Advies gevraagd inzake wortelkanaalbehandeling

Author:
Jbr
Posted:
ma, 11/10/2008 - 20:38
Een maand geleden had ik erg veel last in de rechteronderkant van mijn kaak. Daarvoor ben ik naar de tandarts geweest. Hij heeft toen een controlefoto gemaakt en twee weken later wederom een foto. Hij gaf aan dat hij dacht dat een tand aan het dood gaan was en constateerde ook een ontsteking onder deze kies (element 45). Er diende een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd te worden.

Gezien het feit dat ik enorm veel ellende heb gehad met wortelkanaalbehandelingen heb ik hem gevraagd door te verwijzen naar een endodontoloog die daarin gespecialiseerd is. Op 30 oktober ben ik daar geweest. Hij heeft ook wat foto's gemaakt en wat koude-proeven gedaan. Ook de endodontoloog constateerde, op basis van de foto, een onsteking onder de kies en er is een afspraak gemaakt voor behandeling (eind januari pas, gezien de drukte aldaar).

Echter, sinds een week of twee heb ik helemaal geen last meer van pijn in mijn mond. Derhalve mijn vraag: dient een dergelijke behandeling nog wel uitgevoerd te worden? Kan een ontsteking toch op een of andere manier verdwijnen?

Graag advies of ik deze behandeling wel door moet laten gaan...
Spiegeltje

Als de endodontoloog een wortelpuntontsteking op de foto heeft geconstateerd is de kans klein dat deze spontaan verdwijnt zonder behandeling. Kleine ontstekingen zijn vaak niet zichtbaar op de foto. Het is wel zo dat pijnklachten, zelfs een vrij lange periode, kunnen verdwijnen maar dat is meestal maar tijdelijk. Ik zou de afspraak in ieder geval niet afzeggen. Bij het volgende bezoek zal de endodontoloog de situatie hoogstwaarschijnlijk opnieuw een foto maken en de sbeoordelen. U kunt dan het klachtenpatroon vermelden.
ma, 11/10/2008 - 22:40 Permalink
guarana

Een ontsteking zal daar altijd blijven sluimeren als je er niks aan laat doen, je hoeft er niet zo zeer last van te hebben. De ontsteking zelf onder de wortels zul je naar alle waarschijnlijkheid niet eens opmerken. De pijn die je voelt is meestal de necrose van de pulpa en uiteinden, soms loeit dat weer op en soms niet. Dat is weer mede verantwoordelijk ivm hydrostatische druk in de pulpakamer.

Zaak is dat je het laat behandelen, en het liefst zo snel mogelijk. Een ontsteking is een noodkreet van je lichaam dat er iets mis is, en jouw immuunsysteem spoort alle bronnen aan om te voorkomen dat er bacteriën in je bloed kunnen komen. Dit levert wel veel stress op jouw immuunsysteem wat je moet verhelpen met een bezoek aan een tandarts.

Persoonlijk ben ik absoluut geen voorstander van WKB's mede door het gevaar van micro ontsteking in de buisjes van het tandbeen (dentine) van een dode kies blijven opsteken. Oftewel: een kies is ONMOGELIJK te desinfecteren. Het vulmiddel bij een WKB kan de micro buisjes in het tandbeen (dentine) namelijk niet opvullen, daardoor zullen de buisjes uitdrogen en bacteriën zullen er in gaan "wonen". Nu komt het: omdat de bacteriën geen zuurstof meer kunnen opnemen (afgesloten pulpakamer) gaan die bacteriën zich muteren, en toxische stoffen afgeven die zich door het gehele lichaam verspreiden. Er is veel onderzoek naar gedaan, en men weet nu ook dat een WKB behandeling de OORZAAK van vele ziekten kunnen zijn die zich uit de gebitsregio ontstaan, daar vallen onder meer Reuma, Hart problemen onder, en tevens kan het levenslange beschadiging opleveren van de wand spiertjes in aders die een ontsteking creëren in de ader wand (artherosclerose e.g. aderverkalking) die gevoelig zijn voor bacteriële ontstekingen en vatbaar zijn van bacteriën die migreren uit het gebit.

