Amalgaamtatoeage na 2 x wortelpuntbehandeling

Author:
Sarah K.
Posted:
wo, 10/11/2006 - 23:15
Ik heb sinds mijn 7e jaar al een dode voortand, ik ben hierop gevallen destijds. Ik heb aan deze tand een wortelkanaalbehandeling gehad en daarna nog 2 keer wortelpuntbehandeling bij de kaakchirurg. Op de tand zelf heb ik een porseleinen facing, die nog altijd doorschemert. Mijn eigen tand is namelijk hartstikke donkerblauw, dat kan je aan de acherkant nog zien en het schemert ook door onder het tandvlees vlak boven de tand. Helaas is een kroon niet mogelijk aangezien ik een spalkje achter mijn voortanden heb dat absolut niet weg mag van de orthodontist, en spalkje kan volgens de tandarts niet aan een kroon gehecht worden. Maargoed, waar het gaat is het volgende: sinds de 2e wortelpuntbehandeling, nu 4 jaar geleden, heb ik een donkergrijze vlek op het tandvlees rondom het litteken, zeg maar bijna zwart. Dit is een plek van zo'n 1 bij 1 cm bijna, nu vraag ik me af wat dat zou kunnen zijn. Is dit soms amalgaam dat de kaakchirurg heeft geknoeid bij het plaatsen van de vulling aan het eind van de behandeling? En zo ja, heb ik dan geen kwikvergiftiging? Ik vind het zo vreemd dat dit pas ontstaan is na de 2e behandeling. Er zit ook veel littekenweefsel op het tandvlees en de chirurg heeft een behoorlijke snede gemaakt, meer dan 1 cm.
Kan deze vlek zich nog uitbreiden? Ik wil het niet hopen want het zit namelijk aan de voorkant en volgens mij is er ook niks aan te doen.
Geke

Dat kan inderdaad van het amalgaam komen. Bij een apexresectie kan het zijn dat de kaakchirurg het aan de onderkant vult met amalgaam, ik weet niet of dat de eerste keer ook gebeurd is. Het kan zijn dat de kaakchirurg van die behandeling er weer wat uitgehaald heeft. Dan is het lastig om te voorkomen dat er wat amalgaam in het tandvlees komt. Maar hoe dat gegaan is kan ik natuurlijk niet beoordelen. Je ziet het trouwens wel vaker bij apexresecties, dat er amalgaampigmentatie te zien is bij het litteken. Het kan inderdaad ook zo zijn dat het litteken 1 cm groot is, dat hangt er net vanaf hoe goed de kaakchirurg bij de wortelpunt kan komen en hoever het daarvoor opengemaakt moet worden. Een amalgaampigmentatie kan absoluut geen kwaad, je hoeft niet bang te zijn voor kwikvergiftiging in ieder geval. Bij het uitboren kan er soms wat kwikdamp vrijkomen, maar dat is een verwaarloosbare hoeveelheid, die eerder kwaad kan voor de tandarts of kaakchirurg, omdat die er vaker aan blootgesteld worden. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de vlek zich uitbreid. Mocht dat wel zo zijn, is het misschien goed om de tandarts er even naar te laten kijken, want dan zou het geen amalgaampigmentatie zijn.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
do, 10/12/2006 - 13:38 Permalink
Sarah K.

Bedankt voor je snelle antwoord! De apex resectie is uitgevoerd aan de bovenkant, bij een van de twee grote voortanden. Na de eerste keer was er inderdaad niets te zien, alleen een littekentje, maar na de tweede keer kreeg ik langzamerhand een grote donkergrijze vlek. Ik heb geen idee of de vlek groter aan het worden is, ik kijk er namelijk niet zo vaak naar, je ziet het gelukkig ook niet zo gauw, alleen als ik heel erg breeduit lach, maar over het algemeen is er niet zo veel tandvlees te zien bij mij. Maar volgens mij is het wel zo dat er meteen na de tweede apex nog niets te zien was maar dat het geleidelijk is gekomen die vlek. Het is inmiddels 4 jaar geleden. Wat ik me afvraag is waarom die kaakchirurg toen nog steeds amalgaam gebruikte om op te vullen en geen composiet want dan had ik die vlek niet gehad. Maar wellicht zat het amalgaam er idd al in van de eerste keer want dat was in 1998.
Is mijn tandvlees nu wel nog gezond? Ik heb er wel nog gevoel in maar er zit een erg groot litteken en veel littekenweefsel, witte verhardingen, en dan die vlek nog. Dit vraag ik omdat het misschien eens zou kunnen zijn dat de tand eruit moet en er een implantaat voor in de plaats komt, en daarbij is het belangrijk dat er nog voldoende kaakbot en gezond tandvlees aanwezig is.

Groetjes
Sarah
do, 10/12/2006 - 15:04 Permalink
Geke

Ik kan natuurlijk niet beoordelen of het echt om amalgaampigmentatie gaat en of het veranderd is. Als je echt twijfels hebt over de verkleuring en het littekenweefsel, kun je het beste de tandarts of de kaakchirurg hiernaar vragen. Kaakchirurgen gebruiken nog vaak amalgaam voor apexresecties, tegenwoordig ook wel een soort glasionomeervulmateriaal. Maar composiet kun je daar eigenlijk niet voor gebruiken, omdat voor composiet de tand helemaal droog moet zijn, wat op die locatie heel erg lastig is en ook omdat composiet sterk aan glazuur hecht en dat zit alleen in de kroon van de tand en niet in de wortel. Voor het eventueel plaatsen van een implantaat is het littekenweefsel van het tandvlees niet echt een groot probleem, het is belangrijker of er voldoende bot aanwezig is en omdat de tand er zelf nu nog in zit, is dit niet echt een probleem.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
do, 10/19/2006 - 22:46 Permalink