apex of endo

Author:
Sidenida
Posted:
do, 04/09/2020 - 14:11
Hoi,

Er zijn al diverse topics geopend over dit onderwerp, maar wil voor de zekerheid toch ook mijn casus voorleggen.

Ca. 4 jaar geleden een WKB uitgevoerd bij mijn tweede kies rechtsboven en zo’n 2 jaar geleden een kroon op laten zetten.
Door de tijd heen was het soms wat gevoelig bij m’n gehemelte, maar dit trok altijd weer weg. Sinds twee weken is de pijn in rap tempo opgebouwd en zit er een verdikking bij het gehemelte en doet de kies pijn. Gisteren bij de tandarts geweest en zoals verwacht zit er een ontsteking bij de punt. Voor nu AB + ibuprofen gekregen, al helpt het nog weinig tegen de pijn.

De opties die hij mij voorlegde waren 1) extractie + implantaat met opbouw van extra bot 2) naar de endo 3) kaakchirurg voor apex.
Hij gaf zelf niet echt een ‘voorkeur’ aan wat het lastig maakt voor een leek zoals ik al benoemde hij wel dat een implantaat de langdurige oplossing zou zijn.

Voor een andere kies ben ik al eens eerder bij een endodontoloog geweest en heeft het probleem -tot nu toe- goed verholpen. Nu kan je de ene kies niet met de andere vergelijken en begrijp ik dat het boren door een kroon niet ideaal is. Maar niet onmogelijk, toch? Daarbij noemde de tandarts dat de wortel wellicht wat ingewikkeld ligt.

Bij het idee van een Apex bij een kaakchirurg krijg ik het Spaans benauwd. Maar wat moet, dat moet. Ik heb net gebeld voor een verwijzing naar de kaakchirurg omdat ik vermoed dat de wachtlijsten lang zijn in deze tijd en dan heb ik de verwijzing maar vast in huis. Nu begin ik toch ernstig te twijfelen of ik hier goed aan doe en toch niet een afspraak moet maken bij een endo. Tja, dan moet er door de kroon worden geboord, maar dat is in mijn hoofd wel wat minder rigoureus dan een apex.

Waar doe ik verstandig aan? Naar de kaakchirurg gaan of de endo? Wat heeft een betere kans van slagen? Snap dat het lastig zo te beoordelen is, maar hoop toch op wat wijze raad. En mocht het de kaakchirurg zijn, weet iemand of een apex ook onder een roesje uitgevoerd kan worden?

Alvast hartelijk dank.
De Vliegende T…

Wat vervelend!
De standaardprocedure is om eerst een tweede wkb door een endodontoloog uit te laten voeren. Dit lost meestal het probleem op. Maar als dat mislukt zou ik, als ik u was, een apexectomy laten doen waarbij de kaakchirurg het puntje van de wortel afsnijdt. Deze ingreep klinkt een beetje zwaar maar het is niet zo heel ingewikkeld.
Een implantaat is ook een goede optie maar ik zie dat u heeft geschreven dat de implantaat met opbouw van extra bot moet uitgevoerd worden. Daarom is het wel wat moeilijker dan een normale implantaatbehandeling. Sterkte!
vr, 04/10/2020 - 12:29 Permalink