Dit is wetenschappelijk aangetoond, en daarom vertrouw ik geen enkele tandarts die zegt dat dit verhaal onzin is.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/nl/c/c0/Tand.png

Hieronder zie je de buisjes van het tandbeen, zoals je kunt zien zijn er heel erg veel buisjes in het tandbeen die niet opgevuld kunnen worden met vulmiddel van de pupakamer omdat dit vulmiddel te massief is om deze micro buisjes te vullen. In die buisjes zullen altijd bacteriën achterblijven die een bron van een ontsteking blijven vormen. vandaar dat WKB's meestal nooit een oplossing bieden. De bacteriën die muteren door gebrek aan zuurstof zullen meestal thioether af gaan scheiden, dit zijn bacterieel enzymen die je door je gehele lichaam kunnen verspreiden voor de rest van je leven, met de bovengenoemde gevolgen van dien. Deze bacteriën zijn polymorf, dat wil zeggen: zij kunnen muteren, adapteren, veranderen, anaëroob, virulenter en toxischer worden. Door de structuur van de tand bestaat de mogelijkheid dat deze bacteriën en hun toxinen via het wortelvlies het kaakbot penetreren en langs humorale weg het lichaam binnendringen. Hierdoor vindt er een belasting van het immuunsysteem plaats. Als al deze tubuli (buisjes) van bijvoorbeeld een snijtand achter elkaar gelegd zouden worden, dan ontstaat er een buis van 3-4 km lengte. Deze tubuli zijn ontoegankelijk voor het instrumentarium van de tandarts. Bij een zenuwbehandeling wordt dus van deze 3 km slechts 3 centimeter behandeld. In deze tubuli zit, net als in het hoofdkanaal, organisch materiaal dat uit eiwitten bestaat. Wanneer de tand nu avitaal wordt, worden de eiwitten in de tubuli gedenatureerd, en produceren zij toxische stoffen als mercaptaan en thioether. Deze zijn carcinogeen en kunnen door de lever niet worden afgebroken.

http://www.thejcdp.com/issue034/geraldo_martins/graphics/fig05.jpg


Nog wat extra informatie:

Belangwekkend voorbeeld is ook het onderzoek van Weston Price (Meinig Georg E.Root Canal Cover Up Exposed. Bion Publishing USA, ISBN: 0-945196-14-8), dat is uitgevoerd onder auspiciën van het 'Research Institute' van de American Dental Association.

Worteldode kiezen van patiënten werden onder de huid van konijnen geïmplanteerd. De patiënten hadden klachten van reumatische aard, hartklepontstekingen, maagzweren, blaas- en nierontstekingen, gynaecologische klachten, oog- en leverziekten en afwijkingen aan het zenuwstelsel.

Het bijzondere was dat patiënten, na verwijdering van de dode tand of kies, vaak opknapten, maar nog frappanter was het feit dat de konijnen dezelfde ziekten als van de patiënt ontwikkelden. De worteldode kies moet dus worden gezien als de veroorzaker van de ziekte of aandoening en kan deze dus overbrengen.

Better think twice! :wink:
di, 11/11/2008 - 02:39 Permalink
Spiegeltje

En wat zijn dan dus alternatieven? Ben benieuwd naar het antwoord van guarana...


Het enige alternatief is dan trekken. En ja, dan ben je meteen 100% van het probleem af. Maar neem van mij aan dat, volgens de huidige tandheelkundige inzichten, de eerste in aanmerking komende behandeling bij een wortelpuntontsteking nog steeds een wortelkanaalbehandeling is. Het behoud van tanden en kiezen is ook belangrijk. In hopeloze gevallen zal de tandarts wel adviseren het element te trekken. Een wortelkanaalbehandeling is ook niet altijd succesvol.

