Advies bij teruggetrokken tandvlees

Author:
Renova
Posted:
ma, 08/06/2012 - 10:01
Goedendag,

Reeds (enkele) jaren heb ik te maken met terugtrekkend tandvlees bij een aantal van mijn kiezen (bovenkant). Ik had dit zelf al opgemerkt want bij het poetsen zijn de kiezen soms gevoelig. Mijn tandarts constateerde dit uiteindelijk zelf ook na een bezoekje tijdens de reguliere controle. Hij vertelde mij dat hier niets aan te doen was. Het deed ook niet veel pijn en ik had er ook bijna geen last van.

Nu merk ik op dat de tanden wel steeds gevoeliger worden en dan met name tijdens het poetsen. Ik heb de tandarts gebeld en de assistent vroeg mij of ik hier veel last van had. Mijn antwoord was nee, alleen tijdens het poetsen. Langskomen hoefde volgens haar niet en ik kon het beste wachten tot de volgende controle.

Nu ben ik toch even benieuwd naar een second opinion. Klopt het dat er geen behandeling bestaat voor teruggetrokken kiezen? Is het normaal dat de kiezen een gevoelig zijn tijdens het poetsen?

Alvast dank voor uw tijd.
Romy32

Klopt het dat er geen behandeling bestaat voor teruggetrokken kiezen?

Teruggetrokken tandvlees blijft altijd teruggetrokken, tenzij chirurgisch behandeld door bijvoorbeeld een parodontoloog.
Tegen gevoelige tandhalzen, die het gevolg zijn van teruggetrokken tandvlees, kan wel iets gedaan worden.
Zo kun je zelf poetsen met tandpasta voor gevoelige tanden (doe je vast al...), en eventueel de tandhalzen insmeren met wat pure tandpasta.
Ook kun je de tandarts of mondhygiëniste vragen een speciale fluoridelak aan te brengen op de tandhalzen.
Tot slot is het soms een oplossing de tandhalzen te vullen met composiet, waardoor de gevoeligheid afneemt.
ma, 08/06/2012 - 19:04 Permalink