Amalgaam versus composiet

Author:
Lallybroch
Posted:
do, 05/22/2008 - 12:52
Mijn kies moet opnieuw gevuld worden en ik wil dit graag met amalgaam laten doen ipv composiet.
Welke overtuigende redenen kan ik mijn tandarts geven. Hij staat er niet echt positief tegenover namelijk.
Ik weet in ieder geval wel dat amalgaam heel lang meegaat. deze vulling zit al meer dan 20 jaar.
Een aantal jaren geleden heb ik een composiet vulling gekregen en sindsdien ben ik gevoelig voor warmte/koude en kan ik niet meer kauwen aan die kant. Als hetzelfde gebeurd als ik een witte vulling ga krijgen aan de andere kant dan voorzie ik een probleem.
Dus hoe overtuig ik mijn tandarts?
vV

als uw tandarts geen affiniteit heeft met amalgaam ben ik bang dat het kansloos is. Ik zou daar als tandarts ook niet zo gauw op ingaan. De gevoeligheid hoeft overigens helemaal niet aan het gebruikte materiaal te liggen, naar mijn idee hebben de mensen waar ik composiet bij gebruik aanmerkelijk minder las van napijn dan met amalgaam, wat ik dus al 10 jaar niet meer gebruik, ik heb het niet eens en ga ook geen verpakking bestellen voor 1 vulling.. De napijn die wel optreedt is meestal gerelateerd aan de diepte van het gat, en staat dus los van het gebruikte materiaal, was bij amalgaam ook niet gebeurt. Overigens heb ik zelf vullingen van composiet die inmiddels ook 20 jaar oud zijn...
do, 05/22/2008 - 14:57 Permalink
Tandarts_

Witte vullingen die pijn doen, geven last omdat het gat idd behoorlijk diep was óf omdat uw tandarts de kies in 1x vult. Het is belangrijk de kies niet in 1 laag op te vullen, maar in een aantal laagjes. Dit vermindert de materiaalkrimp en gevoeligheid. Ik heb er vrij weinig last van moet ik zeggen...
do, 05/22/2008 - 16:51 Permalink
Spiegeltje

Een aantal jaren geleden heb ik een composiet vulling gekregen en sindsdien ben ik gevoelig voor warmte/koude en kan ik niet meer kauwen aan die kant


Dat lijkt me eerder een reden om deze kies nog eens onder de loupe te nemen en desnoods opnieuw te behandelen (met composiet). Als het goed wordt gedaan zul je weinig last ondervinden, althans niet meer dan bij amalgaam. Veel pijnklachten verdwijnen na een aantal weken. Dat bij jou dat niet het geval is kan wijzen op een fout in de vulling.
do, 05/22/2008 - 19:30 Permalink
Mignon

Lallybroch,

In principe kun je een tandarts het beste laten werken met het materiaal waarmee hij de meeste affiniteit heeft. Met amalgaam heb ik zelf niet zoveel ervaring, maar toevallig heb ik tijdens mijn stage hier in Amerika regelmatig met het materiaal gewerkt. Ik heb echter nooit een patient terug zien komen na het leggen van een composietvulling. Als de restauratie volgens de regels van de kunst wordt gemaakt: veel laagjes = weinig krimpspanning, dan zou het materiaal niet voor klachten moeten zorgen. Natuurlijk kan het zijn dat een tand een tijdje gevoelig blijft als er diep geboord moest worden. In dat geval zou ik de tand misschien uit occlusie slijpen om hem minder te belasten.

Grts, Mignon
vr, 05/23/2008 - 00:26 Permalink
Marry

Hallo Allemaal,

Ik heb vandaag het een en ander zitten lezen hier op dit forum,er is (helaas) een heleboel
waar ik over mee zou kunnen discuseren maar mijn aandacht bleef even hangen bij dit onderwerp '' Amalgaam versus composiet "

Ik heb zelf nog nooit iets negatiefs meegemaakt met betrekking tot amalgaam vullingen
in tegenstelling tot composiet waar ik de laatste paar jaar(tja,helaas met een niet al te sterk gebit een vaste klant mij mijn tandartspraktijk) niets dan ellende van heb gehad...

Van binnen een week uitvallende nieuwe vullingen (3x achter elkaar!!),niet lang houdende vullingen tot ALTIJD en eeuwig napijn,iets wat mij met amalgaan NOOIT is overkomen!!

Ik las hier over het niet in laagjes afvullen van grote gaatjes(gebeurd mij ook meer dan geregeld helaas..)en niet in 1x een grote homp vulling.
Wordt hier wel bedoeld dat het in een behandeling compleet afgevuld wordt??

