Advies gevraagd - mijn tandenverhaal

Author:
Zenzen
Posted:
zo, 12/23/2012 - 00:12
Beste forumleden,

Graag had ik wat advies over mijn gebitssituatie.

De korte samenvatting is als volgt.
-In mijn jeugd behandeld mijn oude tandarts enkele gaatjes. Ondanks - naar mijn beleving - goed poetsgedrag blijf ik gaatjes houden en bestaande vullingen verkleurden of moesten vervangen worden. Paar keer met de tandarts overlegt, maar het antwoord was steevast dat ik 'gewoon pech' heb en ik niet meer kon doen dan 'gewoon goed poetsen'.
-Op mijn 21e heb ik een beetje genoeg van (het zag er allemaal niet zo mooi uit en ik had behoorlijke twijfels over wat er nou werkelijke aan de hand was) en ben ik naar een andere tandartspraktijk gegaan. De foto's en constatering van toen waren aardig schokkend. Ik ben zelfs nog naar een second opinion gegaan, want ik kon het niet helemaal geloven, die moest helaas dezelfde conclusie trekken. Veel onbehandelde gaatjes (waarvan sommige al behoorlijk diep) en problemen onder bestaande vullingen (zowel kiezen als voortanden). Tanden laten behandelen, tijdens de behandelingen bleken er geen wortelkanaalbehandelingen nodig te zijn (ik opgelucht, ik vind een vulling laten zetten en verdoven al eng).
De gaatjes wijdt ik met name aan een 'verkeerd' eetpatroon. Ik was vroeger extreem dun en kon niet veel in een keer op (deels ook stressgerelateerd) dus probeerde vaak in kleine beetjes te eten. Ik was me toen ook niet bewust dat dat zo slecht was voor je tanden.
-1 a 1,5 jaar na de restauratie begin ik bij mijn voortanden pijn te krijgen (onder en boven, boven elkaar), foto's gemaakt, maar er is niet direct iets op te zien (nu ik de foto's van toen heb opgevraagd twijfel ik daarover), zou mogelijk knarsen/stress gerelateerd kunnen zijn. Wel vaker pijnklachten gehad en doof gevoel, maar uiteindelijk ging dat ook weer over.
- Omdat ik ook last had van de stand van mijn tanden met kauwen ben ik een beugel gaan overwegen. Vroeger had ik ook een beugel gehad maar de stand van mijn tanden was dusdanig veranderd dat daar niks meer van te zien is. Kiezen onderkaak stonden geheel naar binnen en mijn kiezen raakte elkaar met kauwen maar moeilijk, enkel bij sommige tegen de voorkant maar nauwelijks op het kauwvlak. Boven en onder vrij smal, overbeet, voortanden onder raken achterkant boven en gehemelte. Genoeg reden leek mij. Dit resulteerde in een beugelproces en operatie van de onderkaak. Dit is aardig goed gegaan, behalve dat ik voor mijn gevoel nu niet fijn kan dicht bijten. In eerste instantie raken mijn voortanden elkaar, als ik het probeer mijn onderkaak naar achteren te doen zodat mijn kiezen elkaar raken (zoals de kaakchirurg en tandarts zeiden) trilt mijn kaak ontzettend en staat er voor mijn gevoel veel spanning op. Tevens is een van de voortanden boven die toen eerder zeer deed gaan ontsteken toen ik een beugel had en behandeld met een wortelkanaalbehandeling. Kauwen gaat wel beter in de nieuwe stand.
-Half jaar later nadat ik klaar ben met het beugelproces, weer een flinke ontsteking, nu aan de voortand ernaast (wortelkanaalbehandeling en later apex), tevens gaat ook een van de plaatjes die nodig was bij de operatie ontsteken in dezelfde periode (plaatje wordt aan een kant verwijderd). Even terug op de ontstoken tand: conclusie tandartspraktijk is dat dit door het bijten van de voortanden (want mijn voortanden zaten ook los) op elkaar komt en raden aan om een composietlaag op de kiezen aan te brengen zodat mijn voortanden elkaar minder dwars zitten. Ik helemaal van de kaart (ik was net een half jaar klaar met de beugel..) Ik kon dat niet helemaal accepteren, dus ben terug gegaan naar de orthodontist. Die gaf mij een andere nachtbeugel. De vorige stimuleerde namelijk mijn onderkaak naar voren, dus ik werd elke ochtend wakker dat ik mijn kiezen niet op elkaar kreeg omdat mijn voortanden elkaar als eerste raakte. Hopelijk was het probleem zo verholpen.
- Nu (inmiddels 27) weer last van een kies. Naar de tandarts, foto laten maken, twee kiezen (deze hadden diepe vullingen) bleken ontstoken. Tevens de ondertand waar ik jaren geleden al last van had. Ook voel ik mijn andere twee bovenste voortanden niet meer bij kou (ik neem aan ook dood, maar daar was op de foto nog weinig van te zien). Tandartsen vonden het vreemd en het probleem kwam uiteindelijk bij een kaakchirurg te liggen, die veel ervaring zou hebben. Die trekt nu de conclusie dat het enkel door mijn vullingen kan komen en ik gewoon pech heb (waar heb ik het eerder gehoord?). Nu is er enkel plan om de dode tanden te behandelen in de hoop dat het weer rustig wordt.

