afgebroken stukje porselein door tandenknarsen

Author:
evi
Posted:
do, 11/20/2003 - 01:03
hallo.. ik heb sinds een jaar of zeven een overbrugging (over 8 tanden vanvoor). En ik heb al van in het begin last van stukjes porselein die afbreken. Iedere keer "lapt" mijn tandarts mij weer op... maar dat houdt slechts een paar dagen , soms weken.. en als ik veel geluk heb zelfs een paar maanden.. Dat komt omdat ik, naar 't schijnt, 's nachts op mijn tanden knars. Daar wist ik, uiteraard, niks van. Mijn tandarts heeft me dan ook zo'n plastic beugeltje aangemeten... maar daar zitten ondertussen al grote gaten in, van het bijten. Plus mijn stukje tand blijft afvallen..
Als ik vraag aan mijn tandarts om de brug te vervangen, dan breekt hem het angstzweet al uit.. hij heeft namelijk schrik om één van de pijlers te breken..
Dus weet ik nie meer wat te doen. Zo'n brug kost toch genoeg geld en ik heb er al zo veel last mee gehad!
Ps. voor het gewoon zo te laten, gaat ook niet, want je kan vanvoor een stukje "zwart" zien van het materiaal van achter.. dus lijkt het juist een rotte tand!
Dank bij voorbaat voor eventuele reacties..
Maurice

Hallo Evi,

Dat is minder, van dat stukje dat iedere keer afbreekt. Ik zou als ik jouw was, een nieuwe beugel laten maken. Dat kost denk ik minder dan een nieuwe brug. Kan je mij dan eens wat meer vertellen over je brug, waar die zit enz. Want ik ben ook aan het denken of ik een brug neem. Ik ben bang, voor de tandarts. Dat heeft te maken met de vorige tandarts, die was bod/onaardig, altijd wat te mekkeren.... Je kan mij het ook prive sturen, dat berichtje je.
Sterkte ermee.

Groetjes Maurice.
do, 11/20/2003 - 18:24 Permalink
dj

Hoi,

Dat "beugeltje" is dat een zacht plastic gevalletje of wat anders? Zachtje plastic bitjes (ook wel nightguard), zijn tegen schade door het knarsen. Het knarsen zelf wordt daarmee in principe niet verholpen. Hoe lang heb je die al? Als er echt gaten in zitten doettie het denk ik niet meer goed en ben je idd aan een nieuwe toe. Die zijn niet al te duur dus dat maakt regelmatig vervangen mogelijk.

Ik vind het niet zo vanzelfsprekend dat je niets van het knarsen wist. Ik zie toch vaak vragen op dit forum waarvan ik denk, tsja dat zou toch knarsen of klemmen kunnen zijn zonder dat mensen dit verschijnsel lijken te kennen. Van sommige schrik ik me echt rot. Dan denk ik: eigenlijk had de tandarts (maar niet alleen de tandarts) dat moeten overwegen, en dat uit moeten leggen. Dat heb ik ook gehad. De diagnose knarsen of klemmen wordt vaak pas gesteld als de tandarts vele andere oorzaken
heeft uitgesloten, en dan is er vaak al schade ontstaan. In ieder geval heeft zoiemand dan al veel pijn gehad.
Ik vind dat huisartsen, tandartsen maar ook geestelijke gezondheidszorg in het kader van knarsen best wat meer aan "preventieve" voorlichting zouden kunnen doen.

Waar zit die brug precies? Welke tand breekt steeds af? (Niet dat ik daar heel veel mee kan maar het zou belangrijk kunnen zijn.)

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2003-11-20 19:22 ]
do, 11/20/2003 - 19:21 Permalink
Maurice

Hoi dj,

Bedankt voor het berichtje. Ben ik dan niet duidelijk geweest. Jij hebt toch een brug, of wat dan ??? Je spreekt over je eerste bericht over een overbrugging (van 8 tanden). Ik krijg waarschijnlijk ook een brug, en wou gewoon eens vragen hoe dat gaat, zo een brugbehandeling. Wat allemaal moet gebeuren, voor je de brug in hebt/gezet is. Je hebt toch een zwart gaatje, dat de tandarts toch iedere keer bijmaakt.

