achtergebleven stuk naald na wortelkanaalbehandeling

Author:
anna bodewus
Posted:
di, 10/22/2002 - 21:39
Bij de wortelkanaalbehandeling die ik vandaag kreeg, is tijdens het schoonmaken van een van de wortelkanalen een naaldje afgebroken en achtergebleven. Volgens de tandarts hoeft dit stukje naald niet verwijderd te worden. Het is van titanium en kan volgens hem geen kwaad.

Mijn vragen: Gebeurt dit wel vaker en is dit inderdaad ongevaarlijk?

Verder is er een desinfecterend middel in de kies gestopt waarna er een noodvulling overheen is geplaatst. Het desinfecterende middel is volgens mijn tandarts een gas dat door de noodvulling heen in de mond kan komen en een vieze smaak kan veroorzaken.

Mijn vragen: Is dit gebruikelijk en kan het middel geen kwaad? (Ik ben namelijk 6 mnd zwanger en heb deze behandeling vanwege te veel pijn niet uitgesteld tot na de zwangerschap, maar ik ben nu bang dat er stoffen vrij komen die de baby kunnen schaden.)

Hopelijk kan iemand mij antwoord geven op mijn vragen. Alvast bedankt!
Een tandarts

Bij mijn vrouw is dit ook gebeurt, is 11 jaar goed gegaan, maar nu zit er toch een ontsteking bij de wortelpunt.
Ik denk niet dat dit heeft gelegen aan het naaldje, lijkt me sterk na 11 jaar.
Maar goed ik weet het natuurlijk niet zeker.

Succes.
ma, 10/28/2002 - 07:53 Permalink
de digitale tandarts

Een afgebroken vijl tijdens een wortelkanaalbehandeling is helaas een vaker voorkomende complicatie.

Met de vijltjes worden de kanalen breder gemaakt zodat deze goed gespoeld (ontsmet) en gevuld kunnen worden.
Hoe krommer en hoe nauwer de kanalen zijn des te meer kans er bestaat dat de vijltjes kunnen breken. Tevens is de kans op breuk ook afhankelijk van o.a. het type, de ouderdom, de diameter van de vijltjes en de gebruikte kracht door de tandarts.

Mocht er een stuk van het vijltje achterblijven in het wortelkanaal dan hoeft dat geen problemen op te leveren.
De vijl zelf zal niet snel een ontstekingsreactie veroorzaken. De kans op succes is meer afhankelijk van de hoeveelheid bacterien dat zich nog in het wortelkanaal rond de vijl of onder de vijl bevindt.

Mocht de vijl in het begin van de behandeling al hoog in het kanaal gebroken zijn en bevindt er zich tevens een ontsteking aan de wortelpunt (bacterien) dan zal de prognose dubieus zijn. Maar in het omgekeerde geval van een wortelkanaalbehandeling van een vitale (niet geinfecteerde) kies, waarbij een stukje vijl onderin de wortel is blijven zitten, zal de prognose goed kunnen zijn.

Indien u toch klachten blijft houden van het kanaal met de afgebroken vijl, dan zou mogelijk een specialist in wortelkanaalbehandelingen (endodontoloog) nog kunnen proberen de vijl te verwijderen.

Het medicament waarmee de kies tijdelijk gevuld is, kan ik niet beoordelen. Maar ik neem aan dat het niet interfereert met uw zwangerschap.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-12-17 23:11 ]
di, 12/17/2002 - 23:08 Permalink
de digitale tandarts

Beste goedkopie,

Een ontsteking bij een in eerste instantie klachtenvrije (geslaagde?) wortelkanaalbehandeling, zou je simpel gezegd aan 2 belangrijke oorzaken kunnen toeschrijven.

- De infectie van het kanaal is nooit geheel verdwenen (persisterende infectie)

- Er zijn opnieuw bacterien vanuit de mondholte het wortelkanaal binnengedrongen (herinfectie), bijvoorbeeld door een lekkende of uitgevallen vulling/kroon.

Voor de meelezende tandartsen..het zijn er volgens het endo boek vijf, maar omwille van de helderheid heb ik de twee meest voorkomende genoemd
di, 12/17/2002 - 23:24 Permalink
mindfood


Op 2002-10-22 21:39, schreef anna bodewus:
....Verder is er een desinfecterend middel in de kies gestopt waarna er een noodvulling overheen is geplaatst. Het desinfecterende middel is volgens mijn tandarts een gas dat door de noodvulling heen in de mond kan komen en een vieze smaak kan veroorzaken.

Mijn vragen: Is dit gebruikelijk en kan het middel geen kwaad? .....

Hopelijk kan iemand mij antwoord geven op mijn vragen. Alvast bedankt!


Het desinfectie middel wat de tandarts gebruikt is een verdunde chloride houdende stof, naar mijn mening, (indien goed gespoeld door de assitente) niet gevaarlijk, maar je kan wel vragen of de tandarts er extra op wil letten.
Een overweging mbt tot je vraag is Paradontax, dit is een tandpasta zonder aggressieve stoffen, op basis van natuurlijke ingredienten.

groeten,
palle
vr, 12/27/2002 - 22:46 Permalink