Angst overwinnen

Author:
julliet
Posted:
zo, 10/28/2001 - 06:15
Al zolang ik me kan herinneren ben ik doodsbang voor de tandarts. Dit naar aanleiding van een aantal traumatische ervaringen, waarbij ik hardhandig ben vastgehouden. Ik heb nooit iets aan mijn gebit gehad en mede daarom ben ik toch altijd blijven gaan. Tot ongeveer 6 jaar geleden.... Ik heb toen eindelijk mijn toenmalige tandarts ingelicht over mijn fobie en alles wat daarmee samenhing. Hij reageerde daar verschrikkelijk fout op en stelde voor om dan maar wat behandelingen te doen, zodat ik er overheen zou komen. Voor de lol zeg maar, want er was geen enkele reden voor die behandelingen. Dat was dus de druppel voor mij en vanaf dat moment ben ik niet meer gegaan. Ik heb nog wel een angsttandarts bezocht, maar ook dat liep uit op een drama, om weer dezelfde reden. Geen behandeling noodzakelijk, maar er was geen andere manier om over die angst heen te komen dan toch maar wat te proberen, volgens hem....

Nu 6 jaar later ben ik het zat. Ik wil van die angst af en ben druk bezig om wer die stap te zetten om te gaan. Op zich sta ik er niet afwijzend tegenover, maar ik heb een probleem. In mijn verstandskies (nummer 48) zit een gat. Ik heb nogal last gehad van overmatig tandenknarsen met als gevolg dat er een stuk is afgebroken. Dit is uiteindelijk van kwaad tot erger gegaan en ziet er dus niet echt gezond meer uit. De zenuw is dood, het vreemde is echter dat ik er geen last van heb gehad. Nog steeds heb ik er geen last van, op het feit dat ik het niet echt estetisch vind, na. En dat is dus tevens mijn probleem. Naar de tandarts gaan zal op zich een enorme overwinning zijn, maar het feit dat ik kan worden doorverwezen naar een kaakchirurg, is de reden dat de stap weer steeds groter wordt. Ik kan niet twee fobieen overwinnen, dat is me te zwaar. Mijn gebit is verder prima in orde, en ik doe er ook alles aan om dat zo te houden. Dat is de reden dat ik ook wel weer wil gaan. Ik weet dat er verder niets mee an de hand is. Alleen die kaakchirurg. Mijn vraag is eigenlijk, wat is de kans dat ik daar naartoe zou moeten en is het begrijpelijk dat ik zou wensen dat een tandarts zegt, die verstandskies heeft geen haast, laat dat vorlopig maar even rusten? Of is dat wishful thinking van mijn kant. 1 Van de eerder genoemde traumatische ervaringen was het gewdwongen trekken van 3 kiezen, dus voor mij is het gaan naar een kaakchirurg een herbeleving van toen en dus iets wat ik ten koste van alles zal vermijden...

Ik hoop dat u mij verder kan helpen..
de digitale tandarts

Beste julliet,

Het is voor mij veel moeilijker om vragen over angst te beantwoorden dan vragen over bijv. een specifieke behandeling.
Wij hebben inmiddels contact gezocht met angsttandartsen van de vakgroep sociale tandheelkunde van de A.C.T.A Ik hoop dat zij ons kunnen helpen.

Dat je geen pijn meer hebt in de verstandskies is waarschijnlijk vanwege het feit dat de zenuw dood is. Het proces van tandbederf gaat echter wel door en de kans bestaat dat je uiteindelijk een acute onsteking aan de wortelpunten krijgt. Dus deze kies moet er inderdaad zo snel mogelijk uit.

Ik kan natuurlijk ook niet zeggen of deze kies door de tandarts of door de kaakchirurg getrokken moet worden. In moeilijkere gevallen stuurt de tandarts meestal door. In ieder geval zal door steeds langer te wachten de kies moeilijker te trekken zijn en de kans dat je doorgestuurt moet worden, dus groter worden.

Ik hoop dat je toch de stap durft te zetten, uitstellen is geen oplossing en zal vaak ook de angst doen laten toenemen. :sad:

Heel veel sterkte!
wo, 11/07/2001 - 21:17 Permalink