Helaas is het meer dan eens voorgekomen dat ik voor de behandeling nergens last van had(gaatje was op foto ontdekt) en na de behandeling een aaneenschakeling van pijnklachten met als gevolg 2x een wortelkanaalbehandeling en 1x een getrokken kies.(ook daarmee had ik geen geluk,de tandarts had een stukje wortel laten zitten en dat moest er nog dezelfde week bij de kaakchirurg uitgehaald worden)
De laatste keer(enkele weken geleden) dat een kies een wortelkanaalbehandeling als gevolg van te grote composietvulling nodig had brak er weer een vijltje of in mijn wortelkanaal en werd mij aangeraden naar een endodontholoog te gaan.Tuurlijk waarom niet!!! de verzekering vergoed niet of nauwelijks meer vandaag de dag en de kosten zullen ongetwijfeld niet mals zijn plus de kosten van een kroon plaatsen bij mijn eigen tandarts als het vijltje verwijderd is.

Het betreft hier een kies in de rechterbovenkaak en ik kies ervoor om hem rechtstreeks bij de kaakchirurg te laten verwijderen omdat de kosten niet te overzien zijn en er(zoals altijd bij de tandarts) geen garantie kan worden gegevens dat de kies het zal gaan redden...

Ik besef dat mijn verhaal niet al te positief overkomt maar nadat mijn vertrouwde tandarts(angsttandarts *naam verwijderd door beheer*,niets dan lof en hij heeft me heel aardig van mijn angst afgeholpen!!)ermee op hield in de praktijk in Delft heb ik daarna niks dan ellende gehad bij mijn huidige tandartspraktijk.

Als laatste wil ik graag nog even terugkomen op het afvullen in laagjes ik hoop dat dat niet al teveel tijd kost want bij mijn tandarts is haast en grote tijdsdruk aan de orde van de dag...(ik ben eens bij mijn tandarts geweest voor een soort van evaluatie-gesprek over mijn gebit en vier weken later had hij vrijwel geen idee meer waar we het over hadden gehad!!!!)

Ik hoop toch op een advies voor ik volgende week woensdag weer zonder klachten twee gaatjes moet laten vullen.....

Alvast bedankt!!!
do, 05/29/2008 - 19:29 Permalink
Spiegeltje

In je verhaal lopen twee zaken door elkaar: de nare ervaringen met composietvullingen en een "te haastige" tandarts. Die twee gaan niet goed samen.

"Men" is er wel over eens dat, en dat komt ook regelmatig terug op dit forum, dat een goed aangebrachte composietvulling niet tot meer nabezwaren hoeft te leiden dan een amalgaamvulling. Iets anders gezegd: heb je toch klachten dan kan dit te maken hebben met een niet goed gelegde vulling. Dat ligt niet aan het materiaal maar aan de vaardigheid van de tandarts. Niet iedere tandarts kan kennelijk met dit materiaal omgaan of men neemt er de tijd niet voor. Het in dunne laagjes aanbrengen kost namelijk meer handelingen. Wordt wel in een zitting gedaan maar je ziet de tandarts materiaal aanbrengen en bewerken, de blauwe lamp er op om het uit te harden en dat wordt een aantal keer herhaald.

Dikke lagen ineens zijn uberhaupt niet goed uit te harden, da's vragen om problemen. Ook als er niet goed droog wordt gewerkt kun je problemen krijgen. Bij amalgaam speelt dat allemaal niet. Ook zal een amalgaamvulling er niet "zomaar" uitvallen, want het geboorde gat boven in de kies kleiner is dan dieper in de kies.

Wat betreft de afgebroken vijl: dat overkomt de beste tandarts wel eens. Soms kun je die laten zitten, met name als het kanaal eronder al goed schoon is. Ik denk niet dat het verstandig is deze kies in dit stadium al op te offeren, maar dat is je eigen afweging natuurlijk.

Of je tandarts echt te gehaast werkt kan ik natuurlijk niet beoordelen. Heb je er wel eens aan gedacht dat de angsttandarts juist heel rustig werkt? Dan kan het lijken dat de andere tandarts de boel afraffelt. Het kan niettemin - binnen bepaalde grenzen natuurlijk - nog steeds goed gebeuren. Dit is echter niet alle tandartsen gegeven.

Uit je verhaal klinkt verder door dat je het niet ziet zitten met je nieuwe tandarts. Ik zou eens naar een andere uitkijken.
do, 05/29/2008 - 20:14 Permalink
Chris888

Als laatste wil ik graag nog even terugkomen op het afvullen in laagjes ik hoop dat dat niet al teveel tijd kost want bij mijn tandarts is haast en grote tijdsdruk aan de orde van de dag...