Zelf heb ik het idee dat het probleem niet over is. Ik zou het graag willen geloven. Zeker niet omdat ik ook nog steeds twijfel over de stand van mijn kaak/tanden en het feit dat ik nog steeds niet fijn kan dicht bijten. Ik weet ook tevens van mijzelf dat ik stress-bijt, knarsen tot tikken (ik denk vanwege het trillen heb er zelf niet echt controle over). Ik probeer bewust mijn kaak te ontspannen, maar ik weet niet of dit altijd/ 's nachts lukt. Tevens heb ik regelmatig gevoelige/vermoeide kaken, pijn in mijn slaap en als ik ver mijn mond open doe schiet mijn kaak nog wel eens vast.

Weet iemand hier waar of hoe ik mogelijk verder kom dan blijven repareren en duimen dat het niet erger wordt? Gezien mijn ervaring is dat namelijk niet afdoende en ik ben eigenlijk heel bang dat ik anders mijn tanden (veel te vroeg) verlies.

Ik doe verder behoorlijk mijn best: elk half jaar tandarts/ mondhygiëniste, poetsen/stoken/flossen en ik let op mijn voeding.

Foto's, mocht dit interessant zijn, via pm.
Ortholimburg

Dat is zo'n complex verhaal dat er zo in 't kort van achter een computer weinig zinnigs over te vertellen valt .Op het eerste zicht vallen je klachten uiteen in 2 hoofdstukken: er is van alles mis met de tanden zelf, en anderzijds klopt je occlusie niet, met daar boven op nog een stressgerelateerde factor lijkt me .Zoiets moet systematisch aangepakt worden, en de mogelijke oorzaken van je klachten stap voor stap aangepakt. Ik zou denken dat eerst al je tandheelkundige problemen van de baan moeten, vullingen, eventuele kanaalbehandelingen waar nodig en misschien ook nakijken van eventuele paroproblemen ,dit ivm met de losse tanden. Dan de occlusie nazien, eventueel proeftherapie met een splint, en dan kan er misschien iets zinnigs worden gedaan met de beet. Gewoon je kaak naar achter houden zoals blijkbaar al werd gesuggereerd lijkt me niet echt een constructieve oplossing.
zo, 12/23/2012 - 02:22 Permalink
Zenzen

Bedankt voor uw reactie.

In principe staat al een deel in de planning. Vullingen zijn in principe goed, er zijn inmiddels twee wortelkanaalbehandelingen gedaan. De andere volgen nog.

Graag zou ik het probleem ook bij de oorzaak aanpakken. Dat enkel de vullingen het probleem zouden zijn vind ik namelijk vrij kort door de bocht. Verder is mijn gebit goed bij gehouden, behalve de ontstekingen heb ik er geen nieuwe problemen meer erbij gekregen (afgezien dat een enkele keer een vulling vervangen is). De losse voortanden lijken ook verbeterd ten opzichte van vorig jaar

Hoe is er mogelijk onderscheid te maken tussen een ontsteking ontstaan door bacteriën/diepe vullingen of eventuele andere oorzaken?

U zegt dat mijn occlusie herzien zou moeten worden, bij welke beroepsuitoefening kom ik dan terecht? Graag had ik iemand die naar het totaal kijkt namelijk.
zo, 12/23/2012 - 15:50 Permalink
Ortholimburg


Hoe is er mogelijk onderscheid te maken tussen een ontsteking ontstaan door bacteriën/diepe vullingen of eventuele andere oorzaken?

U zegt dat mijn occlusie herzien zou moeten worden, bij welke beroepsuitoefening kom ik dan terecht? Graag had ik iemand die naar het totaal kijkt namelijk.


Ontstekingen kunnen door vanalles worden veroorzaakt: lokale irritatie, traumatische okklusie, afwijkende gewoontes zoals knarsen, geeft ook ontsteking van de wortelvliezen dus pijn, maar ontstekingen kunnen ook ontstaan door infecties, door bacteriën etc, ook viraal ( aphten bijvoorbeeld) Onderscheid moet geval per geval bekeken worden.

Welke beroepsuitoefening: een tandarts die gnathologisch onderlegd is.
zo, 12/23/2012 - 18:16 Permalink
Zenzen

Bedankt. Ik las op het internet dat je een verwijzing nodig hebt voor een tandarts - gnatholoog. Ik vraag mij nu alleen wel af hoe ik aan een verwijzing moet komen. De kaakchirurg die meende dat het enkel door de vullingen kon komen (gebit, stand en voorgaande positie zijn niet bekeken, enkel de röntgenfoto's ) hoort bij de tandartspraktijk. Ik kan het natuurlijk vragen, maar ik twijfel over de uitkomst.
Is het rendabel om een huisarts of mogelijk een orthodontist voor een dergelijk probleem om verwijzing te vragen?
ma, 12/24/2012 - 14:26 Permalink