Allergische reactie na wortelkanaalbehandeling

Author:
Hannah02
Posted:
wo, 06/17/2015 - 19:52
Hallo,

Ik zou graag wat advies willen over het volgende:

Gisteren heb ik een wortelkanaalbehandeling gehad (kies aan linkerbovenkaak). De behandeling was alles behalve prettig verlopen. Het wortelkanaal bleek ontstoken te zijn en het bloed bleef maar stromen. De tandarts heeft paar keer zitten spoelen met een spoelvloeistof, in de hoop hiermee de bloedstroom te stoppen, maar tevergeefs. Op een gegeven moment moest zelfs een ander tandarts bijgeroepen worden. Die gaf aan dat de tandarts nogmaals maar moest spoelen met een bepaalde vloeistof (naam ben ik kwijt) en dat het verder allemaal wel goed zat. Binnen 5 min zwol mijn linkerwang enorm op ( ter grootte van een tennisbal). Ze verzekerde mij allemaal dat het 'normaal' was en dat ik mij maar geen zorgen moest maken. Ik kreeg antibiotica voorgeschreven en tabletten voor tegen de allergie (corticosteroïden)., en werd zo naar huis gestuurd. Nu is mijn hele linkerhelft enorm opgezwollen tot aan mijn linkeroog. De allergietabletten heb nog steeds niet binnen, omdat er telkens wat mis bleek te zijn met het recept. Als het goed is kan ik ze morgen ophalen bij de apotheek.

Mijn vraag is: moet ik mijn zorgen maken? Heeft mijn tandarts mij niet moeten doorverwijzen naar het ziekenhuis ipv mij naar huis te sturen, wetende dat er een allergische reactie heeft opgetreden?


Alvast bedankt voor jullie reacties.
Newtan

Op zich is dit normaal. Je hebt nu spoelvloeistof in de plek zitten waar eerst de bloeding begonnen is. En je lichaam ruimt dit nu op.

Even technisch: een bloeding hoort bij een ontsteking. En een ontsteking is een verdedigingsreactie. Die reactie (= verdediging) bestaat uit extra bloed wat naar de beschadiging toe beweegt. Dan kan dat bloed namelijk tegen de aanval die de beschadiging veroorzaakt vechten. Dus het is een beetje oorlog. En de spoelvloeistof wordt nou ook gezien als aanval. Dus extra oorlog. En extra veel bloed.

Een en ander zal wel zeer doen, warm worden en verdoofd kunnen voelen. Koorts hoort er ook bij. Allemaal verschijnselen die er bij horen. De antibiotica zouden kunnen helpen tegen een eventuele bacterie die door je eigen verdediging het toch nog overleefd. Maar dat gebeurt zelden dat die bacterie het overleefd.

Het gebeurt maar weinig dat het zo opzwelt zoals jij beschrijft. Dus er zal wel een opening hebben gezeten in het kaakbot naar de wang toe. Door een oude ontsteking die en al een paar maanden zit. Kan het kwaad? Nee.

Die tandarts zal dit voor de eerste keer mee maken, dus die zal zich een hoedje geschrokken zijn. Kan dat kwaad? Nee, wordt je als tandarts ook groot van.

Ik zou de pillen tegen de ontsteking niet nemen, een aspirine of paracetamol is ruim afdoende. Cortison, Prednison en dat soort spul hindert alleen maar je verdediging. En dat is in dit geval ook niet zo slim. Vraag bij twijfel even je huisarts om advies.
wo, 06/17/2015 - 21:50 Permalink
SwieberDeVos

Dus een tandarts heeft altijd gelijk?

Een tandarts heeft vaker gelijk dan een leek. Daar heeft hij/zij ook een 6 jaar durende studie voor gedaan, waar een groot gedeelte van over medicatie/medische anamnese gaat. Ik hoor Newtan helemaal niet zeggen dat medicijnen afgeschaft moeten worden, maar dat deze alleen bij een juiste indicatie toegepast dienen te worden, wat hier niet van toepassing is.

verder ; toon alsjeblieft eens wat meer respect voor een zorgprofessional die dit in zijn vrije tijd doet! Dit is om mensen te helpen, en die kunnen mijn inziens het beste advies aan nemen van een tandarts, en niet van een onruststoker!
vr, 06/19/2015 - 12:11 Permalink
tingobop

Hahaha!! over in je eigen wereld gesproken..over Newtan zijn uitspraken heb ik het al gehad met andere tandartsen en die schreven het volgende op zijn verhaal hieronder.

Dan de vraag: kun je zo'n kies gewoon trekken?
Ja, maar tegenwoordig kijken we eerst of er een implantaat komt op die plek.
Want dan moet de ontsteking goed uitgeboord worden en de plek met kunstbot opgevuld worden.
Dit geeft aan dat er anders te vaak een rest van de ontsteking achterblijft.
Men schat dat momenteel op 30% van de gevallen.