Ik heb maar 1 composietvulling, maar dat ie in laagjes gelegd is merkte ik heel duidelijk: effe prutsen, 10-20 seconden lampje, prutsen, lampje, enz. Maar of het altijd zo traag gaat met dat lampje weet ik niet.
do, 05/29/2008 - 20:15 Permalink
Tandarts_

Ik denk dat het belangrijkst is dat je ziet dat de handeling 2 of meerdere keren wordt herhaald. (afhankelijk van de diepte uiteraard). Een composiet knikker in 1x vol duwen, zeg maar: de hele carpule in 1x leeg drukken en dan uitharden gaat niet werken. Men adviseert slechts per keer een laagje van max. 2 mm te leggen. Met het licht wordt de vulling uitgehard, dat moet idd afhankelijk van de lamp zo'n 3 tot 40 sec. (soms 2x langer, of met een dunnere laag)

Als de vulling dan krimpt, komt er een miniscuul spleetje tussen vulling en tand/kies. Deze spleet gaat last geven op de langere termijn. Normaal gesproken ontstaat er ook krimpspanning bij dunne laagjes, echter: die kan door de meeste plaklagen gewoon worden gecompenseerd. (Dus: niks aan de hand)

MarryAls laatste wil ik graag nog even terugkomen op het afvullen in laagjes ik hoop dat dat niet al teveel tijd kost want bij mijn tandarts is haast en grote tijdsdruk aan de orde van de dag...(ik ben eens bij mijn tandarts geweest voor een soort van evaluatie-gesprek over mijn gebit en vier weken later had hij vrijwel geen idee meer waar we het over hadden gehad!!!!)
-> wordt het dan niet eens tijd een ander te zoeken: je twijfelt zelf toch al???
zo, 06/01/2008 - 07:56 Permalink
Marry

Bedankt voor alle antwoorden,sterkt me weer om woensdag naar de tandarts te gaan en het zeker aan te kaarten dat hij maar beter niet meer in een keer een hele klont composiet in een groot gat moet doen!!!

Ik vind het het nog steeds wonderlijk dat dat dan waarschijnlijk de oorzaak van heel veel kiespijn erna is geweest!?

Ook moet ik erbij vermelden dat ik 's-nachts tandknars/klem en in mijn optiek zou het zomaar zo kunnen zijn dat de te heftig gevulde kies niet genoeg tot rust heeft kunnen komen door het klemmen/knarsen of zou dat niet kunnen??

Wat betreft een nieuwe tandarts,
mijn ''vaste'' tandarts die zit in een praktijk met meerdere tandartsen en ik ben ook wel eens (als hij op korte termijn weer eens vol zat) bij zijn (zeer vriendelijke en begripvolle) vrouwelijke collega geweest maar ook bij haar is het gedonder na het vullen van een groot gat voorgekomen dus ik ga er maar vanuit dat mijn gebit een probleemgebit is!!

En tot slot nog een laatste vraag....
In mijn zwangerschap(inmiddels 4 jaar gelden) heb ik enkele vullingen gekregen die er even hard weer uitkwamen...
Toen ik mijn tandarts vroeg of dat evt door de hormonen kon komen zei hij dat dit klinklare nonsens was om te veronderstellen dat dit verband zou houden,helaas ben ik in die zwangerschap 2 kiezen verloren(voledig afgebroken) en ook na de bevalling blijft mijn gebit broos,zelfs afgelopen week brak een halve kies af op een broodkorstje :(
Soms weet ik niet meer hoe ik uit deze gebit misere moet komen... 34 en een kustgebit vind ik geen fijne gedachte...
zo, 06/01/2008 - 10:41 Permalink
mamjean

