alles tegelijkertijd?

Author:
mandyyy
Posted:
di, 01/07/2014 - 16:17
Hallo, ik heb een vraagje, ik heb sinds de afgelopen maand ineens zoveel problemen in mijn mond/kaak. Ik snap er werkelijk waar helemaal niks meer van. Alle 4 de verstandskiezen zijn gaan ontsteken, 3 inmiddels getrokken, 4e volgt als het goed is vanavond.. Heb 3 wortel kanaal behandelingen gehad in 2 weken tijd, wortelpuntonsteking voor tand is weer terug na 2e apexresectie. Vanmorgen bij de kaak chirurg geweest en wou nogmaals een apexresectie doen, dit heb ik geweigerd want de behandeling vond ik rond uit verschrikkelijk en pijnlijk, schrok zo erg dat ik bijna moest huilen, werd enorm angstig. De voortand naast de tand van de apexresectie krijg ik nu ook pijn in vlagen in. Heb ontzettend veel tandplak ondanks het goed poetsen, spoelen, flossen etc. en 2 x in de maand naar een mondhygiëniste. Mijn kaak voelt behoorlijk gekneusd, vooral in de avonden. ik was 4 maanden geleden klaar met saneren en was na het overwinnen van mijn angst zo blij dat ik een afspraak voor over 6 maanden kreeg. Volgens de tandarts is het gewoon pech hebben, maar zou er ook iets anders achter kunnen zitten waardoor mijn mond bijna één en al ontsteking is. Merk wel dat mijn angst weer de overhand aan het nemen is door al die pijnlijke behandelingen en er eigenlijk wel klaar mee ben, mijn portomonee overigens ook. ben benieuwd vanavond.
Ben trouwens 22 jaar oud en geen problemen verder met gezondheid (althans voor zover bekend)
Bedankt voor het lezen en de eventuele reacties.
Sammetje11

Wat ontzettend vervelend voor je. En herkenbaar. Ik heb het afgelopen half jaar iets soortgelijks meegemaakt. (Vier kiezen getrokken en drie keer n wortelkanaalbehandeling). Misschien komt het door het saneren van de afgelopen maanden? Zijn er mss oude vullingen vervangen die net teveel bleken voor de zenuwen? Dit staat natuurlijk los van de verstandskiezen. Tja die dingen ontsteken soms. En bij jou dus allemaal tegelijk. Gelukkig ben je ze inmiddels allemaal kwijt (?). Ben toch zelf ook wel nieuwsgierig of aan zoveel klachten tegelijk iets anders ten grondslag kan liggen. Klem je je kiezen snachts op elkaar? Sterkte in ieder geval!
di, 01/07/2014 - 20:51 Permalink
vV

Dit is een veel te complex probleem om aan de hand van de gegeven info te kunnen beoordelen. Als eerste mogelijke boosdoener schiet idd klemmen/ knarsen te binnen. Is in lijn met de beschrijving van mislukkende wortelkanaalbehandelingen. Het is dan niet zozeer zo dat de behandeling mislukt is, maar aangezien de pijn ergens andres vandaan komt is het eerder een gemiste diagnose van iets anders. Wortelkanaalbehandelingen werken dan niet . Kan ook zijn dat er wortelfracturen zijn opgetreden door heftig knarsen. Kan ook zijn dat ik er helemaal naast zit.. Is echt uitgebreid onderzoek voor nodig door iemand die vaker met dat bijltje gehakt heeft.
di, 01/07/2014 - 21:44 Permalink
mandyyy

Ik knars niet, klem wel. Maar de tandarts zei dat dit minimaal was. ik ben afgelopen maand ruim 8 kilo verloren omdat eten vrijwel niet gaat. verstandskies is helaas afgebroken en het trekken is niet gelukt. Heb een spoedverwijzing voor de kaakchirurg en mijn tandarts belt morgen de kaakchirurg. Heb op het moment veel pijn. mijn gebit is overigens schots en scheef en als ik mijn tanden/kiezen op elkaar zet zijn er maar 2 kiezen die elkaar raken. wel is er net weer een tand acuut pijn gaan doen onderweg naar de tandarts en ook hier was het raak volgens de tandarts. Hij zei dat het wel heel duur werd zo en het misschien beter was om te trekken. Maar in deze tand zit geen gaatje of beschadiging, raar maar waar, zowel de enige tand waar nooit niks aan
geweest is en als er getrokken wordt moet er wel weer iets voor in de plaats wat denk ik duurder is dan een wkb. Ik vind het maar vreemd allemaal. ik zou gewoon willen dat ik geen pijn meer heb in mijn tanden/kiezen, geen pijn bij het praten, geen pijn in mijn tong etc. etc. zoals vele waarschijnlijk.
Mijn partner zegt dat ik misschien naar een andere tandarts moet gaan, maar ik heb wel vertrouwen in hem en hij helpt me ook goed bij mijn angst. Misschien was het ook heel stom om mijn vraag hier te zetten, komt eigenlijk op hetzelfde neer als dat ik de dokter vraag of mijn teen gebroken is via de telefoon ;) maar ben allang blij dat mijn verhaal ergens kwijt kan en wat tips en advies hier uit kan halen. Bedankt.
di, 01/07/2014 - 22:16 Permalink
vV

als een kies zonder gaatjes of vullingen heftige pijn geeft kan het bijna niet anders dan dat er geknarsd wordt.
Dat je zelf zegt het niet te doen zegt mij niet zoveel want 80-90% van de mensen die het wel doen zegt zelf het niet te doen..
Als je eigen tandarts er wellicht geen zicht op heeft is verwijzing naar (vanwege kortere wachttijden) in eerste instantie een orofaciaal fysio en ook een CBT wellicht een idee.
Bij een behoorlijke verkeerde beet zien wij vaak knarsen als gevolg daarvan. Behandeling daarvan kan dan wellicht onder de regeling bijzondere tandheelkunde vallen.
wo, 01/08/2014 - 09:04 Permalink
mandyyy

