barst in tandglazuur voortand

Author:
j15oker
Posted:
do, 07/27/2006 - 13:13
Hoi,

Ik heb al sinds een halfjaar een barst in het tandglazuur van mijn voortand. Zeker bij tl licht en bij daglicht in b.v. de auto, zie je deze barst ontzettend zitten. Hij loopt vertikaal van onder tot boven in het midden van de tand. Onderste 3 mm lijkt hij wat dieper te zijn als de rest. ALs ik met de nagel erover heen ga dan voel ik een kleinbeetje de barst zitten.

Ik heb er verder geen last van of pijn en heb hem al een hele tijd (halfjaar). De tandarts heeft er bij het tijdelijk onderzoek niets verder over gemeld dan dat hij hem zag zitten. Ben nu erg bang dat hij groter wordt, of dat de tand zal breken of het tandglazuur af zal breken. Ik wordt gek van de angst en het is net een soort obsessie geworden. Ik kijk wel 15 keer per dag in de spiegel of hij groter is geworden en voel er regelmatig met mijn nagel langs. Zeker in het huidige zonlicht lijkt het wel een hele grote en diepe barst. Binnen in huis bij gewoon licht is vooral de onderste 4 mm te zien de rest valt bijna niet op.

Wie kan mij geruststellen. Hoe sterk is een tand met een scheur of barst in het tandglazuur, hoeveel kans bestaat er dat hij groter wordt en of dat de tand doorbreekt?

Ik lees wel op internet dat breuken in het glazuur vaker voorkomen maar toch maak ik me er zelf helemaal gek over.
Ik ben 30 jaar en dan nog kan ik me zo gek laten maken door zoiets. Wie stelt me gerust, of wie heeft er ook barsten/scheuren in zijn tanden?
j15oker

Dank je voor de snelle reactie.

Als ik de bovenste link volg (krassen voortand) zie ik een foto met een scheur/basrt die wel wat erger als die van mij is. Ook veel donkerder. Onderste link lijkt iets minder erg gebarsten.
Toch maak ik me (wellicht onnodig) ergze zorgen.

De tand met het eerste plaatje die duidelijk gebarsten was, is die nog sterk zat en hoeft daar niets aanegdaan te worden.
Hoevaak komt het voor en wat kan je er aan doen om te voorkomen dat het verder scheurt of verder barst (het lijkt namelijk wel steeds iets dieper of verder te worden, zeker nu ik er zo op gefixeerd ben)

groetjes en bedankt
do, 07/27/2006 - 13:46 Permalink
j15oker

Ik ben nog niet echt gerustgesteld. IS het dus onschadelijk, of kan het erger worden. Wanneer is een bezoek aan de tandarts nodig, bij pijnklachten?.... hoe sterk is mijn tand nu nog....

Wie stelt me gerust ik maak me helemaal gek.. alvast bedankt
vr, 07/28/2006 - 12:37 Permalink
peertje

zolang ie niet verkleurd is er niets aan de hand. als je er mee bezig blijft wordt het obsessief zoals je al aangaf, dus neem van me aan: iedereen stikt van de barstjes en breukjes in zijn glazuur, zolang er niets verkleurd is er geen reden tot paniek.
En laat het eens bij de tandarst zien als je er bent, die zegt waarschijnlijk hetzelfde.
vr, 07/28/2006 - 13:05 Permalink
Tandarts_Richa…

Lees de reactie hierboven. Vaak wordt er niet gereageerd op een "oude" post. Zou mij er niet ongerust over maken. Anders had de MH u wel naar de tandarts doorverwezen. Bij twijfel kunt u altijd door de tandarts laten beoordelen.
vr, 11/04/2022 - 11:36 Permalink