Groetjes Maurice.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Maurice op 2003-11-20 20:15 ]
do, 11/20/2003 - 20:13 Permalink
dj

Hoi,

Oh jah Maurice, jij had het ook al gevraagd bij Evi waar die brug precies zit, ik zie het..

Er zijn toch wel tandartsen die aandacht hebben voor angst, niet alleen maar technisch bezig zijn (alhoewel omgaan met angst ook als "techniek" gezien kan worden), en niet te negatief bezig zijn. Niet aleen in Kerkrade of bij een CBT trouwens ook nog. Tegenwoordig vind ik ze bij bosjes, vroeger niet, vraag me niet om een verklaring.

Doeg,
do, 11/20/2003 - 20:58 Permalink
evi

Dag Dj en Maurice,
Bedankt voor jullie reacties...Om op uw vraag te antwoorden waar de brug zit, ik weet niet hoe ik het beter kan uitleggen dan bovenaan, vanvoor en over 8 tanden... 't is te zeggen -> ik heb 4 pijlers (de tanden waar de brug op steunt) en 4 opvultanden. De tand die steeds afbreekt is degene juist langs mijn snijtand.
Het plaatsen van de brug viel allemaal heel goed mee, 't is zo'n 2 weken dat je met een voorlopige brug rondloopt tot de echte klaar is.
Het enige wat echt pijn deed was 't afslijpen van de gezonde tanden (pijlers) tot kleine stompjes, omdat die dan supergevoelig zijn voor koude, lucht, ...
Maar mijn tandarts heeft me heel erg op mijn gemak gesteld en dat wil al veel zeggen.
Dus Maurice, je moet geen schrik hebben voor deze hele procedure. Het is eventjes onaangenaam, maar wel de moeite waard.
Tenminste als je niet sukkelt met problemen zoals de mijne.
Jullie hebben het allebei over een nieuw beugeltje, maar ik zie hier geen oplossing in, ik heb het nu toch al meer als een jaar en in die tijd is dat stukje er toch al meerdere keren vanaf gekomen.
Ik vermoed dat, dat kleine plastieken dingetje de schokken niet kan opvangen.
Dj, Je sprak erover dat je niet snapte dat ik niet wist dat ik tandenknarste maar als ik slaap kan ik dat toch niet weten ? Ik zie het alleen aan de resultaten 's morgens, namelijk de brokstukken in mijn mond !!!
Ik heb ondertussen een goede relatie opgebouwd met mijn tandarts en durfde tot nu toe zijn woorden niet in twijfel trekken, maar ik ben het ondertussen zo beu dat ik mij begin af te vragen of dit allemaal wel normaal is. Snappen jullie mij ?
vr, 11/21/2003 - 00:24 Permalink
dj

Hoi,

Ja ik snap het. Over dat andere, ik heb oo geklemd, dat is net zoiets als knarsen en ik wist het ook niet. Dus dat snap ik wel hoor.
Ik vind alleen dat het toch wel vaak voorkomt dat dit wel laat aan patienten wordt uitgelegd.

Doeg,
vr, 11/21/2003 - 19:22 Permalink
marky

Dat probleem had ik ook. Heb mijn 6 voortanden boven laten verfraaien met facings door CDC in Best. Ze zeiden nog dat ik waarschijnlijk deed tandsknarsen. Geen idee, want dan slaap ik en mijn partner heeft er nooit over geklaagd.

Maar goed, pas toen de noodverziening paar maal los liet zeiden ze dat ik een knarsplaatje nodig zou hebben......toen pas!

Als ik dat van te voren had geweten, dan was ik natuurlijk nooit aan facings begonnen. Liever een spleet tussen mijn tanden dan de rest van mijn leven met een stuk plastic in mijn mond 's nachts

Slechte voorlichting weer dus!
vr, 11/21/2003 - 20:30 Permalink