bijwerkingen gebitsreiniging

Author:
boekhour
Posted:
vr, 01/18/2008 - 16:50
Beste mensen,

Op een donderdag eind 2007 ben ik bij de tandarts geweest. Aldaar heb ik een standaard gebitsreiniging mogen ontvangen bestaande uit:
- tandsteen verwijderen
- met een soort mini hoge drukspuit het gebit gereinigd

Tevens zijn er rontgenfoto's gemaakt om te checken of er verder iets aan de hand was. Alles OK tot....

Vrijdag vroeg in de ochtend wordt ik wakker met een piep in mijn oren (tinitus), doffe klank en overdag daarna heb ik duizelingen. Naar huisarts en kno-arts gegaan maar deze kunnen tot nu toe niets bijzonders vinden (mri-scan gehad, prednison kuur etc). Het gehoorverlies is vanaf 5000 herz en hoger ongeveer 60db. De klachten zijn momenteel nog steeds aanwezig. 5 maanden terug heb ik mijn gehoor laten testen toen was het helemaal OK!

Vanmiddag schiet mij te binnen dat ik deze tandartsbehandeling heb gehad, ongeveer 12-16 uur voordat bovenstaande klachten zich voordeden. Stom, stom dat ik dat niet heb gemeld! Ik heb nooit iets met mijn oren gehad.

Met welke stof wordt een gebit schoongespoten en kun je dit soort bijwerkingen krijgen in een zeldzaam geval? Is het mogelijk dat de buis van Eustachius averij heeft opgelopen met als gevolg drukverschillen in het middenoor en met alle gevolgen van dien?
boekhour

Nee hoor niet verkouden, geen griep en ben ook op virussen met een bloedonderzoek gecheckt er is niets gevonden. Het frapante is dat de klachten er van het een op het andere moment waren., Ik ging naar bed zonder een probleem en werd wakker met een probleem.

Ik had daarvoor geen gehoorklachten en het enige wat ik kan verzinnen is dat ik naar de tandarts ben geweest iets van een halve dag eerder geschiedde. De KNO arts heeft niet een ontsteking kunnen ontdekken.

Kan nooit lijkt me erg sterk gesteld: de tandarts zit wel met water (en wie weet wat voor zooi er inzit) in de buurt te spuiten. Heb er ook wat van ingeslikt en moest hoesten. Kan er wat in de buis van eustachius zijn gekomen zoals ik al eerder stelde?
vr, 01/18/2008 - 17:18 Permalink
boekhour

Jazeker de ziekte van meniere is aan de orde geweest. echter de verschijnselen lijken er niet genoeg op. De duizelingen zijn te licht geweest en bij meniere heb je vaak een lage tonen verlies terwijl bij mij juist de hoge tonen minder zijn.

Ik vind het gewoon frapant, dat ik na de tandartsbehandeling een korte tijd later met een probleem loop, toevallig? Nee te toevallig. Ik was ook helemaal niet ziek van te voeren (verkoudheid, griep etc)
vr, 01/18/2008 - 18:59 Permalink
Spiegeltje

SSHL (sudden sensorineural hearing loss) misschien? Maar dan weet je de achterliggende oorzaak nog niet, en die wordt meestal ook gewoon niet gevonden. Er wordt wel gesproken over een virusinfectie van het middenoor of gehoorzenuw als mogelijke oorzaak, andere infecties of autoimmuunziekten. Dat het in beide oren gelijk optreedt is echter zeldzaam, maar het kan wel.

Wat de relatie met tandartsbezoek niet zo waarschijnlijk maakt is dat, behalve het ontbreken van een voor de hand liggend mechanisme, onnoemelijk veel tandartsbezoekjes plaatsvinden zodat, als er een oorzakelijk of desnoods statistisch verband was, dit toch bekend zou moeten zijn (bij tandartsen en/of KNO-artsen). Ik geef toe dat dit een wat merkwaardige manier van 'omgekeer redeneren" is ...
vr, 01/18/2008 - 19:12 Permalink
boekhour

Inderdaad, plotselinge doofheid is ook aan de orde geweest. Wat echter vreemd is dat er een soort resonantie in het oor zit als ik praat, net of er een vloeitje meebeweegt, of een luidspreker die overstuurd klinkt... Het oor zelf klinkt ook wat overstuurd. Heb daar nooit last van gehad. Vooral dat resoneren duidt dit niet erop dat er iets met de geleiding aan de hand is? En dat hangt dan weer samen met druk in het middenoor, buis van eustachius etc.. Ach ik ben ook geen dokter... maar ik baal er wel van als een stekker!!

