Advies over vervolgtraject

Author:
Pritstift
Posted:
wo, 05/02/2012 - 21:46
Al een aantal jaren loop ik te klooien met mijn gebit. In begin 2010 zijn in zowel element 27 als 37 een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Begin 2011 speelde de 37 weer op en is een apex uitgevoerd. Inmiddels voel ik beide kiezen weer, maar met name de 27. Gezien ik de foto's heb zou ik graag een professionele mening willen wat te doen met deze 2 kiezen. Opnieuw vullen? Nieuwe wortelkanaalbehandeling? Laten verwijderen ( :( )?
Attach
Illuminus

37: Herbehandelen en afsluiten met MTA. Enkel resectie zonder retrograde vulling heeft een matige prognose wanneer er reden is om aan te nemen dat de kanaalbehandeling geinfecteerd is, daarom is een goed uitgevoerde herbehandeling in dit geval zeker te overwegen.

27: Gezien de lekkage zou ik alle kanalen herbehandelen in plaats van alleen het mesiale kanaal (linkse kanaal op de foto), ook al laten deze nog geen ontsteking aan de wortelpunt zien, er heeft zoals het op de foto te zien is toch een tijd open gestaan voor bacterien.
Het mesiale kanaal is wel geledged, hou er rekening mee dat bij herbehandeling niet tot aan de wortelpunt gekomen kan worden. Deze ledge maakt dat de slagingskans wat lager ligt dan wanneer je wel op lengte komt, maar nog hoog genoeg om behandeling waard te zijn.
Mochten er ondanks goede behandeling toch klachten blijven, dan apexresectie van de mesiale wortel.

26: Ik vind de vlekkerige structuur op de mesiale wortel verdacht, ik zou hier graag een foto onder een iets andere hoek van zien om te zien of hier mogelijk sprake is van een resorptieproces.
wo, 05/02/2012 - 22:23 Permalink
Pritstift

Overigens was het advies van de endontoloog waar ik geweest ben, extractie 27 en 37.

Voor de 26 heb ik een afspraak staan voor herbehandeling van de meest linkse wortel op de foto, en een gemist kanaal.

Tijd voor een andere endontoloog?
wo, 05/02/2012 - 22:39 Permalink
Illuminus

Ligt er aan bij wie je geweest bent :smt003

Nee zonder gekheid...ik moet uitgaan van de foto's en daar zie ik wel wat risico's maar op zich geen onaanvaarbare, die risico's zitten bij de 27 in de lekkage en de ledge mesiobuccaal, restauratief zie ik weinig problemen.
Misschien heeft de endodontoloog een reden die niet op de foto zichtbaar is (fractuur, parodontaal gecompromitteerd etc), maar dat zou hij/zij dan wel duidelijk aan u uit moeten legggen.

De 37 herbehandelen is wat lastig door de schuine resectie, maar op zich goed te doen en ik denk met een goede slagingskans, restauratief schijnt t netjes te zitten dus alleen de endo lijkt nodig en dat heeft wel een potentie zeg maar.

De gedachte van extractie 27 en 37 kan ik wel in komen als je het vervolgens gaat hebben over de kosten als totaal en als alles achter elkaar moet plaatsvinden en dat bezwaarlijk wordt (zeker als kennelijk de 26 ook behandeld moet worden), dan kun je opteren voor een verkorte tandboog en de 27/37 trekken en het zo laten en alleen geld uitgeven aan de 26. Maar dat is meer kosten afwegen tegen wat je het zelf waard vindt en heeft wat minder te maken met of het technisch een goede kans van slagen heeft.

Voor wat de 26 betreft, aan de mesiale wortel zitten wat donkere vlekjes, dit kan overprojectie zijn van de trabeculaire structuur van het bot, maar het lijkt op deze foto alsof de wortel niet hierin doorloopt, daarom zou je graag een foto met ene iets andere hoek willen maken om te zien of en zo ja hoe die structuur ten opzichte van de wortel beweegt, in veruit de meeste gevallen is het een artefact werking, maar als er toch resorptie is moet je je afvragen of je wel moet behandelen omdat dit een voortschrijdend proces is wat je niet stopt met een wortelkanaalbehandeling. Maar dit weet een endodontoloog zeker ook, dus ik ga er vanuit dat hier niks bijzonders aan de hand is (het is meer mijn overweging als ik deze foto zou hebben gemaakt dat ik nog een tweede had gedaan met hoek om zeker te weten dat er niks aan de had is, maar wellicht heeft de endodontoloog dit ook al wel gedaan hoor).

Dit soort gevallen zijn nooit zwart/wit, technisch kan veel, soms zijn er risico's en het is aan de patient om te bepalen welke risico's het hem waard zijn tegen welke kosten.

Succes!
do, 05/03/2012 - 00:28 Permalink