Al meer dan twee jaar last van zeurende kiespijn na tandarts

Author:
StrawberryFields
Posted:
di, 07/07/2009 - 00:14
Hallo allemaal,

Ik lees al een geruime tijd mee op deze website, maar ik heb nog geen antwoord voor mijn specifieke probleem gevonden. Hopelijk is er iemand die mij kan helpen met advies of goede raad!

Ruim twee jaar geleden ben ik naar een tandarts geweest die patiënten onder narcose behandeld. Ik was namelijk al een paar jaar niet meer naar een tandarts geweest, en ik durfde niet meer te gaan. Tijdens twee sessies zijn er heel wat behandelingen uitgevoerd. Zo zijn al mijn vullingen vervangen (van amalgaam naar composiet), is er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd, is een kies getrokken, twee kronen geplaatst en zijn enkele gaatje gevuld. De behandeling leek op zich goed te zijn verlopen, maar sindsdien heb ik toch last van een langdurige en zeurende kiespijn.

De pijn begint eigenlijk s’ochtends vroeg al en heb ik de gehele dag. Ik ervaar geen pijnscheuten of stekende pijn, maar het is meer een constant aanwezig zeurend en irriterend gevoel. Het wordt niet erger bij het eten van warm of koud eten. Ook hard voedsel kan ik rustig eten zonder problemen. Sterker nog: het zeurende gevoel lijkt juist minder te worden als ik eet, of bijvoorbeeld op kauwgom kauw. Zelfs als ik kauwgom alleen maar tussen mijn kiezen houd (en dus niet kauw), heb ik minder last.

Tenslotte wordt het zeurende gevoel ook minder als ik druk op mijn wang/kaak uitoefen. Bijvoorbeeld als ik mijn hoofd met mijn hand ondersteun. Verder zit de pijn voornamelijk rechtsonder in mijn gebit, maar af en toe straalt het ook een beetje uit (naar rechtsboven).

Inmiddels ben ik wel weer onder tandartsbehandeling, maar mijn tandarts weet niet wat het probleem kan zijn (dit is overigens ook een andere tandarts dan diegene die de behandeling heeft uitgevoerd). Er zijn ook al foto’s gemaakt, maar daar is niets op te zien. Heeft iemand een idee waar ik last van kan hebben? Waar ik heen kan gaan voor een behandeling of wat ik er misschien zelf aan kan doen? Alle suggesties zijn welkom, alvast heel erg bedankt :) !

Groetjes,
Marijke
Gerrit Bosma

Hoi Marijke,

Ik herken al je klachten.
Heb inmiddels al een jaar of 6-7 hier veel last van.

Heb bijna dagelijks kauwgum in de mond, waardoor de irritatie minder wordt. Inderdaad alleen tussen de tanden houden helpt al.
Ook bij eten geen last, inderdaad de irritatie verdwijnt eerder.
Als ik op bed ga liggen om te slapen voel ik het ook altijd, terwijl als ik s'morgens wakker wordt ik meestal niets voel. Ook autorijden geeft bijna altijd last. Ik heb het idee dat als ik de kaak aan de onderkant vastpak, ik het gevoelige gebied ook kan vastpakken.
Bij mij zit het ook rechts onder en straalt soms iets verder uit.

Je hebt momenten dat je er soms gek van wordt, maar als ik het een dag druk heb, heb ik er soms nauwelijks last van.

Heb al diverse foto's laten maken, maar er is niets te zien.
Assen, Groningen en Amsterdam geweest. Niets.
Ze gaven me het idee dat ik er maar niet teveel aan moest denken . . . . .

Het is bij mij begonnen na een behandeling van een kies naast het gebied waar een kroon op is gezet. Heb toen de kroon verwijkderd. Hielp niet. De kies laten trekken, maar hielp ook niet.
Ik denk dat het de hoek-=kies/snijtand ernaast is waar de irritatie wegkomt en zit er sterk aan te denken om de wortels hieruit te laten halen.
Het beheerst toch teveel mijn leven.

Mocht je nieuws hebben, dan hoor ik het graag.

Vriendelijke groeten,

Gerrit Bosma
Smilde
di, 08/11/2009 - 03:02 Permalink
natasja1984

Goedemiddag,

Ik heb hetzelfde. Rechterkant onder, laatste kies (voor de verstandskies, die er al heel lang uit is). Geen pijn bij warm/koud, geen pijn bij kauwen, eigenlijk helemaal geen pijn, maar een vreemd gevoel. Soms bonkt het rond mijn kies/kaak, maar dit doet geen pijn. Vreemde gevoel neemt toe wanneer ik honger heb of stilzit (openbaar vervoer, kantoor), stopt bij kauwgom kauwen, eten, wang/kaak masseren of aanduwen, of zelfs de kaak een beetje heen en weer bewegen. Het trekt door naar de kaak. Er is met de kies niets mis volgens de TA. Er zit een klein amalgaam vullinkje in.