En wat betreft de bacterien in je kaak, in een biofilm.
Die gaan na het trekken sowieso reizen, maar echt kwaad kan dat niet.
Daarvoor zit die ontsteking er omheen.
Als een soort gevangenisje.
Mooi hè, biologie!



het verhaal wat je hierboven beschrijft over wegboren ontsteking als je weet dat er een implantaat komt is onzin. ik weet niet waar je dat vandaan hebt maar als het van een tandarts is moet ie iets aan zijn na/bijscholing doen...
ook opvullen met kunstbot of bot van de botbank (geneutraliseerd zeg maar tegen afstoten) gelijk met trekken (wil je dat doen moet idd wel gelijk ontstekingsweefsel weg zijn maar dat gaat meestal mee met de getrokken kies) geeft geen garantie dat er geen aanvullende ingreep alsnog nodig is voor er geimplanteerd kan worden.
vr, 06/19/2015 - 15:07 Permalink
Ortholimburg

Die laatste reactie slaat nu echt eens nergens, maar dan ook nergens op. Ik had de indruk dat het ging over een complicatie na een ontzenuwing , wat komt die extractie en implantaat hier dan doen.
In-topic lijkt het me helemaal niet zeker dat het over een allergische reactie zou gaan, eerder op een flinke ontstekingsreactie op spoelmiddel, mogelijk wat waterstofperoxide, dat over de wortelpunt het bot in is gegaan.een allergie zal wel een ontstekingsreactie uitlokken, maar lang niet elke ontsteking wordt veroorzaakt door een allergie. Dat is pas duidelijk na een allergologische test, en ik kan nergens uit opmaken dat die is gebeurd Corticoiden zullen die ontstekingsreactie wel wat afremmen, maar, zoals Newtan al zei, ook ineens het eigen verdedigingsmechanisme van het weefsel ondermijnen, dan lijkt me wat paracetamol of een NSAID een betere keuze. Maar daar zal een doorwinterde ervaringsdeskundige als Tingobob het wel niet mee eens zijn, vrees ik.
vr, 06/19/2015 - 16:38 Permalink
Hannah02

Nee, Newtan heeft vast niet altijd gelijk hoor, hij is ook maar een mens, maar in dit geval is zijn inschatting niet mis hoor. Die ontsteking in mijn kies zat er al een tijdje (meer dan een maand), omdat ik de behandeling steeds heb zitten uitstellen (Yes, my bad). Punt is dat mijn tandarts de forse zwelling, die binnen no time opdook, niet goed kon verklaren, anders dan het toe te wijzen aan een allergische reactie. Zij had mij eigenlijk wel moeten doorwijzen naar de huisarts of het ziekenhuis voor onderzoek. Maar goed, volgens de huisarts was er nooit sprake geweest van een allergische reactie, aangezien ik niet last heb (gehad) van de bijbehorende symptomen (koorts, kortademigheid, etc). Dus het slikken van die pillen is niet nodig: toen niet, nu niet.
vr, 06/19/2015 - 18:37 Permalink
tingobop

heb ook al een paar wkb met ontstekingen achter de rug waarbij de wang flink opzwelde.mijn tandarts zij eerst ook medicijnen zijn niet nodig.neem maar een pijnstiller. met als gevolg dat de pijn zo erg word dat een pijnstiller niks meer doet. vaak is het zo dat je beter wel gelijk antibiotica kan gebruiken. je lichaam kan in zo'n situatie wel wat extra steun gebruiken.pijnstillers pakken alleen maar symtomen aan en niet de bron.
za, 06/20/2015 - 13:30 Permalink
SwieberDeVos

heb ook al een paar wkb met ontstekingen achter de rug waarbij de wang flink opzwelde.mijn tandarts zij eerst ook medicijnen zijn niet nodig.neem maar een pijnstiller. met als gevolg dat de pijn zo erg word dat een pijnstiller niks meer doet. vaak is het zo dat je beter wel gelijk antibiotica kan gebruiken. je lichaam kan in zo'n situatie wel wat extra steun gebruiken.pijnstillers pakken alleen maar symtomen aan en niet de bron.


Dat is dus niet het geval, alleen bij uitzondering moet je AB gebruiken. Bij verkoudheid gaat je ook niet meteen aan de Doxycycline.
ma, 06/22/2015 - 12:15 Permalink
Hannah02

Ik heb een vraagje:

Vandaag ben ik terug geweest naar de tandarts voor controle en voor de vulling. De tandarts gaf echter aan nog te willen wachten met het opnieuw spoelen en de vulling, omdat mijn wang nog steeds een beetje opgezwollen is. Dit terwijl de huisarts tegen mij heeft gezegd dat de tweede behandeling het beste kan plaatsvinden terwijl ik nog aan de antibiotica kuur zit, ter voorkoming van een nieuwe infectie. Morgen neem ik mijn laatste pil..

Ik moet dus waarschijnlijk nog een week wachten voordat mijn wortelkanaal wordt afgesloten. Ik vraag me af in hoeverre het gezond is dat mijn wortelkanaal 2 weken na de behandeling nog steeds niet is afgesloten?
Ze heeft trouwens ook een watje in de kies gestopt en een spul erover heen gedaan ter versterking van de kies.


Alvast bedankt voor jullie reacties.
ma, 06/22/2015 - 17:42 Permalink
Lalena

Ik heb ook ervaring met een kies die langere tijd niet gesloten werd vanwege een ontsteking die maar niet weg wilde gaan. Toen werd amoxicilline voorgeschreven als ik het me goed herinner en er werd ook een naar chloor ruikend watje in de kies gedaan. Het heeft toen ook lang geduurd, want ondertussen naar een andere tandarts gegaan. Volgens mij heeft het bijna drie a vier weken geduurd voor de wkb definitief werd afgemaakt. Was overigens niet mijn kies, maar die van mijn man.

groeten Lalena, leek/ervarings"deskundige" :lol:
di, 06/23/2015 - 12:50 Permalink