betere voorlichting gebitsverzorging tandartsen

Author:
tandy
Posted:
di, 10/08/2002 - 20:23
Het is me opgevallen op dit forum dat jonge mensen van in de twintig vaak al veel problemen met hun gebit hebben, bijvoorbeeld een gebit met veel vullingen, kronen en zelfs bruggen of een gebit zonder dit alles omdat ze niet naar de tandarts durven. Is het normaal dat op deze leeftijd een gebit begint af te takelen? Zelf ben ik 26 en toe aan mijn eerste kroon. Ik vind dat er bij de tandarts te weinig vertelt wordt over gebitsverzorging althans bij de tandartsenpraktijk waar ik ga. Kinderen wordt vaak wel gezegd hoe ze hun gebit moeten verzorgen maar volwassenen worden geacht dit wel te weten. Ik denk dat informatie over gebitsverzorging aan volwassenen geen overbodige luxe is. Wellicht dat tandartsen denken dat dit onder volwassenen wel bekend is. Naar mijn smaak wordt er te weinig informatie verstrekt over hoe je je gebit moet verzorgen; welke producten m.b.t. eten en drinken slecht dan wel goed voor het gebit zijn. De info m.b.t.suikers die worden omgezet in zuren, bacteriën die zich tussen de tanden en kiezen en op de tong zetten en zo gaatjes veroorzaken. Alleen "snoep verstandig" is te weinig info om volwassenen gemotiveerd te houden om hun gebit goed te verzorgen en niet zoveel te snoepen. Pas als je ze confronteert met de ellendige gevolgen van een slecht gebit gaan ze nadenken. Daarom zou ik ervoor willen pleiten dat tandartsen patienten/clienten een beetje gaan opvoeden en dat ze hun steun hierin aan hun clienten niet moeten onderschatten. Maar misschien denken sommige tandartsen wel dat als ze geen kronen en bruggen meer hoeven te zetten dat er dan op den duur minder werk voor ze is, dus laat de mensen hun gebitten maar lekker wat aanrotten. Wat mij betreft mag er een flinke reclamecampagne komen voor volwassenen en met name jongvolwassenen om hen de ellende van al die vervelende ingrepen bij tandarts of kaakchirurg te besparen. En hoeveel aandacht wordt er bij de tandartsenopleiding eigenlijk besteed aan de psychologische aspecten van hun vak, dus niet louter het gebit maar ook de mens achter het gebit.
Ben benieuwd hoe anderen hier over denken.
de digitale tandarts

Dank u wel voor uw reactie.

Ik ben ongeveer 4 jaar geleden afgestudeerd en in mijn studie heb ik redelijk veel onderwijs van de vakgroep sociale tandheelkunde gehad, waarin psychologie en voorlichting een grote rol speelde.

Dus het onderwijs is tegenwoordig wat dat betreft al een stuk verbeterd.

Mede dankzij het tandartstekort hebben tandartsen het nu behoorlijk druk, zodat de tijd beschikbaar voor preventie een beetje in de knel komt. Gelukkig kan door het internet de tandheelkundige consument al behoorlijk wat te weet komen.

Ik ben bijna klaar met het stuk over wortelkanaalbehandelingen voor onze site en hoop in de toekomst nog veel meer informatie te kunnen aanbieden. Doordat ik hier nu druk mee bezig ben, heb ik wat minder tijd om vragen te beantwoorden.

Het klopt dat de probelemen in het gebit niet meer zoals vroeger in de (jonge) pubertijd ontstaan maar eerder in de periode als jong volwassene. Je zou kunnen zeggen dat een deel van het probleem eigenlijk verschoven is. Gelukkig is de gebitsgezondheid van de Nederlander wel een stuk beter idan twintig jaar geleden! Dat u toe bent aan uw eerste kroon op uw leeftijd is wat dat betreft niet opmerkelijk.

Bedankt voor het bezoeken van onze site.
di, 10/08/2002 - 23:36 Permalink