Afbrokkelende kiezen/tanden - beethoogte verlies

Author:
BiteMeister
Posted:
zo, 05/28/2017 - 10:48
Goedemorgen tandarts-forum,
Ik zit met een probleem wat beetje bij beetje verslechtert en ik word er absoluut doodongelukkig van.
Ik ben 24, heb vanaf kinds af aan tweemaal daags gepoetst, sinds een jaar of 10 poets ik elektrisch en sinds ongeveer een jaar flos en rager ik zeer consequent.
Ik drink geen frisdrank, zure sappen of andere (bedenkbare) dranken.
Wel ben ik er pas anderhalf jaar geleden achtergekomen dat ik zeer flink knars in mijn slaap en dit waarschijnlijk ook altijd al gedaan heb (mogelijk verband met ADHD).
Nagenoeg al mijn tanden en ook kiezen hebben een doorzichtige rand, ik zou denken dat dit te verwijten zou kunnen zijn aan het knarsen maar eigenlijk alles wat ik lees over doorzichtige tanden komt toch weer uit op zuren. In de afgelopen jaren zijn er geregeld puntjes/brokjes kies afgebroken, voor m'n gevoel heb ik nu redelijk gladde kiezen (onder), dit leidde voor m'n gevoel niet echt tot merkbare problemen, ook mijn tandarts heeft mij nooit geattendeerd of gevraagd hierover. Ik heb ook in bijna al mijn voortanden chipped stukjes. Gisteren brak er weer een klein stukje af aan de binnenkant van m'n bovenste voorste 'hoekkies'
Het resultaat is nu dus dat mijn tanden zo op elkaar sluiten dat er nauwelijks drukpunten op mijn kiezen zijn en nu juist een vrij stevige drukpunt zit tussen mijn linksonder hoektand en linksboven hoektand, dat terwijl ik een vrij aanwezige overbeet heb.
Dit voelt ten eerste zeer oncomfortabel, ten tweede beginnen die 2 tanden nu al gevoeliger te worden en ten derde, het is nu enkel een kwestie van tijd wanneer dit ook weer afbreekt.
Mijn beethoogte wordt ook steeds minder, wat op zichzelf ook niet fraai oogt.

Ik heb 2 weken geleden een afspraak gemaakt bij de tandarts voor over een kleine 4 weken, ik wil dolgraag weten wat mijn opties zijn maar gezien de nalatigheid de afgelopen jaren wat betreft detecteren, ben ik wat wantrouwend voor het krijgen van al dan niet goed advies.

Ik heb al een poos de wens om een aan een invisalign beugel te beginnen in verband met mijn overbeet en ietwat scheve tanden boven en onder.
Gezien het feit dat dit misschien ook als 'bescherming' kan werken de draagperiode, is het misschien verstandiger pas achteraf aan eventuele kronen/facings te beginnen.
Ik had graag een duidelijke concrete vraag willen stellen maar eigenlijk kan ik het alleen in het algemeen vragen;
Wat moet ik doen?
Wat moet ik melden en vragen aan de tandarts?
Wat is verstandig?
Wat vinden jullie?

Als jullie nog aanvullende informatie nodig hebben om iets meer inzicht te krijgen in mijn situatie wil ik die dolgraag geven!
Alvast bedankt.
Lieneke

Allereerst zal uitgezocht moeten worden waar de slijtage precies vandaan komt. Knarsen geef je zelf al aan, maar misschien is er nog een andere factor. Verwijzing naar de gnatholoog lijkt mij op zijn plaats. Zomaar gaan beugelen en er dan kronen opzetten, lijkt mij onverstandig. Laat echt iemand met verstand hierover het goed uitpluizen.
ma, 05/29/2017 - 08:47 Permalink