft een heel negatieve reputatie ("roestoplosser") maar is niet schadelijker dan andere zure frisdranken en vruchtensappen.

Voor alle zure dranken en vruchten geldt dat het niet meteen kwaad kan als je het gebruik ervan niet overdrijft. Een of twee glazen of zure vruchten (appels, sinaasappels e.d) per dag kan geen kwaad. Het glazuur kan die zuurstoot wel aan als je het totaal aantal eetmomenten maar niet hoger laat zijn dan 7. Met 2 appels, 1 glas cola. 1 tussendoortje en drie maaltijden zit je daar al aan. Alles extra is schadelijk.

Na zuur altijd minimaal een uur wachten met tandenpoetsen.
zo, 08/05/2007 - 02:02 Permalink
Spiegeltje

Wanneer je een droge mond hebt, zou ik je eerder adviseren om suikervrije kauwgom te nemen, een tomaatje of een stuk komkommer


Pas op! Tomaat is ook vrij zuur (circa pH=4) :D

Ik ben van mening dat om tanderosie te voorkomen het niet zo is dat per se alle zure producten moeten worden vermeden. Het gaat om een goede balans tussen zuuraanvallen, die demineraliserend werken op het glazuur, en natuurlijke processen onder invloed van speeksel, geholpen door fluoride, die het glazuur weer herstellen (remineralisatie). De natuur heeft er namelijk voor gezorgd dat, althans tot op zekere hoogte, natuurlijke en onvermijdelijke zuuraanvallen niet leiden tot onomkeerbare erosie. Het is juist overmaat aan zure producten die tanderosie veroorzaakt. Ook de contacttijd met het gebit is net zo belangrijk.

Het is natuurlijk altijd de vraag wat in dit geval nog aanvaardbaar is, dat hangt ook van persoonlijke factoren af.

Zie voor meer info de ivorenkruisfolder tanderosie

Ik ben het ook wel met Maja eens dat je in plaats van citroenzuur beter een alternatief kunt nemen om de speekselvloed te bevorderen, al is het alleen maar om op zeker te spelen. Het is toch weer een zuuraanval en citroenzuur werkt zeker etsend. Het wordt vaak voor experimenten gebruikt om tanderosie in het laboratorium te onderzoeken.

Als je toch citroensap blijft gebruiken de hoeveelheid en contacttijd met het gebit zo klein mogelijk houden. Daarna een paar keer spoelen met kraanwater of melk. En verder de andere tips uit de folder in acht nemen.
zo, 08/05/2007 - 12:45 Permalink
kristin.smets

Hoi,

IK pak maar een paar druppeltjes per dag, en laat dit op mijn tong druppelen, dus ik bijt er niet in.

Ik heb ook wel een droge mond door de medicatie, dus het is het één of het ander.

Groetjes
Krisje

PS Veel drinken zou ook niet bevorderlijk zijn voor een droge mond, heb ik eens gehoord , omdat je het speeksel dan juist wegspoelt.
ma, 08/06/2007 - 18:08 Permalink