hoi marry
je gebit kan je niet uitzoeken, alleen goed onderhouden, daar zal het knelpunt niet liggen, Ook ik had een bros gebit, na mn 35e is het hardhollend achteruit gegaan. vorig jaar zat ik alleen al zeker 15x in de stoel, dan weer stuk eraf dan weer een wortelontsteking dan weer dit dan weer dat. Heb samen met de tandarts gekozen voor een volledig renovatie. Kiezen eruit vanwege paradontius en de tanden waar veeeeeel te veel aan geknutseld was voorzien van een kroon. Heb nu 10 kronen , boven en onder plaatjes voor de kiezen. ik ben nu 50 maar had ik het maar eerder laten doen. Heb jaren lopen klungelen met mijn gebit. (ook een beetje schuld van oude tandarts) Als hij veel eerder met kronen en plaatjes was begonnen had ik de kosten niet in 1 keer gehad.
En had ik de kronen over een paar jaar kunnen smeren (krijg over 3 kronen 200 euro p.stuk per jaar terug). Aan de verzorging lag het niet dat mijn gebit achteruit ging, had gewoon brosse tanden. Daar wordt je mee geboren. Een pinda kon al fataal zijn. Nu is dat verleden tijd, dus bespreek het met je tandarts, wat is er te doen, wat kan je doen in de toekomst, 35 en dan een gebitje lijkt me inderdaad niet prettig. er zijn zoveel oplossingen.
groetjes jeannet
wo, 06/04/2008 - 14:22 Permalink
Job76

Hallo,

Ik heb 4 maanden geleden een amalgaamvulling laten vervangen door een composiet. De tandarts stelde dit voor, ik weet niet precies waarom maar goed, het is ook wel een stukje netter. Heb gedurende de afgelopen maanden veel last gehad bij koud eten. Nu is dat gelukkig een stuk minder maar nu het volgende: ik heb sinds enkele weken last van een zeurende linkeroorpijn die ook zo nu en dan tandpijn veroorzaakt aan de bovenste linkerkiezen. Echter sinds drie dagen is de vervangen amalgaam->composietvulling, rechteronderkies, ook zeeer gevoelig geworden. Ik heb er twee dagen niet op kunnen kauwen en nu lijkt het weer iets beter te worden. Tevens is mijn gebit nu niet meer 'sluitend' wat mij doet vermoeden dat die kies/vulling iets is gaan zwellen.

Reden voor een tandartsbezoek of is het nog een laatste opleving van een protesterende herstellende zenuw?

Alvast bedankt.

Gr Job
zo, 11/02/2008 - 19:55 Permalink
Chris888

Misschien is je nieuwe vulling wat te hoog. Teveel druk op de rechterkaak kan in gewricht en/of spieren van de linkerkaak klachten geven. Bovendien kan een kies zelf ook geirriteerd raken als er teveel druk op staat. Beetje bijslijpen kan dan een oplossing zijn.

Ik zou contact opnemen met je tandarts.
zo, 11/02/2008 - 20:07 Permalink
Thecorrs01

Als antwoord op door vV

als uw tandarts geen affiniteit heeft met amalgaam ben ik bang dat het kansloos is. Ik zou daar als tandarts ook niet zo gauw op ingaan. De gevoeligheid hoeft overigens helemaal niet aan het gebruikte materiaal te liggen, naar mijn idee hebben de mensen waar ik composiet bij gebruik aanmerkelijk minder las van napijn dan met amalgaam, wat ik dus al 10 jaar niet meer gebruik, ik heb het niet eens en ga ook geen verpakking bestellen voor 1 vulling.. De napijn die wel optreedt is meestal gerelateerd aan de diepte van het gat, en staat dus los van het gebruikte materiaal, was bij amalgaam ook niet gebeurt. Overigens heb ik zelf vullingen van composiet die inmiddels ook 20 jaar oud zijn...

Heb 2 amalgaam vullingen laten vervangen (1 vlaks ) in beide verstandskiezen onder afgelopen jaar zaten er 22 jaar probleemloos in. Heb 1 composiet 1vlaksvullingkje in verstandskies 18 zit er al 15 jaar probleemloos én pijnloos in. Een enkele keer eens een 3 vlaksvullinkje laten zetten. Nooit geen last van met eten en andere dingen, ik snap die klachten van anderen niet zo, maar heb ook een hele goede en geduldig werkende TA, en weet nu dus dat niet iedere tandarts zo geduldig is.
di, 02/26/2019 - 22:20 Permalink
Tandarts_Richa…

Dat wordt nog vaak gedaan. Het kan zijn dat de vulling nog te "hoog" is... dit kan eenvoudig verholpen worden door in te slijpen ( storend contact weghalen). Witte vullingen hebben het nadeel dat in het begin krimpspanning kan ontstaan met gevoeligheid, bijv warm/koude tot gevolg. Oude amalgaam vullingen hebben het nadeel dat zij krimpen en uitzetten. Met soms knobbel breuk tot gevolg. Ik verwijder het "oude" amalgaam helemaal, maar alles schoon en plaats dan een nieuw witte vulling ( composiet). Maar daar zijn de meningen nog over verdeeld. Amalgaam wordt nu niet meer gedoceerd.
do, 03/02/2023 - 12:47 Permalink