Het verlies is overigens eenzijdig in het rechteroor! Links is helemaal ok. Onder de 5000 herz is mijn rechteroor nog 100% daarboven 60db verlies en een pieptoon van een oude tv die aantstaat. Ik spreek mijn tandarts er zeker nog op aan of dit mogelijk met de behandeling te maken zou kunnen hebben. Maar de deskundigen hier zeggen dat dit zeer waarschijnlijk niet het geval is.

Wel mooi trouwens dat er hier professionals zitten die meteen antwoorden, waarvoor dank.
vr, 01/18/2008 - 19:45 Permalink
boekhour

Gebruik je medicijnen?

Nee, heb de laatste jaren nooit wat gemankeerd. Echter nu binnen een maand: mri-san achter de rug, prednison kuur (paardenmiddel) en zit nu aan de bloedverdunners om het eventuele perceptieve verlies tegen te gaan. Zo zie je maar, je bent gezond en vervolgens heb je een probleem.
vr, 01/18/2008 - 21:26 Permalink
Spiegeltje

Het lijkt toch wel erg op SSHL zoals ik eerder schreef. De KNO arts is bezig geweest met het uitsluiten van bepaalde oorzaken (MRI, tumor) en de behandeling is hiermee in overeenstemming (Prednison kuur, bloedverdunners, onderzoek naar ontstekingen).

Dit is - voor zover ik het kan beoordelen dan - een aardig overzichtsartikeltje voor leken (wel in het Engels):

http://www.hearinglosshelp.com/articles/suddenhearingloss.htm

Niets wijst erop dat het met een tandheelkundige behandeling te maken heeft. maar ik kan me goed voorstellen dat je alles aangrijpt om een oorzaak te vinden. Het meest waarschijnlijke is een virusinfectie, maar vaak genoeg wordt geen enkele oorzaak gevonden, frustrerend! In een aantal gevallen verdwijnen echter de klachten spontaan zonder verdere behandeling dus er is nog hoop. Heeft de KNO-arts daar nog over gesproken?

N.B. Als de KNO-arts er niet uitkomt kan ie je misschien doorverwijzen naar een (neuro)-otoloog, dat zijn de (super)specialisten voor dit soort kwalen.
za, 01/19/2008 - 00:06 Permalink
veetansu2

Het is logisch dat je probeert vast te stellen, hoe deze klachten zijn ontstaan, Wat is er gebeurd, wat heb ik gedaan.
Uit mijn ervaring weet ik dat. Ik reinigde mijn oren de avond ervoor op een hele normale manier. De volgende dag had ik in mijn rechteroor een brom.Ik dacht dat gaat wel over, misschien toch onvoorzichtig geweest.
Huisarts, KNO-arts, oorzaak niet vast te stellen, wel vast te stellen, oorsuizen en gehoorverlies. Soms kan een handeling een "trigger"zijn
voor iets in je lichaam.
za, 01/19/2008 - 12:10 Permalink
boekhour

Iedereen bedankt voor de antwoorden. De prednison en bloedverdunners ben ik pas gaan slikken nadat dit probleem zich voordeed. Tot nu toe heeft het helaas niet geholpen. We moeten maar afwachten denk ik. Heb het idee dat de KNO er ook niet veel mee kan.

Ik vind het wel jammer, ben een liefhebber van muziekluisteren op een highend installatie (nee daar heb ik dit niet aan overgehouden... :smt004, draai niet zo hard) en dat gaat nu niet en doe ik ook niet, omdat het op het probleemoor overstuurd klinkt.

Ploselinge doofheid zou kunnen, en bij mij dan voor de hogere frequenties (>5000 herz). Het Engelse artikel is duidelijk en volgens dit artikel bestaat de kans dat het op den duur vanzelf overgaat. Echter het lijkt me ook een beetje een dooddoener als men niet weet wat het is. Uiteraard is er een oorzaak alleen die zal moeilijk te achterhalen zijn. MRI gaf niets bijzonders te zien (geen brughhoektumor, gelukkig maar, alles zag er normaal uit). Bloed is onderzocht op allerlei virussen waaronder lyme en herpes, ook niets gevonden. Op zich goed nieuws. Voor het probleem zich voordeed ben ik overigens ook veel buiten geweest in de vrieskou, onder Auto gelegen om uitlaat te repareren. Misschien kou gevat?
za, 01/19/2008 - 19:27 Permalink