Apex nogiets

Author:
Moon
Posted:
di, 09/17/2002 - 17:41
Hallo,

Ik kom net van de tandarts van van mijn halfjaarlijkse controle. In mei en juni heb ik een kanaalbehandeling gehad (aan kies nummer26) maar bleef pijn houden. Ik heb hiervoor na de behandleing een antibioticakuur gekregen die niet hielp.
Mijn tandarts heeft me nu doorverwezen naar de kaakchirurg voor een diagnose, omdat het toch wel heel lang pijn bleef doen.
In zijn verwijsbrief heeft hij het over een apexresectie. Wat is dat? Wat doen ze dan en voor mij heel belangrijk, hoeveel pijn gaat dat doen?
Wie weet er hier iets vanaf! Alleen de naam klinkt al eng!
Groetjes Monique
de digitale tandarts

Een apex resectie is de term van een chirurgische procedure waarbij het gebied rondom de wortelpunt wordt schoongemaakt en de wortelpunt wordt verwijderd.

Bacterien die zich buiten het bereik van de afweer in het wortelkanaal bevinden, kunnen een ontsteking veroorzaken in het gebied rond de wortelpunt.

Door de wortelkanalen schoon te maken en op te vullen middels een wortelkanaalbehandeling zou de ontsteking moeten verdwijnen. In uw geval is dat helaas niet gebeurd en bent u verwezen naar de kaakchirurg voor een apex resectie.

Deze zal door een gaatje te maken in het tandvlees en bot het ontstekingsweefsel verwijderen rondom de wortelpunt en het onderste deel van de wortel verwijderen. Dit deel is meestal het moeilijkst te bereiken met een kanaalbehandeling en waarschijnlijk ook geinfecteerd met bacterien. Hierna zal vaak het wortelkanaal ook met een vulling (retrograde vulling) nog afgesloten worden om een nieuwe bacteriele invasie zoveel mogelijk te voorkomen.

De kaakchirurg zal u ook de prognose en de eventuele (na)bezwaren van de behandeling kunnen vertellen.

Een niet chirurgisch alternatief voor de apex resectie is het herbehandelen van de wortelkanalen. Hierbij wordt de oude vulling verwijderd en de kanalen opnieuw ontsmet en indien mogelijk tot dicht bij de wortelpunten gevuld.

Succes.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-09-17 23:41 ]
di, 09/17/2002 - 23:41 Permalink
Moon

Bedankt voor uw snelle reactie. Ik ben vanmiddag bij de kaakchirurg geweest, en maandag gaat hij de behandeling uitvoeren! Ik vind het doodeng, maar goed... de pijn zal toch ooit eens moeten stoppen!!!!

groetjes
wo, 09/18/2002 - 16:07 Permalink