Afgebroken voortand (na zetten nieuwe vulling aan de achterk

Author:
ellen1234
Posted:
di, 12/18/2007 - 19:24
Een tijdje geleden ben ik weer voor het eerst sinds lange tijd weer naar de tandarts geweest, ik had heel lang angst omdat ik in het verleden thuis jarenlang mishandeld ben, er is toen in die tijd een voortand naar achter geslagen waarna ik deze weer op zn plek heb gedrukt met mn vingers, ik had er veel last van de weken erna, mn toenmalige tandarts heeft jaren daarna de zenuw verwijderd door er een gaatje achterin te boren maar heeft toen een grijze vulling erin gezet, deze tand werd daarna steeds donkerder waardoor ik helemaal niet meer durfde en heb zo 10 jaar rondgelopen, nu heb ik pasgeleden de moed bijeengeraapt om weer naar de tandarts te gaan, mn nieuwe tandarts is heel erg aardig ik vertelde dat die donkere voortand echt een groot probleem voor me was en ze zei dat mn tandarts nooit een grijze vulling had mogen zetten achter een voortand waarna ze de vulling uitgeboord heeft en 3x heeft gebleekt zodat ie lichter werd en 2 weken geleden een witte vulling erachter geplaatst en ook een laagje eroverheen.
maar nu vanavond 18:00 zat ik een stokbroodje te eten en breekt opeens die hele voortand af ik ben echt in paniek en heb gelijk mn tandarts gebeld maar die was precies niet meer bereikbaar nu wil ik vragen zijn er nog mogelijkheden om die tand te redden? ik heb m meteen in vochtig water gelegd (had ik gelezen op deze site dat dat t beste is) maar ik ben zo bang het is geen gezicht het lijkt wel een horror als ik in mn mond kijk zonder die tand ik durf niet eens de straat op zo
toen de tand opnieuw geboord en gevuld werd dacht ik nog owjee als ie maar niet afbreekt want ze waren zo aan het boren erin en nu 2 weken later gebeurt het nog ook wat een nachtmerrie!, kan ik mn tandarts hiervoor verantwoordelijk stellen? das toch niet normaal dat bij het eten van een broodje je tand al afbreekt? ik heb gelijk een angst om nog wat hards te eten ik hoop echt dat er nog wat met die tand gedaan kan worden :cry: weet iemand wat of kan iemand mij geruststellen valt het nog te repareren? morgenochtend is mn tandarts pas weer bereikbaar.
Mignon

Wat een enorme pech na al die moeite en moed die je de afgelopen periode in je gebit hebt geinvesteerd. Als ik het goed begrijp is de kroon van de tand afgebroken. Deze is er helaas niet meer aan vast te zetten. Het hangt af van de hoeveelheid en de kwaliteit van het resterende tandmateriaal of de tand eventueel weer kan worden opgebouwd. Dit gebeurt bij voorkeur met een stiftopbouw en kroon. Is de wortel niet meer te redden, dan zal deze helaas verwijderd moeten worden en moet een oplossing worden gezocht voor de missende tand. Er zijn echter zeer fraaie oplossingen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan een implantaat of een (ets)brug. Tijdelijk kan eventueel een kunsthars plaatje worden vervaardigd. Wacht je bezoek aan de tandarts morgen even rustig af. Probeer vannacht een beetje goed te slapen. Laat je ons even weten wat de uitkomst is?

Nogmaals veel succes morgen, grtn Mignon
di, 12/18/2007 - 20:22 Permalink
ellen1234

Nee ik heb geen kronen in mijn mond het was mn eigen tand of bedoel je dat het brede gedeelte van de tand de kroon is?, er was enkel geboord aan de achterkant de zenuw te verwijderen omdat die dood was na de klap.
en nadien 3x gebleekt omdat de amalgaan vulling mn tand donker had gemaakt en bleef na het bleken licht blauw/groenig maar daar viel mee te leven, Zouden ze het nog kunnen lijmen? ik heb de tand zelf nog als ik hem erop zet blijft ie zelfs zitten maar hij is tot/gelijk aan aan het tandvlees afgebroken (de wortel is niet gebroken, ik heb afgelopen maanden al het geld voor vergoedingen al opgemaakt aan het bleken en vervangen van mijn oude vullingen en heb zelf echt geen geld voor een implantaat :cry: bovendien wordt dat niet eens vergoed met mn uitgebreide tandartspakket zover ik weet en/of tot 750 euro max per kalenderjaar terwijl een implantaat volgens mij minimaal 1500 euro kost.
Dank je ik zal proberen te slapen vanavond maar vrees dat ik lang wakker zal liggen ik hoop dat ik morgen terecht kan bij mn tandarts zie er erg tegenop om ermee over straat te gaan. Heel erg bedankt voor je reactie en ik laat zeker horen wat de uitkomst is ik hoop dat het nog gelijmd kan worden ofzo.

groetjes, Ellen
di, 12/18/2007 - 20:34 Permalink
Spiegeltje

Nee ik heb geen kronen in mijn mond het was mn eigen tand of bedoel je dat het brede gedeelte van de tand de kroon is?