Vanmorgen is de laatste verstandskies eruit gegaan en is er een begin gemaakt met een wortelkanaal behandeling, over 2 weken wordt het afgemaakt. ik heb het met de tandarts uitvoerig over gehad (over jullie tips) hij ging met zijn collega over leggen en brain stormen hoe en wat. Ik wordt daar vanmiddag over terug gebeld. vandaag is weer een overzichtsfoto gemaakt waar nog steeds forse ontstekingen te zien zijn en heb weer een ab kuur gekregen, hij stelde voor dat als we geen oorzaak kunnen vinden, boven en onder een gedeeltelijke prothese met behoud van voortanden boven en onder. Hier moet ik nog even goed over na denken want als ik dit laat doen is er helemaal niks meer mogelijk. Ik hou jullie op de hoogte.
wo, 01/08/2014 - 11:06 Permalink
mandyyy

Geen enkele tandarts heeft ooit een behandel voorstel gedaan overigens, ik ben sinds groep 6 basis school niet meer naar de tandarts geweest dus dat is ook absoluut niet te wijten aan hun. Mijn moeder was bang, daardoor ik ook. Totdat ik 1,5 jaar geleden in contact kwam met een nieuwe tandarts hier in de buurt en me ontzettend goed bij gestaan heeft samen met de huisarts.
wo, 01/08/2014 - 11:12 Permalink
mandyyy

Zou inderdaad tot 1 van de mogelijkheden kunnen behoren, maar na het saneren ben ik dmv meerdere foto's "goedgekeurd" en was ik ook onstekingsvrij, en dit is allemaal gaan ontsteken erna. Dus vandaar dat ik het enigszins wat vreemd vind. maar als het inderdaad al langer aanwezig is en het breekt nu pas uit dan denk/gok ik dat het misschien met mijn weerstand te maken zou kunnen hebben of zou dat uitgesloten kunnen worden?
wo, 01/08/2014 - 13:41 Permalink
mandyyy

Ik ben vanmiddag terug gebeld door de tandarts en heb een verwijzing gekregen voor de gnatoloog. deze kan ik morgen ophalen, er zit ook een overzichtsfoto bij. Zouden jullie deze willen bekijken en er eventueel een mening over willen geven?
Tot nu toe heel erg bedankt voor de reacties.
do, 01/09/2014 - 01:23 Permalink
mandyyy

Hallo, ben ik weer. Foto plaats ik niet want is ontzettend onduidelijk uitgeprind op een a4tje, als ik hier ook nog een foto van maak met de camera schiet het niet op.

Buiten dat even een update.
kreeg het gevoel bij de tandarts niet begrepen te worden (o.a angst) eindeloze discussies over hoe en wat. Mijn vertrouwen is weg. Zit met 5 verschillende abcessen (dichte).. Nog steeds met open wonden van het trekken.. met veel pijn bij de huisarts terecht gekomen en gemopperd over de tandarts (onnodig, lees verder). Enorme terug val qua angst waardoor ik blokkeerde en bij de huisarts helemaal brak. verwijzing voor cbt en een bloed suiker test laten doen. Helaas heb ik diabetes en dat verklaard al een hele hoop.. Bloemetje gestuurd naar de tandarts. binnenkort intake bij het cbt. tevens heb ik een verwijzing gekregen voor een psycholoog omdat de ha van mening is dat deze mij kan helpen met het omgaan met angst en leer ermee om te gaan ipv een masker op te zetten en mijn angst te uiten door agressief te worden. Niet dat ik mensen aanvlieg maar wordt wel boos en uit dit in woorden. hoop dat dit me helpt.
do, 01/30/2014 - 17:24 Permalink
eef1968

tuurlijk wordt je boos, als je al zolang zoals gewoonlijk van het kastje naar de muur wordt gestuurd, gevoel hebt niet begrepen of gehoord te worden, ken dit probleem, ik ben nu zover dat ik moet kiezen ook ik zit veel met afbrekende tanden, on"tstekingen, wkb enz. ik poets, ik flos, ik spoel, maar het lijkt niet te helpen en de tandarts lijkt me niet te geloven, ik heb van kleins af aan al slechte tanden en een enorme angst, doordat de tandarts die ik als klein kind had, tanden trok en boorde zonder verdoving en die angst gaat er nooit meer uit, eentje durfde zelfs eens te zeggen"van sommige mensen word ik lastig als ik ze zie"en dat was dus op mij, maar als je pijn hebt wil je geholpen worden en niet horen "dat zit tussen u oren.
Nu ik ga wel in Belgie naar de tandarts, daar kun je gaan waar je wil en als het te te zwaar wordt zelfs onder narcose, ik weet niet hoe dat in Nederland zit,, ik hoop dat je eruit bent uitgekomen en ik leef met je mee :-)
wo, 02/19/2014 - 07:51 Permalink