Ik lees echter teveel onjuistheden in het verhaal van guarana om het erg serieus te kunnen nemen. Sommige feiten kloppen wel maar het is m.i. echt een " klok/klepel" verhaal.
di, 11/11/2008 - 23:46 Permalink
guarana

En wat zijn dan dus alternatieven? Ben benieuwd naar het antwoord van guarana...


Het enige alternatief is dan trekken. En ja, dan ben je meteen 100% van het probleem af. Maar neem van mij aan dat, volgens de huidige tandheelkundige inzichten, de eerste in aanmerking komende behandeling bij een wortelpuntontsteking nog steeds een wortelkanaalbehandeling is. Het behoud van tanden en kiezen is ook belangrijk. In hopeloze gevallen zal de tandarts wel adviseren het element te trekken. Een wortelkanaalbehandeling is ook niet altijd succesvol.

Ik lees echter teveel onjuistheden in het verhaal van guarana om het erg serieus te kunnen nemen. Sommige feiten kloppen wel maar het is m.i. echt een " klok/klepel" verhaal.


Trekken is inderdaad een reële optie, heb het zelf ook laten doen, men kan namelijk makkelijk zonder 1 kies. Dan zijn er nog tal van opties na een extractie, het is wel een prijzig alternatief als je kiest voor een implantaat of brug. Maar zoals je waarschijnlijk ook wel weet is dat buiten het verhaal hierboven, WKB's vaak niet lukken (zie reacties in het forum waar mensen een dubbele behandeling nodig hadden en soms de tandarts uiteindelijk toch de kies heeft getrokken), lukt het wel dan zit je nog steeds met het risico dat de toxische stoffen door het cement heen gaan (bacteriën kunnen er namelijk niet doorheen) Maar treffender vind ik wel dat er zo weinig voorlichting over is, het is alsof wat de tandarts zegt juist is en de wetenschap het zeg maar mis heeft terwijl er 25 jaar onderzoek naar gedaan is. Al met al is het toch erg logisch allemaal dat een avitaal gebits element een broedplaats kan zijn, het is niet voor niets dat men gaatjes vult niet waar?

Kun je mij svp wijzen op de onvolkomenheden in mijn verhaal? :)

p.s. hier nog een video die ik zojuist op YouTube vond:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nORhpv1VTLk[/youtube]

En nog een:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a8EjEOqYEYs[/youtube]

En deze informatie zul je dus niet vaak horen van je tandarts, het is dan ook zaak dat je zelf beslist over je eigen welzijn en gezondheid en jezelf op de hoogte brengt van bepaalde ingrepen, en voor jezelf afweegt wat voor jou het beste is. Dat mis ik nog al bij veel tandartsen die gewoon het boekje volgen en vragen ontwijken. :D

Ik kan mij dus nog heel erg sterk die grote poster bij de tandarts van vroeger herinneren: Snoep gezond, eet een appel. Dat is bijna het slechtste advies wat je kunt geven aan een kind, aangezien de fruit zuren gevaarlijk zijn, je kunt beter een zak chips leeg eten dan een appel eten die al je enamel weg etst en gaatjes promoot. Gemakshalve was iedereen vergeten dat niet het zoet, maar zuur de boosdoener is van gaatjes. En als je je tandarts daar op wijst als 12 jarige, dan kijken ze je verbaasd aan. Zo van: Hoe weet jij dat nou? Nou, ik lees hier en daar nogal wat in mijn vrije tijd en ik neem niets klakkeloos aan is dan mijn antwoord. Tot mijn verbazing zie ik sinds de laatste jaren dus nooit meer zo'n mooie "snoep gezond eet een appel poster!" en nog maar te zwijgen over die "fluorbitjes" met die lekkere fruit smaakjes van vroeger.
:wink:
wo, 11/12/2008 - 20:52 Permalink
vV

