Alweer zo een met een mysterieuze kiespijn

Author:
moniek
Posted:
di, 12/16/2003 - 16:45
Hallo,

Ik heb al meerdere malen hier kunnen lezen dat het vaker voorkomt dat geen oorzaak gevonden kan worden voor kiespijn. Hierbij valt me op dat er mensen zijn die in dat geval aanraden om toch verder te laten zoeken wat de oorzaak kan zijn. Aan de andere kant lees ik, en die ervaring heb ik ook, dat een tandarts in sommige van die gevallen toch voorzichtig is om verder te kijken; het advies is dan dat zolang je nog kunt slapen met pijnstillers je moet leren leven met de pijn. En misschien dat de gevoelige zenuw, geen ontsteking dus, dan op den duur wel afsterft. (Dit heb ik van de tandartsassistente, die is een beetje domninant, en die horde moet ik eerst nemen voordat ik rechtsstreeks met de tandarts kan spreken/overleggen.)

Hier even de geschiedenis van mijn kiespijn. Ongeveer 2,5 jaar geleden heeft de kaakchirurg een flink gat gevonden op de foto die hij maakte voorafgaand aan het verwijderen van 2 verstandskiezen. Ik heb nu nog 1 verstandskies linksboven en de kies daaropvolgend had dus een gat dat bij de controlebeurten niet kon worden gesignaleerd. Ik had al geregeld pijntjes in dat gebied en nu was de oorzaak bekend.

Mijn tandarts heeft hem toen gevuld, wat best een pijnlijke klus was want het gat was behoorlijk diep. Daarbij hebben de zenuwen een optater gehad. Ik had vervolgens erg veel pijn van koud en warm verschillen plus had ik last van drukverschillen in het vliegtuig. Dat zou waarschijnlijk zijn geweest door gasvorming dat bijna niet weg kon. Ben ook nog op reis in Australie naar de tandarts geweest hiervoor, vanwege een keuring voor het duiken: die gas verklaring heb ik van hem. Ik vertelde over de gevoelige gevulde kies. Hij zei dat die vulling er netjes uitzag, maar dat ik toch moest laten uitzoeken hoe dat zit met die gevoeligheid want er zit dan toch iets niet goed.....

Na een jaar kreeg ik enorme kiespijn; ik kon er niet van slapen. Maar de tandarts kon op de foto niks zien en dus ook niets doen. Hij legde uit dat hij de vulling erwel weer uit kon halen maar dat het dan ook weer erger kon worden; dat wilde ik niet nee, want die keer dat het gevuld werd was heel erg pijnlijk. En het enige andere dat hij kan doen is een wortelkanaalbehandeling maar daar wordt de kies niet sterker op. Zit ook wat in hoewel, op het hoogtepunt van de pijn wenste ik dat ie dan maar getrokken moest worden. Ik was erg blij toen ik na een week kiespijn die steeds erger werd opeens geen pijn meer voelde. Tevens was het koudwarmprobleem ook verdwenen. Mooi dacht ik, van die neurotische zenuw ben ik af en toch goed dat die tandarts zo afwachtend is geweest.

Helaas nu driekwart jaar na die kiespijn, heb ik weer pijn. Die wel weer iets anders aan voelt: constante druk en soms jeukt het van binnen. Dat duurt nu al vanaf donderdag. Ik heb de tandartsassistente aan de lijn gehad en die zegt dat het niet veel zin heeft om ermee langs te komen omdat ze toch niets eraan kunnen doen. Weer een foto maken zal waarschijnlijk ook geen zin hebben. Dus ik weet het ook niet meer net als een paar anderen hier op het forum :smile:

Toch begrijp ik de redenatie van mijn tandarts wel. Het lijkt me ook erg vervelend voor zo'n tandarts om je naar huis te moeten sturen en om te moeten zeggen dat ie er niks aan kan doen. Maar heeft het zin om nog eens ergens anders om advies te vragen waar ze de geschiedenis ervan niet kennen? Bij een andere tandarts of misschien bij een kaakchirurg? En wat is toch een endo? Zijn er tandartsen die daarin gespecialiseerd zijn; is dit uberhaupt van toepassing op mij?

Sorry het is wel weer een heel verhaal geworden, maar zit met kiespijn thuis en heb niet veel nuttigs te doen.

Sterkte allemaal die ook "ermee moeten leren leven". Krijg zolangzamerhand wel een rare maag van die pijnstillers :sad:
Ricky

Hallo Moniek,
Dat was een lang maar duidelijk verhaal! Wat waarschijnlijk is gebeurd met je kies is het volgende. Eerst is de zenuw ontstoken geraakt (pulpitis), waarschijnlijk t.g.v. de diepe vulling. Hierbij zijn klachten bij kou en warm aanwezig, vooral koude. Uiteindelijk zal de zenuw afsterven: klachten verdwijnen. De afgestorven zenuw zal echter gaan "rotten" en in de kaak, rondom de wortel, een ontsteking veroorzaken: klachten komen weer terug, dit keer echter niet afhankelijk van kou, wel evt. van druk! Dit is vaak op een röntgenfoto zichtbaar. Dit MOET je laten behandelen! Wat de tandartsassistente jou vertelt klopt...laat ik het netjes zeggen...niet helemaal! Behandeling moet zijn: trekken of een wortelkanaalbehandeling (endo). Neem dus nogmaals contact op met je tandarts! en laat je niet direkt afschepen door de assistente!
Mocht je tandarts een endo te lastig vinden (dat kan: een endo is zeker in een kies geen gemakkelijke opgave) dan is een verwijzing naar een endodontoloog, of een collega die een endo wel goed kan, zeker een optie.
Groeten, Rick :smile:

[ Dit Bericht is bewerkt door: Ricky op 2003-12-18 16:08 ]
do, 12/18/2003 - 14:17 Permalink
Moon


constante druk en soms jeukt het van binnen.


Hee! Dat herken ik! Ik heb dat soms aan een kies waar ik een kanaalbehandeling aan heb gehad..... Ik dacht dat je geen jeuk van binnen kon voelen en dat ik dingen zag die er niet waren...bestr raar om te lezen datr er meer mensen last van hebben!
Sterkte ermee, en laat even horen hoe het gaat!
groetjes
do, 12/18/2003 - 14:40 Permalink
leatitia

Neeeeeeeee niet laten trekken en geen wortelkanaal behandeling, dit kan ook atypische aangezichtspijn zijn, ik heb dit zelf en heb heel veel laten doen aan mijn kiezen en kaken, wortelkanaalbehandelingen, trekken, en kaakoperaties. Ga naar je huisarts vraag naar een verwijzing naar een neuroloog, waarschijnlijk zijn het de zenuwen, er is ergens een beschadiging opgetreden na een behandeling. Ik kan het wel uitschreeuwen, elke keer lees ik deze verhalen en draait mijn maag om.
Mail me op katte_kopje@hotmail .com als je meer info wilt. En lees op http://www.aangezichtpijn.nl
aub voor dat je iets laat doen informeer je, ik wist het ook niet heb 1,5 jaar onnodige operaties en tandarts behandelingen gehad. Dit voelt als kiespijn in de ergste vorm, aangezichtspijn behoord tot de ergste pijnen die er bestaan.
vr, 12/19/2003 - 01:16 Permalink