Amalgaan-of witte vullingen

Author:
Lepelaar
Posted:
do, 05/10/2007 - 13:45
Hallo, ik heb een vraag. Heb last van lekkende amalgaanvullingen men heeft dat geconstateerd na een bloedonderzoek op metalen. Heb hierover al met mijn tandarts gesproken om eventueel mijn vullingen te laten vervangen door witte vullingen. Ze zei me dat die witte vullingen niet zo sterk zijn en dat je dus vlugger gaatjes krijgt. Is dit juist? Kunnen ze op foto's zien welke vullingen er lekken? Alvast bedankt.
Spiegeltje

Heb last van lekkende amalgaanvullingen men heeft dat geconstateerd na een bloedonderzoek op metalen


Of een vulling lekt valt niet met bloedonderzoek te achterhalen. Als je bedoelt dat je vullingen kwikverbindingen afgeven, en dat vermoed ik, dan is dat juist maar het gaat om minieme hoeveelheden. De vraag is of dit kwaad kan. Hoewel de meeste mensen die er verstand van hebben zeggen dat dit niet zo is, zijn er ook mensen, vooral die er geen verstand van hebben, die het tegendeel beweren. Maar deze kan wormen ga ik niet verder opentrekken. Maar je snapt wel dat alleen het feit dat er kwikverbindingen in je bloed zitten nog niks zegt. Ook mensen zonder amalgaamvullingen hebben dat namelijk.

Ze zei me dat die witte vullingen niet zo sterk zijn en dat je dus vlugger gaatjes krijgt. Is dit juist?

In zijn algemeenheid is dat een onjuiste bewering. Naarmate een tandarts minder bekwaam/handig is met composietrmateriaal wordt deze bewering echter wel juister. Het is veel lastiger een amalgaamvulling te verprutsen dan een composietvulling.

Kunnen ze op foto's zien welke vullingen er lekken?

Nee, je kunt niet aan de hand van foto's zien of vullingen kwikverbindingen afgeven.

N.B. De verstandige tandarts gaat niet zomaar amalgaamvullingen zitten verwijderen als deze verder nog goed zijn.
do, 05/10/2007 - 14:56 Permalink
Irfan

Beste Lepelaar,

Composieten van tegenwoordig zijn bijna even sterk als amalgaam en geven een goede randaansluiting, waardoor er minder gelekt wordt. Met een goede mondhygiene en regelmatig op controle bij de tandarts moet het allemaal goed verlopen.

Amalgaam is wel erg sterk en geeft vanwege corrosie een sterke randaansluiting. Maar daar staat tegenover dat het niet heel erg gezond is (kan allergien geven bij sommigen) en dat ze er niet fraai uitzien. Sinds 2003 is het vullen met amalgaam uit het curriculum gehaald van de Amsterdamse tandartsenopleiding (@Mignon: hoe zit dat in Nijmegen eigenlijk?).

Op rontgenfoto's kan wel gedetecteerd worden of ze lekken.

Als laatste, vraagt u wel om een rubberdam wanneer het amalgaam eruit geboord wordt? Dit is een rubberen lapje om de kies, zodat amalgaamresten niet op het slijmvlies of in de mond terecht kan komen. Wel zo gezond...

Succes en groet Irfan
do, 05/10/2007 - 15:02 Permalink
Spiegeltje

Maar daar staat tegenover dat het niet heel erg gezond is (kan allergien geven bij sommigen)


Dat van die allergieen: geldt dat ook niet voor composietmateriaal?
do, 05/10/2007 - 15:05 Permalink
Irfan

Volgens mij komt er minimaal aan stoffen vrij zodra het uitgehard is (monomeren of polymeren, nooit zo heel goed opgelet bij materiaalkunde :o )

In ieder geval is Prof. Feilzer van materiaalkunde op kruistocht tegen amalgaam en allergien en ik heb weinig over composietallergien gehoord. Alleen tandartsen kunnen wel allergie voor composiet ontwikkelen, wanneer ze er vaak onbelichte composiet aanraken...

