bultje naast kies

Author:
hoekstra
Posted:
di, 02/05/2002 - 17:48
Sinds kort merk ik (22 jaar) een hard bultje aan de binnenkant van mijn onderkaak. Het bevindt zich ter hoogte van de wortels en zit precies tussen de eerste twee kiezen vanaf voor in. Sinds dit weekend is er een klein wit puntje ervan door het tandvlees heengebroken en lijkt het bovenop een klein zwart vlekje te bevatten. Je kan het goed vergelijken met de doorbraak van een nieuwe tand, ook omdat het niet pijnlijk is.

Ik vraag me nu af wat het kan zijn. Beide aangrenzende kiezen bevatten een amalgaanvulling en mijn verstandskiezen onder proberen door te breken.

Alvast bedankt voor uw reactie!
de digitale tandarts

Geachte bezoeker van tandarts.nl

Het is voor mij erg moeilijk om dit te kunnen beoordelen. Een bultje t.p.v. de wortels zou een uitgang van een ontsteking kunnen zijn, een zogenaamde fistel.

Hoewel dit ook vaak pijnloos is, komt het toch niet helemaal overeen met uw beschrijving van een wit puntje met een zwart vlekje.

Consulteer a.u.b. uw tandarts om dit verder te laten uitzoeken.

Met vriendelijke groet.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-02-14 10:37 ]
do, 02/14/2002 - 10:37 Permalink
hoekstra

Bedankt voor uw reactie.

Morgenochtend heb ik een afspraak met de tandarts. Nu het puntje verder "doorbreekt" zie ik dat er geen zwart vlekje zit.

Ik laat u weten wat mijn tandarts er van denkt.
do, 02/14/2002 - 10:58 Permalink
hoekstra

Vrijdagochtend ben ik bij mijn tandarts geweest. Eerst dacht hij aan een fistel, maar toen hij het witte puntje betastte, leek het op glazuur. De foto bevestigde dat het ging om een klein tandje.

Na nogmaals alle tanden te hebben nageteld, kwam mijn tandarts, een beetje lacherig met de diagnose "overtollig element" in de regio 44. Om beschadiging van omliggende kiezen te voorkomen adviseerde hij deze te laten verwijderen. Dan kon ook meteen de verstandskies aan die kant meegenomen worden, er was al een zwart vlekje op te zien.

Wat vind u van zijn advies en hoe vaak komen dergelijke overtollige elementen voor?

Het was in ieder geval een grappige ochtend bij de tandarts en thuis bij de familie.

Bedankt voor uw tijd!
ma, 02/18/2002 - 15:37 Permalink
de digitale tandarts

Gelukkig dat het een overtallig gebitselement was.

De aanwezigheid van een of meer gebitselementen boven het normale aantal wordt hyperodontie genoemd. Uit onderzoek blijkt dat dit bij 0,5% tot 3% van de bevolking voorkomt. Het overtallig element bevind zich meestal tussen de bovensnijtanden.

Het voorkomen van een overtallig element in de regio 44 (=kleine kies rechtsonder, vlak na hoektand) is vrij zeldzaam. Het blijkt dat ongeveer 75 % van deze elementen niet doorbreekt en dat deze vaak dubbelzijdig voorkomen. Laat de andere kant ook eens door je tandarts controleren! Als ze doorbreken breken ze inderdaad meestal aan de tongkant van het tandvlees door.

Bedankt nog voor je reactie.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-02-19 18:18 ]
di, 02/19/2002 - 18:16 Permalink