Hier is sprake van een misverstand. Mignon bedoelt de "natuurlijke" kroon, dat wil zeggen het gedeelte van de tand dat je boven het tandvlees ziet. En dus niet een door de tandtechnicus gemaakte "kunstmatige" kroon.

Zoals Mignon al schreef, een dure oplossing als een implantaat is alleen aan de orde als geen (stift)opbouw kan worden gemaakt. . In plaats van een implantaat zijn er bovendien ook nog andere, goedkopere, opties als de wortel verloren is gegaan zoals een (ets)brug. Dus ik zou niet meteen van het meest ongunstige scenario uitgaan.

Morgen voor 9 uur bellen, dan kun je woensdag nog wel even langs komen bij de tandarts denk ik.
di, 12/18/2007 - 22:22 Permalink
ellen1234

Even een update, Nou ik heb vannacht veel wakker gelegen en gehuild maar heb meteen om 08:00 de tandarts gebeld, kreeg de assistente aan de lijn en ik vertelde dat er iets ergs gebeurd was met mn tand dat ie volledig was afgebroken toen ik een hard broodje at (overigens t eerste harde broodje na het boren/vullen vanwege het inwendig bleken wat ik at)
ze schrok en vroeg of t om de gebleekte tand ging en overlegde met mn tandarts en nu kan ik vanmiddag half 5 terecht, ik weet dus verder nog niks nu en loop dus nog steeds te stessen maar ja gelukkig kan ik wel vandaag terecht.
wo, 12/19/2007 - 11:28 Permalink
ellen1234

Ik ben er weer en kan weer lachen gelukkig :D (wat mn voortand betreft) :P ik zou eigenlijk half 5 een afspraak hebben maar werd kwart over 1 gebeld of ik 10 over 2 al kon komen dus ben er meteen naartoe gegaan natuurlijk! ze hebben het met zn 3en bekeken (1 asistente en 2 tandartsen) en het bleek mogelijk om er nog een stift van te maken eerst werd het wortelkanaal nog wat uitgeboord en werd er een glasfiber iets in gestopt en vastgezet (stift?) tenminste dat is wat ik gezien/begrepen heb ervan zelf en daarna een stompje van gemaakt waarna een (plastic) noodkroon erover geplaatst is zodat ik tenminste al mn voortanden weer heb ipv 1 missende ohh wat ben ik blij zeg ik zou echt niet meer over straat gedurfd hebben zonder die tand, nu moet ik in januari terugkomen, ik heb t meteen over de kosten gehad dat ik het niet kan betalen maar t duurste is gelukkig pas in januari want er moet eerst een porseleinen kroon worden gemaakt dat duurt 2 weken, dus das een nieuw kalenderjaar en krijg ik 750 euro maar kronen worden maar 50% vergoed dus ga meteen de duurste verzekering nemen die er is ze zei dat deze noodkroon wel een paar maanden houdt als t meezit (ik zei haar meteen dat nooit geen harde bolletjes meer eet!) nou ik voel me een stuk gelukkiger en beter dan die nachtmerrie van gister nu maar hopen dat ik geen geldproblemen krijg, in jan 2008 krijg ik ook meteen al een acceptgiro van 150 euro van de verplichte eigen bijdrage aangezien ik medicijnen heb en bij een arts loop.

Groetjes en succes aan iedereen die ook nog naar de tandarts moet en bedankt voor het medeleven mignon en spiegeltje :D
wo, 12/19/2007 - 17:55 Permalink
ellen1234

De noodkroon die 3 dagen geleden gezet was zit sinds gisteren alweer los
toen ik zat te eten lag ie opeens los in mn mond maar gelukkig merkte ik het zodat ik m niet doorslikte toen ik hem bekeek was ie aan de achterkant open:S hoort dit of komt het doordat ze er teveel afgeslepen hebben? hij blijft niet goed zitten als ik mn tanden op mekaar doe wordt ie naar voren gedrukt omdat ie aan de achterkant open is en valt er bijna uit dan moet ik hem terugdrukken maar gaat steeds losser zitten. is het beter om maandag maar weer mn tandarts te bellen? of zou ik dan nog meer kosten krijgen als er een nieuwe noodkroon inmoet?
za, 12/22/2007 - 13:09 Permalink
ellen1234

Helaas (zul je net zien) was de tandartspraktijk gesloten tot 4 januari en kan zolang helemaal niets eten dus heb uit onmacht mn noodkroon vastgezet met secondenlijm het zit als een huis meteen en gaat volgens mij nooit meer los, mn vrees is nu alleen dat ze hem er wel vanaf kunnen halen zonder de stift of wortel te beschadigen als ik 15-1-2007 moet komen voor de echte kroon.
ma, 12/24/2007 - 18:27 Permalink
scaredycat

Ik zit op het moment met een soortgelijk probleem:

Vandaag zijn er bij mij 4 elementen geslepen voor kronen; 13, 21, 22 en 23.
21, 22 en 23 zijn alledrie samen als 1 noodkroon gemaakt, 13 apart.