@guarana: ik ben heel erg beneiuwd naar de wetenschappelijke onderbouwing van jouw betoog. Je bent over een aantal zaken heel expliciet, maar de links naar waar je jouw mening op stoelt ontbreekt volledig. Overigens heb ik het dus over links naar echt betrouwbaar langlopend goed uitgevoerd onderzoek, en niet naar youtube, of testimonials van welke herkomst dan ook.. Vind dat je met op deze manier plaatsen van wat een persoonlijke mening is (niets mis mee, is ieders recht) als vaststaand feit niet goed bezig bent met het helpen van mensen die met vragen en ongerustheid komen. De langlopende statistieken van wortelkanaalbehandelingen wijzen echt anders uit. En een wortelkanaalbehandeling is naast trekken echt de enige mogelijkheid om een dergelijke ontsteking aan te pakken. En dergelijke ontstekingen hebben een link met oa hartproblemen, niet de vanwege de ontsteking uitgevoerde kanaalbehandelingen.
za, 11/15/2008 - 14:03 Permalink
guarana

@guarana: ik ben heel erg beneiuwd naar de wetenschappelijke onderbouwing van jouw betoog. Je bent over een aantal zaken heel expliciet, maar de links naar waar je jouw mening op stoelt ontbreekt volledig. Overigens heb ik het dus over links naar echt betrouwbaar langlopend goed uitgevoerd onderzoek, en niet naar youtube, of testimonials van welke herkomst dan ook.. Vind dat je met op deze manier plaatsen van wat een persoonlijke mening is (niets mis mee, is ieders recht) als vaststaand feit niet goed bezig bent met het helpen van mensen die met vragen en ongerustheid komen. De langlopende statistieken van wortelkanaalbehandelingen wijzen echt anders uit. En een wortelkanaalbehandeling is naast trekken echt de enige mogelijkheid om een dergelijke ontsteking aan te pakken. En dergelijke ontstekingen hebben een link met oa hartproblemen, niet de vanwege de ontsteking uitgevoerde kanaalbehandelingen.


Weston A. Price, "chairman of the Research Section of the American Dental Association" Zoals ik vermelde is er 25 jaar onderzoek naar gedaan met duizenden patienten, en 60 vooraanstaande wetenschappers, wat niet zozeer een "mening" maar gebaseerd is op gedegen onderzoek. De aangehaalde filmpjes praten alleen over dit onderzoek. Verder vermelde ik al in het andere topic:

Het gaat niet om het feit dat het element al dan niet bacterie vrij is, want een steriel avitaal element bestaat niet. Dit wordt zowel door tandartsen, microbiologen en wetenschappers erkend, ik neem aan dat u dit ook weet als tandarts?

Het twistpunt en controversie is dus of deze een focus vormen voor verdere problemen in het lichaam.

Ik vind het namelijk nogal schokkend dat sommige tandartsen beweren dat het gebit geen focus vormt voor problemen elders in het lichaam. Hiermee ontkennen ze endocarditis, terwijl men heel goed weet dat het gebit de focus hiervoor is.

Nu, hoe kan men dan betwisten dat een focus in een kies die avitaal is geworden geen verdere gevolgen heeft?

Ik verneem graag hierop uw antwoord, en uw onderbouwing dat een avitaal element geen problemen kan veroorzaken elders in het lichaam. Neem vooral alle berichten/ervaringen mee in dit tandarts forum waar vrij veel patienten klagen over infecties, herhaal behandelingen, blijvende pijn, en naast gelegen elementen die problemen hadden na een WKB als direkt herkenbaar gevolg. De "stille" gevolgen zul je dus vrijwel niet meteen opmerken en/of weten, en daar gaat het juist om, dat is precies het twistpunt.




