Bang voor pijnscheuten bij wortelkanaalbehandeling

Author:
Mascha WT
Posted:
do, 04/26/2007 - 13:22
Ik kom ook op de wachtlijst voor een wortelkanaalbehandeling.
Ben er nu al enorm zenuwachtig voor omdat ik bang ben voor de pijnscheuten.

Een aantal vragen:
- Is je mond zo te verdoven dat je gegarandeerd geen pijn voelt?
- Kan ik vooraf een rustgevend middel/medicijn innemen wat de werking van de verdoving niet zal beinvloeden? Zo ja, welk middel/merk?
- Wat is pijnlijker: een wortelkanaalbehandeling in een bovenkies of in een kies in de onderkaak?
- Kan iemand mij oppeppen, ik slaap nu al niet meer en ben waarschijnlijk pas over 2-3 maanden aan de beurt....
"Leuk" voorjaar met dit in het vooruitzicht :cry:


Dank voor iedere reaktie!
Mascha
Marijn28

Ik ga jou eens even oppeppen!
Drie jaar geleden heb ik een wortelkanaalbehandeling gehad. Ook ik moest een paar maanden wachten. Ik had geen ontsteking, maar een gevoelige wortel die erg aan de oppervlakte lag (aldus mijn tandarts). Ik zag er ontzettend tegenop, en vond het, net als jij, een ramp dat ik zo lang moest wachten.
Maar.......... het is zo ontzettend meegevallen! Echt, maak je geen zorgen. Het begon al met de verdoving. Ik voelde die prikken nauwelijks. Nou, en daarna heb ik ook totaal niets gevoeld. Het was trouwens een kies in mijn onderkaak. Het enige dat ik vervelend vond, was dat het zo lang duurde (een uur), maar ik heb ECHT NIETS gevoeld.
Ik zou dus zeggen; probeer het een beetje van je af te zetten. Kijk, het zit toch wel in je hoofd, en helemaal vergeten doe je het niet, maar maak je geen zorgen. Vertrouw erop dat je tandarts zo'n behandeling pijnloos kan uitvoeren. Anders zou er toch niemand ooit meer een WK-behandeling laten doen?
Ik hoop dat ik je een beetje gerust heb gesteld.
Groeten, Marijn
do, 04/26/2007 - 18:37 Permalink
femm

Ik heb er nog geen ervaring mee, dus kan ik er weinig over zeggen..

Ik wil wel zeggen..dat je over het algmeen vooral de slechtere ervaringen hoort en leest..over de goede is namelijk minder reden om te praten.. Dat is heel belangrijk om te onthouden..
zeker als je hier op het forum rondleest
do, 04/26/2007 - 18:55 Permalink
Marijn28

Dat ben ik helemaal met je eens, Femm. Daarom vond ik het wel goed om juist mijn positieve reactie even te geven op de vraag van Mascha. Zeker omdat ze zo lang moet wachten voor ze aan de beurt is. Als ze in die tijd af en toe aan mijn verhaal denkt, geeft haar dat misschien een goed gevoel.
do, 04/26/2007 - 22:20 Permalink
Mascha WT

Bedankt voor jullie snelle reaktie al!
Het is wellicht enorm kinderachtig maar het spookt gewoon de hele dag door mijn hoofd. :(
Ben ook super gefocused of ik nu al wat voel, maar dat is niet zo.

Ik probeer het los te laten........

Groet,
Mascha
vr, 04/27/2007 - 08:42 Permalink
Marijn28

Goed zo! En het is helemaal niet kinderachtig hoor. Ik had precies hetzelfde.
En als het teveel door je hoofd spookt, gewoon weer een berichtje plaatsen hier, dat lucht op.

Groeten, Marijn
vr, 04/27/2007 - 10:08 Permalink
jubbes

Ik heb er 6 gehad ( ja echt :roll: ) en ik heb van geen een tijdens de behandeling iets gevoeld. :)

Ga uit van je jezelf Als je het gevoel hebt dat het niet goed verdoofd is, sta er dan op dat je óf nog even wacht óf dat hij iets bijspuit. Ik heb altijd met mijn tandarts afgesproken:

Ok als ik zeg dat het pijn doet dan doet het pijn :cry: .Als ik zeg dat het nog niet goed verdoofd is, dan is het zo

Ik hou niet van tandarts bezoeken , dus als het allemaal meevalt dan kom ik niet. Ik heb het daar echt specifiek met mijn tandarts over gehad .en dat is erg prettig. :smt023

Maar goed, Ik wens je heel veel succes Het blijft toch *** spannend!
vr, 04/27/2007 - 11:09 Permalink
Denise25

Ik heb zelf een paar weken een wkb gehad, maar mijn zenuwen waren al dood, dus dan is het misschien anders. Ik heb iig geen verdoving gehad en totaal geen pijn gehad. Het viel mij super mee, terwijl ik ook een echte stresskip ben wat de tandarts betreft.

Ben trouwens ook wel benieuwd wat pijnlijker is, boven of onder.
vr, 04/27/2007 - 13:46 Permalink
hermina

Hoi,

Het is echt helemaal niet kinderachtig hoor om de zenuwen te hebben. Ik heb twee keer een wortelkanaalbehandeling gehad, hoefde geen eens maanden te wachten, en was beide keren vooraf bloedje nerveus (gelukkig had mijn tandarts alle begrip voor mijn nervositeit!).

