Afgebroken kies in een prachtig gebit

Author:
Yvetteke
Posted:
do, 07/31/2008 - 02:28
Shiterdeshit! Twee uur geleden was ik een zacht snoepje aan het eten en ik dacht ook dat er iets tussen mijn tanden zat. Ik gebruik na het eten altijd een tandenstoker, omdat ik er niet goed van wordt van al dat resteten tussen mijn tanden. Dat dacht ik nu weer. Ik probeer tussen twee kiezen te komen en in een keer knarst er iets tussen mijn tanden. Ik dacht dat het nog iets was van eten, dus heb het gewoon doorgeslikt... In een keer merk ik dat ik iets mis... ik loop met angst naar de spiegel... NEEEEEEE! De halve kies afgebroken tot in mijn tandvlees. Het is al zeker een jaar zo dat het tandvlees boven deze kies behoorlijk aan het optrekken is. Ik heb maar 4 oppervlakkige gaatjes laten vullen en nu dit!!! Ik was altijd zo trots op mijn gebit op mijn 36-jarige leeftijd!
Ik ben wel al 2,5 jaar niet naar de tandarts geweest. Ik ontwijk 'm gewoon liever en weet/wist dat mijn gebit toch wel goed was. Nu MOET ik. Maar wat gaat er gebeuren? Ik lees van alles hier op het forum: stiften, kronen, composieten, wortelkanaalbehandeling... Ik overleef dat niet! De andere helft van de kies zit er nog gewoon, maar de kies moet wel geheel of gedeeltelijk rot zijn, anders breekt-ie toch niet zomaar af??

Morgenochtend meteen de tandarts bellen... Moet ik me ergens op voorbereiden?

Groetjes,
Yvette
Spiegeltje

Zie het recente topic http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=13969

Het is niet mogelijk om via het forum aan te geven wat er precies moet gebeuren. De mogelijke opties heb je zelf al aangegeven en daarover is genoeg te vinden op het forum. Veel is mogelijk met composiet, maar veel tandartsen 'grijpen' nog naar de kroon. Waar overigens een heel mooi en duurzaam resultaat mee kan worden verkregen.

Inderdaad kan ver voortgeschreden caries een reden zijn dat een stuk van een kies afbreekt. Bij regelmatig bezoek aan de tandarts komt caries aan het licht en kan worden ingegrepen voor dat het zover is. Het is niet zomaar zelf te beoordelen of je gebit zo goed is dat je niet naar de tandarts hoeft. De regelmatige standaard halfjaarlijkse controle vooor iedereen is ouderwets maar regelmatig bezoek blijft toch noodzakelijk, ook al is sprake van een op het eerste gezicht goed en probleemloos gebit. Daarmee verklein je ook de kans op ingrijpender behandelingen en hoge kosten.

Succes verder, het zal allemaal wel goedkomen.

Moet ik me ergens op voorbereiden?

Op een stevige rekening wellicht
do, 07/31/2008 - 10:02 Permalink
Yvetteke

Nou, het is een dag later en ik ben gisteren naar de tandarts geweest. Die schrok wel enigszins. Hij heeft meteen een foto gemaakt en bracht me het volgende slechte nieuws:
- erg ver afgebroken tot in het tandvlees, waardoor het vullen zo goed als onmogelijk is, ook omdat die zover is afgebroken waardoor hij op bloed moet gaat vullen wat eigenlijk niet mogelijk is. Daarnaast is de kans erg groot dat de vulling weer afbreekt, omdat het geen houvast heeft. Verder kan er rotzooi onder de vulling komen, waardoor er ontstekingen ontstaan, een wortelkanaalbehandeling nodig is en hij vervolgens nog moet worden getrokken.
- een kroon plaatsen is ook niet mogelijk, doordat mijn wortel veel te kort is. Hij heeft nog 1 cm extra wortel nodig die ik niet heb...
- dus.... trekken? En dan mag ik zelf bepalen wat ik wil met het ontstane gat. Mogelijk dat de kiezen iets naar elkaar toetrekken, waardoor het gat wat kleiner wordt...

Kloppen deze feiten, vraag ik me af?

Ik heb een week bedenktijd gevraagd en ben vervolgens buiten in huilen uitgebarsten. Ik raakte al in paniek bij het schoonmaken van mijn gebit, omdat ik even geen adem meer kreeg. Ik moest mezelf dwingen te ontspannen. Een behandeling zie ik dus eigenlijk sowieso niet zitten. Trekken is dus de makkelijkste, snelste manier. Toch hoop ik ergens dat er een tandarts is die er nog heil in ziet met de kies die nog voor de helft over is...
vr, 08/01/2008 - 23:20 Permalink