achtergebleven vijltje; verwijderen mislukt

Author:
inge83
Posted:
ma, 06/30/2008 - 21:49
Hallo,

Ik heb een vraag wat betreft een kies.
Ik heb ongeveer 8 jaar geleden een wortelkanaalbehandeling gehad op mijn kies. De wortel was ontstoken door een te diep geboorde vulling en is tijdens de WKB schoongemaakt.
Nu bleek 8 jaar later dat er tijdens de WKB een stukje vijl is achtergebleven. Vorige week heeft de specialist (tijdens een hele vervelende behandeling van 1,5 uur) geprobeerd om het stukje te verwijderen, helaas is dit niet gelukt.
Het vijltje zat te diep (helemaal bij de wortelpunt) en hij is weliswaar 'ver kunnen komen', zoals hij zelf zei, maar hij vertelde dat als hij nog verder zou boren hij de wortel te erg zou beschadigen. Wel heeft hij een 4e kanaal gevonden en goed schoon kunnen maken, wat mijn eigen tandarts tijdens de eerste WKB 8 jaar geleden niet heeft gedaan.
Overigens werd mij verteld dat die gehele WKB niet zo netjes uit was gevoerd toentertijd, en is alles nu dus in ieder geval goed schoongemaakt.

Maar, nu maak ik mij erg zorgen over de sterkte van deze kies en het stukje vijl dat er dus nu nog steeds in zit. Op de foto kon mijn tandarts zien dat er een kleine ontsteking is ontstaan in de wortelpunt, en heb ik ook een klein bobbeltje naast de kies onder het tandvlees (ik denk dat het grenst aan het kaakbot en dat het vuil is wat er niet uit kan).
Nu heb ik het idee dat na de behandeling vorige week het bobbeltje kleiner aan het worden is. Zou het eventueel kunnen dat de ontsteking werd veroorzaakt door het vuile kanaaltje (dat nu dus goed is schoongemaakt)? Of is de kans een stuk groter dat het vijltje de ontsteking veroorzaakt? Zou mijn tandarts dit kunnen zien op een foto?

Ik hoop uiteraard dat het vijltje niet de boosdoener is, want dan kan hij gewoon blijven zitten waar hij zit en is het probleem nu in principe opgelost.
Wel maak ik me zorgen om de toestand van mijn kies, nadat er dus zoveel mee gerommeld is, maar ik vind het verder niet zo'n groot probleem om er binnenkort een kroon op te laten zetten; als ik de hele kies maar niet kwijtraak. Want, ik neem aan dat als de ontsteking wel door het vijltje wordt veroorzaakt, dat die kies er op ten duur uit moet. Ik heb verder geen last van de ontsteking. Kan een ontsteking ook vanzelf overgaan? Of moet hier altijd iets aan gedaan worden?

Wat zijn voor mij de alternatieven? De specialist stuurde mij naar huis met de woorden; 'hoop maar gewoon dat je bij de 9 van de 10 mensen zit die er geen last van krijgen'.
Maar ik weet nu nog steeds niet helemaal waar ik aan toe ben.

Bedankt!
inge83

Het is inmiddels februari en sinds een dag of 2 heb ik weer last van de kies.
Als ik loop of mijn hoofd schud voel ik dat de wortel gevoelig is en ik ben als de dood dat er weer iets aan de hand is.
Ik ben vorige week naar de tandarts geweest voor halfjaarlijkse controle (toen had ik nog geen last) en de tandarts heeft toen foto's gemaakt maar heeft verder niets gezegd over de kies/wortel.

Eerlijk gezegd ben ik het zo ontzettend zat om elke keer maar weer gedonder te hebben met deze kies, en dat terwijl 9 van de 10 moeilijkheden niet eens mijn schuld waren (te diep geboord, vijltje achtergebleven, niet goed schoongemaakt, etc.)
Ik verzorg mijn tanden erg goed en ik ben nog erg jong dus ik zit niet bepaald te wachten op een implantaat, hoewel ik nu op een punt ben beland dat ik ook zoiets heb van; trek hem er dan maar uit. Ik snap er ook helemaal niks van, hoe kan je een kies nu nog voelen na een dubbele wortelkanaalbehandeling?

Het enige dat het nog zou kunnen zijn is dat het nu even gevoelig is omdat ik de afgelopen dagen wat grieperig ben geweest dus misschien ligt het aan mijn weerstand. Ik ga morgen maar even langs de tandarts...
di, 02/10/2009 - 17:50 Permalink