Afbrokkelend vertrouwen in de tandarts

Author:
cam
Posted:
za, 08/16/2003 - 00:17
Ik ben 28 en ik heb tot aan mijn 20ste nooit gaatjes gehad, niet in mijn melkgebit en daarna niet in mijn volwassen gebit. Daarna is het een en al ellende geworden, de ene vulling na de andere. Ondanks 2 keer per jaar controle en dagelijks minimaal 2 keer poetsen. Mijn tandarts doet er alles aan om mijn gebit voor de "toeschouwers" zo aantrekkelijk mogelijk te houden, hetgeen hem aardig lukt. Hij gaat rustig te werk, legt alles uit en neemt voldoende tijd voor me en het resultaat mag er dan ook altijd wezen. Die extra minuten in die stoel zijn wat mij betreft dan wel de eventuele pijn waard! Alleen zitten me een aantal dingen niet lekker waar ik ook geen bevredigend antwoord op krijg. Een daarvan is dat hij nooit foto's maakt van mijn gebit. Vrienden van mij die verschillende andere tandartsen hebben, krijgen wel 1 keer per jaar een foto, of in ieder geval bij pijnklachten. Ik heb vandaag een wortelkanaalbehandeling gehad aan een kies nadat ik 2 keer van de week langs ben geweest met pijnklachten. Ik ging werkelijk door het dak, had koorts en ging van tijd tot tijd bijna van mijn stokje. Geen paracetamol of ibrupofen hielp tegen de pijn, alleen koud water. Hij vertelde dat hij "niets aan de kies kon zien" maar een foto maken had geen zin waar daar zag hij toch niets op (???). Trekken was ook geen optie want daar was de kies nog te goed voor. Ik stond dus 2 keer binnen 10 minuten buiten met het verhaal "live with it". Na drie dagen ging de pijn weg, maakte plaats voor een zeurend gevoel, hetgeen met een paracetamol wel te verzachten was. Alleen kon ik niet meer kouwen op de kies zonder het schilderwerk op het plafond van dichtbij te bekijken. Dus weer terug, kies eindelijk opengeboord en jawel...aan de geur af te leiden was er al een tijdje geleden iets gestorven in die kies wat lekker aan het ontbinden was. Het grappige vond ik ook nog dat hij zeer verbaasd reageerde. In mijn optiek heb ik dus 3 dagen langer pijn geleden dan nodig was en niet kunnen slapen en werken. Waarom kiest een tandarts ervoor om zo lang te wachten om iets te doen? Mijn opgebouwde vertrouwen in hem brokkelt dan weer af terwijl hij anders zo netjes zijn werk doet!!! Klopt het dat er niets te zien is op een foto? En dan heb ik nog een vraag. Mijn hele linker onderkaak doet nog steeds pijn. De behandelde kies, daar kan ik nog steeds niet op kouwen, doet nog steeds pijn en de hele boel zeurt tot en met. Is dat normaal en zo ja, hoe lang duurt dat. Is het mogelijk dat een ontsteking aan een bepaalde kies naar andere kiezen kan doorslaan, hetgeen met een foto is vast te stellen? Of heb ik wellicht een kaakonsteking te pakken wat `toevallig` op die ene kies is gaan zitten en is het met een antibiotica te verhelpen?

groetjes claudia
Ad

Hmmmm.... (zeg ik wel vaker merk ik)

Klinkt als een klassiek geval van afgestorven pulpa met dito ontsteking. Aan de hand van 'alleen koud water helpt nog' had naar mijn bescheiden mening de tandarts moeten kunnen herkennen wat er loos was (en dat met een foto kunnen bevestigen).

Ik kan mij voorstellen dat je hier vragen bij hebt. Overigens wordt het in het algemeen steeds gebruikelijker om preventief met foto's te werken, omdat gaatjes (met dank aan fluoride tandpasta) zich steeds vaker 'in het geniep' voordoen, waar ze niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Mijns inziens reden om wat kritische vragen te stellen!