---------------
Meer bronnen:

Weston Andrew Price, Forewords by Earnest Hooton, Granville Knight, and Abram Hoffer (2004). Nutrition and Physical Degeneration, 6th edition, Price-Pottenger Nutrition Foundation. ISBN 0916764087.

http://www.amazon.com/Root-Canal-Cover-Up-George-Meinig/dp/0945196199
gratis preview: http://www.amazon.com/gp/reader/0945196199/ref=sib_dp_pt#reader-link

http://www.soilandhealth.org/02/0203CAT/020305ppnf/price.html
http://www.westonaprice.org/bookreviews/napd.html
zo, 11/16/2008 - 16:01 Permalink
chanine

ik heb het hele verhaal zitten lezen...erg intressant..ik heb namelijk in elke kies van mijn gebit wel een wkb behandeling gehad ...en heb nu een jaar al last van steeds terugkerende blaas en urine infecties...ook veel verdere gyneacologische klachten...en pijn aan botten en spieren...

ik heb dan ook een zeer slecht gebit..

nu vroeg ik me af guarana zegt dat je beter geen wkb kan doen dan beter trekken..

maar wat als je nu in elke kies wel een wkb hebt gehad?je kan ze moeilijk allemaal trekken en net als ik op je 27 met een kunstgebit gaan zitten? :cry:
wo, 11/19/2008 - 12:31 Permalink
Gabbertje012

Ik was afgelopen week bij mijn tandarts en die vertelde me dat ik naar de kaakchirurg moet omdat er een wortelpuntonsteking zit bij mijn voortand. Ik dacht nu eindelijk klaar te zijn met alles en nu dit weer. Mijn beide voortanden zijn al 30 jaar dood en spelen nu op. Van degene waar je op de rontgenfoto een ontsteking kunt zien heb ik totaal geen last. Wel van degene die ze van binnenuit gebleekt hebben (overigens, na 5 maanden komt de verkleuring gewoon weer terug)
Als ik het hier goed gelezen heb loop ik met een dodelijke tijdbom in mijn lijf rond en wellicht is er in die 30 jaar al elders in mijn lichaam schade aangericht in mijn aderen of hersenen o.a. ontwikkeling van altzheimer. (ja lach maar) Ik ben zeer ongerust en vind het jammer dat er zo summier inhoudelijk wordt gereageerd door deskundigen op het zeerwel onderbouwde verhaal van guarana. Ik denk er zeer serieus over na om mijn beide tanden te laten trekken, liever een kunsttand via zo'n vervelend plaatje en gezond verder dan dode tanden die een ernstig gezondheidsrisico kunnen gaan vormen. Hoeveel mensen lopen er wel niet rond die wortelkanaalbehandelingen hebben ondergaan en bij hoeveel daarvan sluimert er een ontsteking zonder dat ze het weten? Want je hoeft het niet op te merken net als bij mij alleen zichtbaar op de foto.

Maar met trekken alleen ben je er nog niet lees ik ( http://www.nvbt.nl/hot-focus2.html) want het ontstekingsgebied rond de wortel dient te worden weggefreest. Want anders sluit je die ontsteking op. En antibiotica dan? Kan iemand me vertellen wat wegfrezen inhoudt, is dat ingrijpend, kan dat alleen door een kaakchirurg? Hij ziet me al aankomen, als leek met een dergelijk verhaal. Bvd.

Dik
vr, 04/10/2009 - 00:31 Permalink
Birgitte

Het is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid om bij aanhoudende klachten te kiezen (haha) voor het laten trekken van kiezen. Maar als keerzijde wil ik vermelden dat ik na ontzettende kiespijn (4x per dag 2 ibu en 1 paracetamol en nog steeds pijn) mijn wortelkanaalbehandeling wel kon omhelzen, eindelijk geen pijn meer!
Ja en als dan na een aantal jaar de klachten maar terug blijven komen mag je best je kies eruit laten halen! Maar voor sommigen is een wkb dus wel functioneel.
ma, 04/27/2009 - 21:12 Permalink
Birgitte

hoi,

heb in een paar weken tijd ook 3 wortelkanaalbehandelingen laten doen, en voel me nu ontzettend moe.
ik denk toch dat het je lichaam verzwakt,
Kris


