Af en toe zeurende pijn kaak na vullen achterste kiezen.

Author:
AWPeej
Posted:
wo, 11/08/2017 - 11:22
Hallo!

1,5 maand geleden heeft de tandarts bij mij de achterste 2 kiezen, onder aan de rechterkant gevuld. De een-na achterste was een diep gat bij de tandhals, en er werd me al verteld dat ik daar best wel een poosje last van kon blijven houden. In het begin heb ik dat dan ook gehad, met kauwen deed het pijn, en vooral met koude dingen schoten er flinke steken doorheen. Inmiddels kan ik er weer gewoon mee kauwen, en zijn alleen de eerste slokken koud drinken nog gevoelig maar verder gaat het al een stuk beter.

Nu heb ik reuma, en nadat de verdoving uitgewerkt was voelde het alsof ik een flinke rechtse hoek tegen mijn rechterkaak gekregen had. Opzich niet vreemd want er was weinig ruimte voor de tandarts om te werken en mijn kaak heeft dus aardig wat te verduren gehad. Die pijn heeft een week of 2 aangehouden. Nu zijn we al een poos verder, en ik krijg af en toe (1 of 2 keer per dag) vanuit het niets een zeurende pijn die vanaf de kaakverbinding onder het oor, doorloopt naar mijn onderkaak (rechts van mijn keel onder mijn wang). Mijn hele wang en kaak gaan er van gloeien.. De pijn blijft hangen voor een minuut of 5 / 10, en daarna verdwijnt hij weer.

Een ontsteking in mijn kies lijkt mij vreemd, aangezien ik er gewoon op kan tikken / mee kan kauwen / geen last heb met warmte, en de pijn niet continue aanwezig is.
Voordat ik de tandarts bel (waar ik bang voor ben maar wel heenga als het echt nodig is), dacht ik dat er hier misschien mensen zijn die een idee hebben wat dit kan veroorzaken. Kan het zijn dat er klieren / spieren / of het gewricht zelf ontstoken zijn? Is de tandarts de juiste persoon om heen te gaan of moet ik toch naar de huisarts?

Ik hoop dat iemand mij een zetje in de juiste richting kan geven, alvast bedankt!
AWPeej

Ondanks de afwezigheid van reacties, toch even een update van mijn kant. Misschien dat een eventuele volgende lezer met soortgelijke klachten er iets aan heeft ;)
Voor het weekend ben ik eerst naar de huisarts gegaan, die heeft ontstoken lymfeklieren uitgesloten, en raadde aan om toch langs de tandarts te gaan. Daar ben ik vanmiddag dan ook geweest, en die had al vrij snel door wat het probleem is. De spieren bij mijn wang / oor zijn helemaal verstijft en er zitten knopen in. Ze had het over triggerpoints, en heeft me laten zien hoe je die spier het beste zelf kan masseren om alles weer wat losser te krijgen. Blijkbaar kan zoiets er voor zorgen dat je last van kiezen, kaak en oor krijgt.. Voor de zekerheid toch nog even tik-testjes en foto;s, maar dat zag er allemaal goed uit. Voor nu dus zo min mogelijk harde dingen kauwen, warm houden, proberen te masseren, en niet teveel praten haha.
di, 11/14/2017 - 19:16 Permalink
AWPeej

Als antwoord op door vV

Helemaal geen probleem! Altijd fijn om de eerste diagnose bevestigd te krijgen door iemand anders die er ook verstand van heeft ;)
De tandarts wilde eigenlijk ook Amitriptyline voorschrijven maar daarvoor moest ik eerst in overleg met de huisarts wegens gebruik van medicatie tegen reuma. Net contact met de huisarts gehad en die schrijft de 10 mg amitriptyline voor. Krijgen mensen daar over het algemeen veel bijwerkingen van op zo'n lage dosis? Had al wel gelezen dat het vaak bij depressie ed gebruikt word dus klinkt als een wat zwaarder iets dat een normale paracetamol..

Ik zal eerst eens kijken hoever ik kom met medicatie, zelf masseren, warm houden, niet veel praten en geen harde dingen eten haha. Mocht het te lang duren dan zal ik eens op zoek gaan naar een orofaciaal fysio in de buurt. Eerst eens uitzoeken in hoeverre zoiets vergoed word :)
wo, 11/15/2017 - 11:55 Permalink
vV

Als antwoord op door AWPeej

nou nee, ik noem het een zwaktebod. De weg van medicatie kiezen zonder eerst de meer voor de hand liggende dingen te doen. Het kan voortkomen uit zaken die heel makkelijk op te lossen zijn wellicht zonder medicatie. Dan kies je daarvoor. Medicatie is allerlaatste redmiddel. Hier wordt het als eerste ingezet. Is niet zoals het moet.
do, 11/16/2017 - 08:25 Permalink