Groeten, Ad.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Ad op 2003-08-16 13:33 ]
za, 08/16/2003 - 13:31 Permalink
WvdW

Op een foto is een hoop zichtbaar, dat weet ik wel. Ik weet nog heel goed.... ik was 17 en had geen gaatjes tot dan in mijn leven. Maar, eens in de vijf jaar maakt mijn tandarts nieuwe foto's. En jah hoor.... een gaatje. Het was met de normale controle niet te zien. (hij zei er nog achteraan "Toch maar goed dat we foto's gemaakt hebben"..... Jaja...)

Ik heb gelukkig ook een goede band met mijn tandarts. M'n verstandskiezen zijn allemaal doorgekomen, maar hij laat ze zitten. "Zolang je er geen last van hebt, laat ik ze gewoon zitten". Heb ze nu al 3 of 4 jaar, en geen last.

PS: leg de kwestie (hoe lullig die ook kan zijn voor jou of tandarts) gewoon voor aan je tandarts. Probeer je goede relatie te behouden. Is wel zo prettig, voor jou en tandarts.

Suc6.
za, 08/16/2003 - 13:53 Permalink
cam

Nou, de pijn is inmiddels grotendeels verdwenen. Ik lijkt wel een heel ander mens geworden zeg! over twee weken moet ik terugkomen voor een kroon op een andere kies, en dan wordt deze meteen verder afgemaakt (definitief gevuld). De reden waarom hij geen foto's maakt is omdat hij blijft vasthouden aan het feit dat een ontsteking niet altijd te zien is op een foto. Daarbij is bij het tikken op de door mij aangewezen kies in de eerste dagen geen pijn geconstateerd, waardoor hij twijfelde of die kies wel de boosdoener was van mijn pijnklachten. Aan andere kiezen kon hij echter niets zien. Vandaar dat hij deze kies niet heeft behandeld. Toen ik met kouwklachten in de praktijk verscheen was voor hem dat een reden om de kies te behandelen omdat deze dood was en er een ontsteking aanwezig was. Verder is mijn tandarts nog eentje die het beste werkt met dat haakje door alle tanden en kiezen een voor een langs te lopen en de tanden en kiezen te controleren en daarnaast door tussen de tanden en kiezen te "purken" te controleren of daar gaatjes zitten. Ik denk dat hij daar niets mee beschadigt (hij doet dit al 20 jaar)ook al vind ik soms dat het best met wat "geweld" het aan toe lijkt te gaan. Maar goed, ik heb de beste man al 20 jaar als tandarts dus een beetje vertrouwen in hem is wel op zijn plaats. In ieder geval bedankt voor het duwtje in de rug om met hem er over te praten. Ik merk dat er soms toch wel een drempel aanwezig is, want de dokter weet vast wel wat ie doet, toch? En wie ben ik, om hem te beoordelen? Maar ik moet zeggen hij reageerde positief en daar ben ik blij om.
ma, 08/18/2003 - 23:41 Permalink
Computermeid

Ik denk dat het misschien inderdaad wel wat laat was, en dat een ontsteking niet altijd te zien is is op zich geen reden om te kijken of het toch te zien is. Wat ik wel weet is dat rontgenfoto's niet al te goed zijn voor je, in ieder geval was dat een aantal jaar geleden zo, en werd dat ook wel als reden aangedragen om het aantal rontgenfoto's zo beperkt mogelijk te houden (niet alleen in tandheelkunde). Of dat tegenwoordig anders is door de techniek en het daarom ook gebruikelijker is/wordt weet ik niet.
Ik heb gisteren na pijnklachten een wortelkanaalbehandeling gehad, en daarbij was het ook zo dat het pijn deed als je er op tikte maar pas sinds die nacht (ma op di dus, pijn was vrijdag begonnen maar wel goed te onderdrukken met ibu 400) Ik wist echter wel duidelijk welke kies het was, er was ook een stukje afgebroken die week. Toen de verdoving was uitgewerkt had ik ook veel pijn, en ik heb nu een dikke wang sinds vanochtend, daarvoor heeft hij me vanochtend nog een penicilline kuur voorgeschreven, pijn is wel een stuk minder als gisteravond na de behandeling maar kauwen is wel moeilijk inderdaad. Ik leg me er maar bij neer dat ik een beetje moeilijk moet doen tot de volgende behandeling, zacht eten en Hero fruitontbijt enzo :wink:
wo, 08/20/2003 - 19:45 Permalink