Mijn eerste wkb (onder) heb ik helemaal niks gevoeld omdat er vooraf verdoofd was. De tweede (boven) wel een keer een pijnscheut tijdens het boren, maar dat was omdat ik zelf gevraagd had om niet te verdoven, al had ie het wel aangeboden. De tandarts heeft toen meteen alsnog verdoofd en daarna heb ik niks meer gevoeld van de wkb :D .
Ik wil je dus ook graag oppeppen (mijn zenuwen waren achteraf dus voor niks!!!) het viel bij mij echt heel erg mee en was heel goed te verdoven (zowel boven als onder). Bij mij was al het gepieker vooraf niet nodig geweest (achteraf gezien :-? ).
Maak er gewoon een leuk en zonnig voorjaar van, en blijf lekker slapen, bij het forum kun je altijd je vragen en frustraties even kwijt.
En als je denkt dat het helpt, kun je iemand meenemen naar de behandeling, al is het alleen maar om achteraf je verhaal kwijt te kunnen .

Groetjes en succes, Hermina.

P.S. 1: En er zijn toch echt ook wel positieve ervaringen hier te vinden, al worden de negatieve vaker geschreven zoals Femm al zei (tsjaa tandarts site).
P.S. 2: Rustgevende medicatie moet je gewoon bespreken met degene die de wkb gaat doen.
vr, 04/27/2007 - 23:24 Permalink
Mignon

Beste Mascha,

Wat Denise zegt is inderdaad waar. Indien de zenuwen in de kies al dood zijn, kun je ook geen pijn meer voelen in die tand zelf. De tandarts hoeft dan niet eens te verdoven. Als de zenuwen nog vitaal zijn, zal een goede verdoving alle pijn wegnemen. Vraag tijdens de behandeling of de tandarts uitlegt wat hij doet. Wellicht stelt dat je gerust. Ik zou me niet al teveel zorgen maken en de behandeling met vertrouwen tegemoet zien.

Veel succes alvast, gr Mignon
zo, 04/29/2007 - 12:46 Permalink
sam25

Hoi!!

Hoop dat ook mijn reactie je een beetje meer gerust kan stellen!! Ik heb eind december een gaatje laten boren in een kies linksboven in mijn mond. Veel pijn aan gehad nadien, en na lang met de pijn te hebben doorgelopen uiteindelijk van de tandarts het advies gekregen om een WKB te doen. Ik in de stress, want : WKB =eng en pijn.....dácht ik!!!!

Daarom ook de eerste afspraak met een smoes afgebeld, maar ik werd helemaal gek van de pijn, en al die ibuprofen kon ook niet goed zijn. Daarom ergens in maart tóch maar gegaan, en het viel me ontzettend mee!!! Ik zag erg op tegen de spuiten, was erg bang dat die veel pijn zouden doen, maar dat viel echt hartstikke mee! Tuurlijk is het niet heel erg prettig, maar het doet ook niet echt pijn. Uiteindelijk heeft ze me 2 x moeten bijverdoven omdat de verdoving onvoldoende was, maar dat controleren ze eerst goed hoor!!

En van de hele WKB heb ik niks gevoeld! Met een half uurtje ongeveer was ik klaar! Het meest rare was het verdoofde gevoel dat je hebt in je wang. Maar ik was zó gelukkig toen het achter de rug was en het gewoon geen pijn had gedaan!!!
Achteraf baalde ik dat ik niet gewoon veel eerder die WKB beb laten doen, dat had me veel pijn bespaard!!!

Heel veel succes, en maak je niet te druk!! Hoewel ik heel goed begrijp dat je er tegenop ziet, maar écht: het valt 300% mee!!

Groetjes Sam! En laat je nog even weten hoe het gegaan is?
ma, 06/11/2007 - 12:40 Permalink
Mascha WT

Bedankt voor jullie berichten.
Ik ben er nog steeds veel mee bezig.
Ik sta op de wachtlijst dat als er iemand uitvalt in de zomer, ik wellicht eerder behandeld kan worden. Hoe eerder ik ervan af ben, des te beter want het beheerst mijn gedachten.
Als het achter de rug is zal deze angsthaas zeker laten weten weten hoe ik het ervaren heb!

Groet,
Mascha
ma, 06/18/2007 - 22:15 Permalink
Mascha WT

Ik heb het gehad!!
En het viel inderdaad 100%, nee 200% mee!
IK heb werkelijk waar helemaal niets gevoeld.
Ondanks mijn angst.
Had van te voren wel wat Plantival ingenomen, maar lag evengoed met bibbers in de stoel.
Ze heeft het zo goed verdoofd (aan de binnenkant en buitenkant) en toen het gat open was geboord, ook nog in de kanalen zelf.
Het is me zo meegevallen!
Eigenlijk onvoorstelbaar, een gaatje boren met verdoving bij de tandarts voel je en nu hebben ze de zenuw bloot gelegd en je voelt er niets van......
Bericht aan alle angsthazen: maak je echt niet druk!

Groet van een heel opgeluchte angsthaas!
Mascha
vr, 09/14/2007 - 09:52 Permalink
Sonja

Mijn hemel heb je 5 maanden moeten wachten op een wortelkanaalbehandeling? Ik geloof dat ik na 2 weken al kon terugkomen! Zeker met zo'n angst lijkt het me alleen maar prettig als ze je zo snel mogelijk kunnen helpen! Waarom duurde dat zo lang bij jouw tandarts? Gelukkig is het meegevallen! En onthoud: Angst voor de tandarts is nooit kinderachtig! Er zijn meer mensen dan jij denkt die er last van hebben! En een goede tandarts zal daar begrip voor hebben en er goed mee omgaan! :smt023
zo, 09/16/2007 - 12:30 Permalink