Af en toe steekje in kies

Author:
Poelie23
Posted:
vr, 05/19/2006 - 09:25
Hallo,

Twee weken geleden heb ik op iets hards gebeten. Nadat ik een keer eerder heb meegemaakt dat ik na het bijten op iets hards een scheurtje in de vulling had, was ik er nu ook weer bang voor.

Ik ben de volgende dag naar de tandarts geweest maar hij kon niks vinden. Hij heeft geklopt op de kies en er met koude lucht op geblazen maar hij kon geen scheurtje vinden. Hij heeft wel voor de zekerheid iets van de vulling afgeslepen omdat ie misschien iets te hoog stond. Het kon nog een tijd gevoelig blijven volgens de tandarts omdat de zenuw een flinke opdoffer had gehad.

Nu twee weken later begint de kies wat gevoelig te worden. Af en toe krijg ik er een heel klein steekje in. Andere kiezen zijn op het moment ook wel gevoelig omdat er een verstandskies aan het doorkomen is. Die verstandskies komt linksboven door en de gevoelige kies zit rechtsboven. Kan die gevoeligheid komen door die verstandskies en dat er dus hopelijk verder niets mis is met mijn kies? Wellicht dat de zenuw nog steeds aan het bijkomen is?

Groetjes Caroline
Geke

Het kan soms een tijdje duren voordat de zenuw echt hersteld is, dus maak je er niet teveel zorgen over. Het is wel belangrijk om er op te letten dat de gevoeligheid niet erger wordt. Waarschijnlijk zul je merken dat het over een paar weken of een maand in ieder geval minder is en misschien zelfs verdwenen. Mocht dat dan niet het geval zijn is het misschien toch een goed idee om er nog even naar te laten kijken. Wanneer is het gevoelig, bij bijten of bij warm en koud. Soms kan het zijn dat er binnenin of in de kies zo'n klein scheurtje zit, dat hij eigenlijk niet te vinden is. Dat kan soms erg vervelend zijn bij bijvoorbeeld het bijten op iets hards zoals een nootje oid. Ik hoop dat je klachten snel weer verdwenen zijn, laat nog maar even weten hoe het gegaan is.

Mocht je verder nog vragen hebben kun je het natuurlijk altijd laten weten.

:smt006 Geke
za, 05/20/2006 - 17:05 Permalink
Poelie23

Hallo Geke,

Bedankt voor de reactie! Het is alleen gevoelig met kauwen en niet met warm of koud. Ik heb het idee dat het toch door mijn verstandskies komt want de beide holtes in mijn mond zijn wat gevoelig. Ik slik nu voor de zekerheid ibufrofen om een eventuele ontsteking tegen te gaan.

Stel dat er een klein scheurtje zit wat niet te zien zou zijn. Kan dat dan kwaad?

Groetjes Caroline
za, 05/20/2006 - 17:25 Permalink
Geke

Vaak kan dat geen kwaad, als het niet dieper wordt of erger wordt. Maar als het echt niet goed is merk je dat wel, dan verdwijnen de klachten niet of worden de klachten erger. Als er echt een ontsteking ontstaat aan je kiezen heeft het geen zin om ibuprofen te gaan slikken, het is dan wel wat ontstekingsremmend. Maar ontsteking in je kiezen wordt altijd ergens door veroorzaakt, bijvoorbeeld een diep gaatje. Als de oorzaak niet behandeld wordt, dus het gaatje, is de ontsteking van de zenuw niet te voorkomen met ibuprofen. Dan is behandeling het beste. Ben je misschien ook verkouden de laatste tijd, want een holteontsteking (kaakholten boven de bovenkiezen) kunnen soms dan ook gevoeliger zijn en dat kan ook voelen als kiespijn. Dit kun je soms merken doordat het erger wordt als je voorover buigt.

Ik hoop dat de klachten snel weer verdwenen zijn, heel veel sterkte ermee. En probeer niet onnodig te veel pijnstillers te slikken.

:smt006 Geke
za, 05/20/2006 - 19:18 Permalink