Brug mogelijk ?

Author:
Bert uit België
Posted:
di, 02/18/2003 - 16:02
Een technische vraag voor de digitale tandarts (en mogelijke lotgenoten in dezelfde situatie):

Vorig jaar werden uit m'n bovenkaak,in volgorde, 1 hoektand en 2 kleine kiezen getrokken, aan de linkerkant.

Dit geschiedde na frequente tand- en tandvleesinfecties en op advies van een stomatoloog verbonden aan een academisch ziekenhuis in Brussel.

Door m'n (vroegere) tandarts werd een eenvoudig, mobiel kunststof frame met 3 vervangende tanden aangebracht, aan de achterkant met een metalen ring om de kies sluitend en aan de voorkant met een haakje zichtbaar op de snijtand.

Mijn huidige tandarts stelt voor om het (voorlopig) aangebrachte kunststofframme te vervangen door een veel dunner metalen frame
waarbij de bevestiging op de voortanden van dezelfde kleur zal zijn als de tanden en bovendien wat hoger zal worden aangebracht en dus niet meer zichtbaar zal zijn.

Na deze inleiding de eigenlijke vraag:
denkt U dat het mogelijk is om, in plaats van deze uitneembare, prothese, een vaste brug aan te brengen met een peiler op de snijtand (is reeds van een kroon voorzien) en op de voorlaatste kies, en met een hoektand en 2 kleine kiezen als dummies?

De totale bruglengte is natuurlijk wel groot en kan deze dan voldoende stevig worden gebouwd?

Met dank voor Uw antwoord, zodat ik gedegen voorbereid met m'n tandarts hierover kan discussiëren.

Bert
de digitale tandarts

Of een dergelijke constructie mogelijk is, is mede afhankelijk van de sterkte van de pijlers (resistentie) en de hoeveelheid steunweefsel rondom de pijlers.
Met het steunweefsel bedoel ik het geheel van kaakbot en tandvlees rondom de pijlers. In het geval van parodontitis kan er kaakbot rondom de wortels van de pijlers verdwenen zijn, waardoor deze minder houvast hebben.

De hoektand is een tand, die een belangrijke functie heeft in de wijze waarop de tandbogen langs elkaar schuiven. De hoektand geleidt bij veel mensen deze beweging en zal dus ook veel kracht moeten kunnen weerstaan.

De kleine snijtand is over het algemeen een tand met een kleine en smalle wortel en daardoor niet geschikt als eindstandige pijler voor (uitgebreide) brugconstructies. Een mogelijkheid is dan om de daarnaast liggende centrale snijtand mee te nemen als pijler in de brugconstructie.

Het is met de voor mij bekende gegevens onmogelijk om te bepalen of deze constructie haalbaar is. Technisch gezien kan je de brug natuurlijk in veel gevallen maken, maar de prognose van de brug is afhankelijk van o.a. de volgende factoren:

- de sterkte van de pijlers
- de stand/asrichting van de pijlers
- de hoeveelheid steunweefsels rondom de pijlers
- de beet en tandgeleiding (articulatie) van de patient/ hoeveel ruimte is er en hoeveel kracht zullen de dummies moeten opvangen
- mogelijk knarsen en klemmen van de patient
- de gezondheid van het tandvlees
- aanwezige wortelpunt ontstekingen

Mischien moet je dit uitgebreid met je tandarts bespreken. Je kunt dan het extra comfort van een brug, samen met de prognose aan de hand van de eerder genoemde factoren uitzetten tegen de makkelijkere en goedkopere oplossing, de frameprothese.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-02-24 11:16 ]
ma, 02/24/2003 - 11:15 Permalink