Beginnend gaatje, vullen nodig?

Author:
linkerkies
Posted:
za, 09/28/2019 - 17:20
Hoi allemaal,

Tijdens mijn vorige halfjaarlijkse controle vond de tandarts een beginnend gaatje(dit was nog geen gaatje, maar zou het wel kunnen worden).
De tandarts wilde dit toen nog niet vullen, omdat het met poetsen of remineraliseren nog weg kan gaan?

Nu heb ik als ik koud water drink(niet met warm water) gevoeligheid bij de kies waar het bijna gaatje zit.
Nu is mijn tandvlees teruggetrokken na mijn zwangerschap door de hormonen, waardoor ik vaak met koud water drinken over het algemeen wat gevoeligheid voel.
Persoonlijk denk ik dat de gevoeligheid die ik nu bij die ene kies voel, komt doordat ik extra goed poets bij deze kies en het gaatje redelijk dicht bij het tandvlees zit. Het tandvlees hier misschien wat lager is en ik hierdoor daar meer gevoeligheid ervaar.

Over een halfjaar moet ik gewoon weer voor de halfjaarlijkse controle en gaat de tandarts bekijken hoe het er nu voorstaat met het bijna gaatje.
Het is dus eigenlijk een plekje die ze goed in de gaten houden.
Maar ik voel me er niet gerust op, wat als het nu al een gaatje is? Kan dit dan wel 6 maanden wachten?

Hoor graag van jullie!
Lieneke

Een beginnende gaatje is een gaatje (dus niet bijna een gaatje). Het hoeft in het beginstadium inderdaad niet gevuld te worden omdat het bij goede zelfzorg niet verder zal gaan dan het glazuur en het zal stabiliseren. Extra goed poetsen kunnen mensen weleens vertalen naar extra hard poetsen. Hard poetsen kan schade aan tandvlees en tand veroorzaken en hierdoor kan de tand gevoelig worden voor koude. Jouw tandarts had moeten verwijzen naar een mondhygienist om het gaatje in het proces te stoppen...gelukkig heb je geen verwijzing nodig en kun je daar op eigen initiatief naar toe. Daar zou ik inderdaad niet 6 maanden mee wachten.
ma, 09/30/2019 - 10:07 Permalink