Afgebroken hoekje kies

Author:
Adri
Posted:
zo, 06/18/2006 - 16:31
Ik heb een dikke maand geleden een WKB gehad en van diezelfde kies is nu een klein hoekje afgebroken. Toen de WKB klaar was, voelde ik er trouwens al een scheurtje zitten. Het doet geen pijn en het liefst stel ik een bezoek aan de tandarts even een week uit, vanwege een belangrijk examen. Kan dat kwaad?

En zou het mogelijk zijn dat de tandarts dat stukje (ik heb het bewaard) er gewoon weer aan kan lijmen? Ik hoop echt dat het zo simpel is. Van de kies zijn de wortels nog stevig genoeg, dus ik hoop dat de boel niet meer open hoeft. Mede omdat die WKB pijnlijk was en verdovingen bij mij blijkbaar pas na anderhalf uur effect hebben.

Adri
Geke

Ik kan natuurlijk niet inschatten hoe groot het hoekje is dat er af is. Als de wortelkanaalbehandeling bloot komt te liggen is het belangrijk er zo snel mogelijk wat aan te doen en het allemaal weer af te sluiten. De wortelkanaalbehandeling is een soort rubber materiaal, dat de kanaaltjes opvult. Maar als er een open verbinding met de mond ontstaat kunnen bacterien langs deze wortelkanaalvulling gaat en voor lekkage zorgen. Zo kan er weer een ontsteking onder aan de wortel ontstaan. Het klopt ook dat het niet pijnlijk is, dat komt doordat de zenuw uit de kanaaltjes is en deze nu opgevuld zijn met ander materiaal, dus er zit geen gevoel meer in deze kies. Het hoekje weer dicht maken is dus geen pijnlijke behandeling meer. Verder denk ik niet dat de tandarts het afgebroken stukje kan gebruiken, maar je kan hem natuurlijk altijd bewaren en meenemen, je weet maar nooit. Meestal hecht nieuw vulmateriaal beter dan het hoekje weer vastplakken.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is en je toch nog een gaatje kunt vinden om even bij de tandarts langs te gaan. Heel veel succes daarmee en natuurlijk met je examen.

:smt006 Geke
ma, 06/19/2006 - 22:06 Permalink
Adri

Dank je wel voor je antwoord, Geke. Het hoekje (6mm hoog, 4mm breed, 1a2mm dik) is niet dieper afgebroken dan tot het tandvlees. Ook ligt geen rubber vulling bloot. Dus ik hoop maar dat ik geen spijt krijg om maandag pas de tandarts te bellen.

Groetjes,
Adri
di, 06/20/2006 - 16:26 Permalink