afgebroken kroon.. en meerdere problemen

Author:
janny222
Posted:
za, 09/02/2006 - 09:52
op mijn achterste kies aan de linkerkant zat een kroon. In die kroon is ook geboord omdat er destijds 2 mnd na het plaatsen ervan een WKB nodig was.
Maar goed, donderdagavond na mijn werk tijdens het eten van een snoepje voelde ik ineens iets hards.. en wat bleek daar was mijn kroon!!!
Vreselijk.
Het doet gelukkig geen pijn, er is tenslotte een wkb in geweest, maar ik ben wel bang.

Want ze kunnen de kroon ws niet meer terugzetten, omdat hij en oud is en al gevuld etc etc... ik weet ook niet wat de toestand van de kies is, ik kan het nl niet zien....

Ik hoop zo dat ze kunnen lijmen

En verder een week of 5 geleden heeft mijn tandarts fotos gemaakt van al mijn kiezen, daarop was volgens hem niets mis. echter heeft hij een losse kroon over het hoofd gezien en een gaatje.
Want toen ik vorige week bij zijn vervanger kwam voor een pijnklacht aan een andere tand zei hij het gelijk.
Heel raar.

Bovendien zit er in een gevulde hoektand een barst, ik kan het met mijn vingernagel voelen, en heb ik ook last met kauwen. De tandarts doet er echter niets aan. terwijl ik bang ben dat mijn tand straks door midden breekt! Of dat er via die scheur bacterieen onder de vulling komen en ik een ontsteking krijg in de wortel.

Al met al ik weet het niet meer, ik word er moedeloos van!
Wie weet raad.
Geke

Wij kunnen via internet natuurlijk moeilijk beoordelen hoe de situatie in jouw mond eruit zag. Er is soms inderdaad wat verschil in diagnostiek tussen verschillende tandartsen. Vaak ook, omdat je op rontgenfoto's er soms over kunt discusseren of het nou wel een gaatje is of niet. Bij twijfel kan een tandarts besluiten het nog even aan te kijken. Ik weet niet hoe jouw tandarts hierover gedacht heeft natuurlijk. Een losse kroon is inderdaad erg vervelend, zat hij bij de controle ook al los. Als een kroon los zit, kan er heel gemakkelijk en snel een gaatje onder ontstaan, dus daar moet snel wat aan gedaan worden. Ik denk dat je wel het beste snel met de kies waar de kroon af is, naar de tandarts moet gaan, omdat er snel lekkage kan optreden als er bacterien bij de wortelkanaalbehandeling kunnen komen. Dan is de enige mogelijke behandeling het opnieuw doen van de wortelkanaalbehandeling en dat is heel veel werk en vervolgens misschien een stiftopbouw voor extra houvast en een nieuwe kroon. Of natuurlijk de kies eruit laten halen en kijken wat er dan voor mogelijkheden zijn om hem te vervangen. Een barst hoeft niet zo erg te zijn, meestal is het vooral het glazuur. De tandarts kan de tand testen op gevoeligheid en kijken of er behandeling nodig is.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk altijd laten weten.

:smt006 Geke
za, 09/02/2006 - 10:04 Permalink
janny222

net bij de tandarts geweest, die vond het ook moelijk...
Eigenlijk moet er een nieuwe kroon worden gemaakt, omdat het stukje wat uit mijn kaak steekt wat meer af te slijpen.
Toch voor gekozen om te lijmen, althans cement er tussen te doen.
Hopelijk blijft het nu voorlopig zitten.
Ik heb absoluut geen geld voor een kroon.
En ik weet niet precies wat de mogelijkheden zijn maar een opbouw of iets is behalve dat het ws niet mogelijk is, ook veel te duur.
Dus ik doe er maar voorzichtig mee en hoop t beste ervan
za, 09/02/2006 - 17:54 Permalink