Omdat elementen 11 en 12 ook al kronen zijn en daarbij de noodkronen loskwamen na
een week heb ik vandaag na et uitwerken van de verdovingen VOORZICHTIG wat gegeten.
Helaas heeft dat niet geholpen en heb ik bijna de kroon van element 13 ingeslikt.

Ik moet over 2 weken pas terug voor het maken van de afdruk, twee weken daarna voor het plaatsen.

Momenteel ben ik cliënt in Kerkrade, maar ik woon een 15-tal kilometers onder Tilburg.
Ik heb in mijn woonplaats al eerder een noodkroon opnieuw vast laten zetten, daar ga ik morgen
voor bellen, maar waarmee kan ik in de tussentijd die noodkroon het beste mee vastzetten?
Want ik heb morgenvroeg eerst een belangrijk gesprek en dan wil ik mijn gebit wel "compleet" hebben.

Ik heb ooit gehoord om een beetje vaseline in de noodkroon te doen, maar hoe goed/lang zit dat dan vast?
Tandpasta had ik ook al bedacht, maar nu ik dit zo lees zit het dan wel heel erg vast, secondenlijm
(CyanoAcrylaat) begin ik niet aan, dat spul is giftig en ik wil ook de stomp niet beschadigen...

Wie kan mij raad geven?

Vast bedankt,
JAN / Scaredycat

PS. de panning was al om over te stappen van Kerkrade naar de lokale TA, want
het heen en weer rijden begint te vervelen, dus dat regel ik dan ook meteen maar...
Maar dan laat ik beter eerst deze kronen in Kerkrade afmaken denk ik?
wo, 01/16/2008 - 21:44 Permalink
scaredycat

Brinta heb ik nog wel, net als drinkontbijt.
En ik heb ook nog genoeg reserves om op te teren :D

Maar ik ben liever geen chagrijn op mijn werk
en dat wordt ik wel als ik niet (genoeg) eet...

Ik probeer morgenvroeg die vaseline wel, kauwgom
lijkt me te dik en ik ga het nu niet doen, bang vannacht
in mijn slaap het ding door te slikken...

Het idee achter de vaseline snap ik ook wel: vacuüm...
wo, 01/16/2008 - 22:09 Permalink
ellen1234

The pech story continues met mijn grote voortand, de totale kosten lopen nu al over de 1000 euro :-?

na eerder geboord te zijn om op te bleken vanbinnen was ie 2 weken later volledig afgebroken tot aan de wortel, daarna is er een stift en een noodkroon ingezet die er na enkele dagen uitviel omdat er geen achterkant meer inzat (teveel weggefreesd denk ik, de 2e bleef wel goed zitten)
nu heb ik 2 weken mn kroon en was hartstikke blij (al zit ik nu in de schulden omdat maar 50% vergoed wordt met mijn uitgebreide verzekering en de totale kosten van t zetten van de kroon een kleine 700 euro waren waarvan de stift r33 helemaal niet vergoed wordt en ik dus kom op 450 euro wat ik zelf moet betalen) maar nu moest ik gisteren naar de mondhygieniste om wat tandsteen te verwijderen en voelde ik vannacht opeens een stukjes in mn mond maar dacht dat dit mischien nog wat tandsteen was ofzo, tot grote schrik zag ik vanochtend in de spiegel dat er een stukje van de kroon afgebroken was tussen de grote voortand en de kleinere tand :cry:
nu vraag ik me af voor wie zijn deze kosten? wordt alleen de kroon vergoed of alles? (ik bedoel de oude moet ook verwijderd worden en de nieuwe erin gezet worden ik zou niet weten waar ik het nu nog van zou moeten betalen :cry: heb een wao uitkering en de eigenbijdrage rekening van 150 euro komt er ook deze maand aan omdat ik bij het ziekenhuis loop) zou het kunnen komen doordat ik bij de mondhygieniste ben geweest of zou er een foutje in de kroon hebben gezeten? de tandarts zegt dat t een foutje is geweest en dat t niet kan komen doordat de mondhygieniste gister tandsteen verwijderd heeft maar dat ik mischien wel in mn slaap getandenknarst heb, kan me niet herinneren dat ik dat ooit doe en dan zou je eerder zeggen dat er wat aan de onderkant afbreekt (raakvlakken) en niet aan de zijkant lijkt me toch?

ps. over het eerder plakken van mijn noodkroon, de secondenlijm was voor mij de enige oplossing aangezien mn tandarts gesloten was tussen kerst en oud en nieuw en er geen achterkant in de kroon zat en tandpasta oid dus niet werkte, overigens werd/wordt secondenlijm ook in de medische wereld oa. het leger gebruikt om wonden te dichten dus denk dat het wel meevalt met de giftigheid, t bleef weken zitten en mn tandarts had t er in elk geval zo vanaf maar moest wel lachen, is alles goedgekomen met je kronen scaredycat?
wo, 02/13/2008 - 13:33 Permalink