Afgebroken stomp voor kroon, wat nu?

Author:
Montse
Posted:
vr, 10/15/2004 - 11:27
Vorige maand is een kroon op een van mijn voortanden geplaatst. Omdat de kleur nog niet helemaal goed is, werd de kroon met tijdelijk cement vastgezet. De kroon was ook iets te dik, waardoor de ondertanden er steeds tegen aan tikten. Gisteren merkte ik dat er iets speling in de kroon zat, toch maar even naar de tandarts gegaan, waar bleek dat de stomp is afgebroken. De tandarts zelf was er niet, de assistente heeft de kroon met wat cement even vastgezet. Behalve dat ik hier ontzettend van baal, kon ik niet vragen wat er nu gaat gebeuren. Hoe kan dit opgelost worden?
prondel

Als de tand zover is afgebroken dat de kroon niet kan worden geplaatst is meestal de volgende stap in gebruik: wortelkanaal behandeling en houvast voor de kroon vinden. Door deze itand in de wortel van een stift of vulmateriaal te voorzien. Aansluitend wordt weer net gedaan of je eigen tand nog stevig aanwezig was. (heel simpel uitgelegd, maar daarom niet minder waar).
NB, wees maar blij dat die kroon nu brak, want het had ook kunnen gebeuren als de definitieve kroon erop zat. Nu is het gewoon een geval van dikke pech voro jou, de tandarts en moet er een nieuwe weg worden ingeslagen. En die weg is niet per definitie slechter dan degene waar je nu op geparkeerd stond.
ma, 10/18/2004 - 15:06 Permalink