Groet Irfan
do, 05/10/2007 - 15:11 Permalink
vV

composietallergien komen ook steeds vaker voor, ook logisch want er zitten stoffen in die echt allergeen kunnen werken, en er worden steeds meer vullingen van composiet gelegd. Een allergische reactie wordt vaak niet als zodanig herkend, het uit zich als een kontaktallergie, en zal dus langs bv de vullingrand ontstoken tandvlees (meestal maar lichtjes, beetje rood, beetje bloeding) veroorzaken.
do, 05/10/2007 - 15:30 Permalink
femm

even een vraag.. wat voor klachten kan je krijgen als je last hebt van een 'allergische' reactie op de amalgaan vullingen en hoe kom je erachter dat het de amalgaan is.. (via de normale weg??)
do, 05/10/2007 - 18:05 Permalink
Irfan

Ik heb er maar een artikeltje over opgezocht van Prof. Feilzer van materiaalkunde ACTA.

En dan de volgende artikel aanklikken: Onderzoeksmethoden in de tandheelkunde 3
Materiaalanalyse in het kader van de diagnostiek van toxische en allergische reacties NTVT september 2004; 111: 357-360

Daarin wordt o.a. beschreven dat composiet monomeren kan lekken wanneer deze niet voldoende wordt uitgehard monomeren (monomeren zijn de losse treintjes die gekoppeld worden tot polymeren). En hetzelfde geldt voor kroon- en brugwerk, waar door procedure fouten enig metaalcorrosie kan ontstaan.

Een contactlaesie of een allergische reactie herkent men aan de ontstekingsverschijnselen: roodheid, zwelling en pijn (warmte). Daarnaast zou het ook subjectief droge mondgevoel, verlies van smaak of een brandend gevoel op pijn kunnen veroorzaken.

Meest susceptibel voor allergieën zijn degenen die al veel allergie hebben, zoals voor metalen die voorkomen in juwelen, spijkergoed etc.

Dus concluderende kan door procedure fouten minimaal metaal lekken in de mond en deze zou dan bij diegenen die waarschijnlijk al metaalallergieen hebben een allergische reactie kunnen veroorzaken. Wanneer er een vermoeden bestaat op een allergie kan een patiënt verwezen worden naar een allergoloog of ACTA orale diagnostiek.

Groet Irfan
do, 05/10/2007 - 18:52 Permalink
Spiegeltje

en hoe kom je erachter dat het de amalgaan is.. (via de normale weg??)


Dr. Feilzer (ACTA) doet het met de MELISA-test, :roll:

Totdat ACTA genomineerd werd als kwakzalver van het jaar door de Vereniging tegen Kwakzalverij, toen moest ie er mee stoppen.:D :D

Trekt uw conclusie over deze man, althans voor zo ver het gaat over metaalallergie (voor de rest zal ie wel deskundig zijn, hoop ik).

Maar even serieus. Ik heb echt het idee dat allergie voor amalgaam een uiterst zeldaam verschijnsel is. Je zou je als patient daar in ieder geval niet erg druk over hoeven/moeten maken. Academisch is het natuurlijk wel een interessant onderwerp :)

Als scheikundige verbaas ik me er niet over dat allerlei metalen of metaalionen vrijkomen als gevolg van metalen in de mond. Daarvoor hoef je niet eens onderzoek te doen want als dit niet zo zou zijn, zou je in de problemen komen met de 2e hoofdwet van de thermodynamica.
do, 05/10/2007 - 19:18 Permalink
femm

ik maak me er ook niet druk om gelukkig..ben gewoon op zoek naar een reden voor bepaalde klachten waarvan ze de reden maar niet kunnen vinden..en als je dit dan leest wil je graag iets meer weten
do, 05/10/2007 - 19:58 Permalink
Anja70

Hallo,

Een poos geleden zag ik in mijn mond ( onder mijn tong ) in het slijmvlies een paars/zwarte vlek zitten. Mijn huisarts verwees mij naar de Dermatoloog die een biopt nam omdat zij dit nog nooit eerder had gezien. Er kwam uit dat het amalgaam is. Niets om je druk om te maken zij ze. Maar is dat wel zo????

Alvast bedankt voor uw antwoord.
ma, 06/18/2007 - 16:38 Permalink
Mignon

Het komt geregeld voor dat wanneer er een wondje in de mond aanwezig is en er een amalgaamvulling wordt verwijderd een amalgaamdeeltje onder het slijmvlies terechtkomt en een verkleuring veroorzaakt. Dit wordt ook wel een amalgaamtatoeage genoemd en kan idd geen kwaad. Wel goed dat je zo alert bent geweest om er even naar te laten kijken. Ik hoop dat je zo gerustgesteld bent.

Gr, Mignon
ma, 06/18/2007 - 17:15 Permalink