Natuurlijk is je lichaam verzwakt! Ten eerste is er sprake van een ontsteking wat je imuunsysteem al zijn energie kost. Dan is er de stress voor de tand van de behandeling + het afbreken van de verdoving door je lichaam + eventuele napijn waar je moe van kan worden. Maar omdat je ze allemaal tegelijk laat doen ben je in verhouding minder moe dan als je het over jaren uit zou spreiden :smt020
di, 04/28/2009 - 23:53 Permalink
frifrap

guarana

Ik vind dat je een onverantwoorde uitspraak doet wat betreft wortelkanaalbehandelingen. De gegevens waarop je je basseerd zijn alles behalve evidence based. Er wordt in de door jouw aangehaalde bronnen niet vermeld hoe het onderzoek tot stand is gekomen en welke materialen, methode en technieken zijn gehanteerd. Met andere woorden, voor een andere onderzoeker is het onmogelijk om het onderzoek na te bootsen.

Het onderzoek kent (als je een beetje kennis van zaken hebt van evidence based practice) alles behalve wetenschappelijk.

Om een idee te geven hoe makkelijk het is om een bepaalde hypothese te bedenken:

Mensen met wortelkanaalbehandelingen zouden vaker endocartitis krijgen aldus in jouw onderzoek. Nu kan ik ook (niet evidence based onderbouwt, puur hypotetisch)

Wortelkanaalbehandeling ontstaan vaak ten gevolge van cariës (gaatjes). Hierdoor raakt te tandzenuw ontstoken en sterft binnen een aantal dagen af.
Cariës ontstaat door slechte mondhygiëne, iemand die goed poetst krijgt geen cariës!
Bij (veel) endo's (wortelkanaalbehandelingen) kun je ook stellen dat de mondhygiëne niet goed op peil is. Een slechte mondhygiëne is in veel gevallen aanleiding tot het krijgen van parodontisch. Van parodontitis is bekend dat het een vergroot risico geeft op hart en vaatziekte. Parodontisch geeft, zeker in beginstatium, geen klachten en de screening door tandartsen hierop is niet alijd even adequaat. Veel mensen lopen rond met parodontisch zonder het zelf te weten/merken.

Kortom

1) Is het de wortelkanaalbehandeling die de klachten veroorzaakt
2) of hebben mensen met een wortelkanaalbehandeling een slechte mondhygiëne
3) mensen met een slechte mondhygiëne hebben vergrote kans op oa. endocartitis (feit!)

Zeg maar het kip/ei verhaal. Wat is aanleiding voor wat? Op basis van één onderzoek door één persoon mag je nooit! zomaar stellen dat een bepaalde behandeling slecht is of juist goed! Meerdere onderzoeken zijn hiervoor nodig. Is er door de betreffende onderzoeker gekeken naar randverschijnselen?

Je kunt wel stellen dat de konijnen ziek werden maar is dat zo vreemd? Er werd immers een geinfecteerd object (een tand met bacteriën) ingebracht. Ten opzichte van een niet geïnfecteerde tand.
Als een chirurg opereert met vuile handschoenen is de kans op een infectie na de operatie natuurlijke stukken groter dan wanneer hij met een steriele handschoen zou opereren.


Wat betreft "snoep gezond eet een appel" (in jij vind dus beter chips) opmerking doe je wederom een zeer discutable uitspraak!

Snoep, koek, chips etc. zijn SLECHT voor je gebit om de simpele reden dat enzymen ze omzetten in suikers waarvan de bacteriën in je mond vervolgens van leven en zuren als afvalstof achterlaten. Deze zuren, die dus door de bacteriën zijn geproduceert, zijn slecht omdat ze het glazuur demineraliseren (ontkalken). Wanneer dit proces zich vaak genoeg herhaald krijg je een gaatje.

Door het (EXENCIEF!) eten/drinken van zure voeding krijg je ontstaat er tanderosie, waarbij het tandglazuur geleidelijk oplost. Tanden en kiezen worden hierdoor gevoeliger voor warm/koud en voor het verkrijgen van gaatjes.

Veel mensen gebruiken veel meer suikers (snoep, koek, koffie/thee met suiker) dan fruit. Fruit etc. is daarom een veel beter alternatief dan chips etc.

Snoep gezond eet een appel geld dus nog steeds!
zo, 05/03/2009 - 01:36 Permalink