Is er bij jullie destijds wat uitgekomen/is het opgelost?

Groetjes
wo, 01/29/2014 - 16:44 Permalink
kareltje2015

ik heb precies hetzelfde, ben pas doorgestuurd naar de kaakchirurg, deze kan ook niets vinden. Alles ziet er goed uit behalve een kleine sluiering in mijn kaakholte. Maar dat kan die pijn niet veroorzaken. Ik heb een bitje voor het tandenknarsen en zijn advies is om dat zoveel mogelijk te dragen.
Ik word er helemaal gek van, wie heeft een idee???
ma, 02/10/2014 - 19:43 Permalink
angeliquev

Ik heb het ook .. helaas .. ik heb het met 2 WKB tanden en een kies waar WKB en apexresectie in is gedaan ...

Dus de kauwspieren .. ja zou kunnen .. ik zit met een aangeboren spier,gewrichts,pezen en bindweefsel aandoening ... En het leuke is .. therapie heeft al voor mijn benen niet geholpen .. dus heb totaal geen hoop op behandeling voor het .. dus ik moet maar door lopen met die zeurende tanden :smt012 Tja .. ook al geef ik dit aan bij de tandarts EN kaakchirurg ... ze willen niet overgaan op trekken .. Ik ben tegenwoordig als de dood voor WKB .. Ik weet wat er kan gaan gebeuren .. dus ik smeek altijd voor trekken .. maar daar wil niemand aan beginnen .. Waardeloos ! Weet iemand van de profs hoe ik dit wel zover kan krijgen ? Want volgens mij is in mijn situatie wel degelijk een mogelijkheid tot trekken .. alleen ik weet niet hoe ik dit zover kan krijgen ! Zou ik misschien eens moeten babbelen met de huisarts ? Profs help me even ..
di, 02/11/2014 - 06:53 Permalink
StrawberryFields

Als antwoord op door evelien0308

Hoi, ik kreeg een berichtje dat er een nieuwe reactie op mijn oude topic is. Bij mij is het (zoals in het topic ook al gesuggereerd wordt) echt een kwestie van klemmen/knarsen. Bij mij specifiek vooral klemmen en helaas ook overdag. Inmiddels echt jaren verder en helaas nog steeds niet onder controle. Maar er zijn ook zeker mensen die er wél vanaf komen. Als tips zou ik geven om eens langs te gaan bij een gnatholoog en/of een orofaciaal fysiotherapeut. Wellicht dat zij meer kunnen helpen. Succes!
zo, 01/27/2019 - 23:24 Permalink
roos123

Als antwoord op door Gerrit Bosma

Ik heb ook al meer dan twee jaar last hiervan en dan rechtsboven. Ik ben 30 jaar en nu al zoveel gedoe met mijn gebit.
In mijn hoektand heb ik een wortelkanaal en wel 3x een apex gehad. Uiteindelijk kreeg ik last van de kies ernaast en
kreeg ik klachten in mijn kaak. Het is een zeurende pijn op de kies, net alsof er heel veel druk op staat. Ondertussen een splint voor het kaakklemmen snachts
en logopedie gehad. In groningen nog twee apex gehad in de kies waar ik last van had en een andere die onrustig leek.
Niks lijkt te helpen. Wie heeft de oplossing?
zo, 02/03/2019 - 12:27 Permalink
Jan88

Deze topic omschrijft met momenten perfect overeen met de last die ik al 2 jaar ervaar. Elke dag last aan mijn kies rechtsonder. Het is begonnen weken na een behandeling aan een naburige kies (vulling vervangen), en is sindsdien erger en erger geworden. Er is WKB op die kies uitgevoerd, ondanks er niets aan te zien was, en heeft dus niet geholpen.

Tintel, brandend, etc... Sommige dagen meer als anders, maar toch dagelijks las erg lokaal aan 1 a 2 tanden . Betert bij kauwen, en inderdaad "iets in de mond hebben" . Dus kauwgom is redmiddel bij moeilijke momenten... Ben al bij 2 tandartsen, kaakchirurg en neuroloog geweest. Niemand kan me helpen en het is nog moeilijk te verdragen. Heb al aantal keer klemmen of zuigen aangehaald, maar dat vegen ze meteen van tafel.

Daarom .. iemand in dit topic waarbij het uiteindelijk opgelost is geraakt ?
do, 08/25/2022 - 18:17 Permalink