Advies nodig! Ontsteking onder kies met WKB en kroon

Author:
Xenth
Posted:
wo, 09/30/2015 - 21:52
Hoi allemaal,

Ik wil graag iets voorleggen en ik ben benieuwd hoe jullie er tegen aan kijken en of er misschien een specialist aanwezig is die mij advies kan geven.
3 week geleden had ik last van mijn kies waar ik een kleine 10 jaar geleden een WKB heb ondergaan en daarop zit een kroon. Ik ben direct naar de tandarts gegaan om het even te laten checken. Wat bleek: er zit een ontsteking onder de kies. Normaliter wordt een ontsteking onder de kies vaak verholpen door een wortelkanaalbehandeling. Gezien ik deze al heb gehad heb ik via mijn tandarts een verwijsbrief ontvangen. Nu is het de bedoeling dat de kaakchirurg mijn ontsteking schoonmaakt en mijn wortelpunten zal inkorten (apexresectie). Ik moet nog een afspraak maken.

Ik heb op het internet gelezen dat een ontsteking na een WKB zich pas na jaren kan openbaren, en vaak op een moment waarop je weerstand minder is. Ik was op dat moment ook ziek, dus dit vond ik ook herkenbaar voor mijzelf. Momenteel heb ik een week geen last meer van mijn kies, hij is dus weer rustig. Ik zit in een heel drukke periode waar een bezoek bij de kaakchirurg echt niet goed uit komt. (geen excuus) Nu vroeg ik me af of het drastische gevolgen kan hebben om een paar maand te wachten met deze behandeling. Met andere woorden: is het mogelijk (en hoe groot is de kans) dat de ontsteking zich verder uitbreidt in mijn kaak?

Ik hoop dat iemand mij hier kan helpen!
Bedankt!
zel'dovich

Als je de behandeling te lang uitstelt loop je een steeds grotere kans dat je (ernstige) pijnklachten krijgt. De kaakchirurg komt dan nu wel ongelegen maar heb je je ook afgevraagd of het wel gelegen komt als je ineens die klachten krijgt :-) .De ontsteking zit er al lange tijd en het feit dat je nu geen klachten hebt zegt niet dat deze nog op een ongelukkig moment kan terugkomen. Maar op een paar weken zal het niet aankomen denk ik. Dit kun je alleen wel beter even overleggen met de tandarts.

Iets heel anders is dat de tandartsen op dit forum aangeven dat vrijwel altijd een tweede wkb de voorkeur heeft ( herbehandeling).Dit kan ook door de kroon heen. Dit kan het beste gebeuren bij een tandarts-endodontoloog. Uw tandarts kan hiernaar doorverwijzen.
do, 10/01/2015 - 19:52 Permalink
Grappa

Als antwoord op door Xenth

Een ontsteking zal nooit van zelf weggaan. Antibiotica doen ook niets dus niet nemen of vragen. Alleen het opnieuw open maken, vooral goed reinigen en daarna goed vullen kan helpen. Dit is de behandeling van de eerste keuze ook als al een keer een wortelkanaalbehandeling is gedaan. Een apexresectie door de kaakchirurg is niet de behandeling van de eerste keuze. De reden is dat de oorzaak, een vaak geinfecteerd wortelkanaal, onbehandeld blijft. Daarnaast is de behandeling belastend, je kunt er behoorlijk last van hebben. De wond in de kaak is groot, de wortel korter en als je dan nog klachten krijgt is de kies vaak verloren. Door lidtekenvorming t.g.v. de grote wond kan het plaatsen van een implantaat als dat nodig wat lastiger zijn.
vr, 10/02/2015 - 23:32 Permalink