abces gehemelte door wortelpuntontsteking

Author:
goldylocks
Posted:
za, 03/15/2008 - 11:20
Ik heb 5 dagen geleden een wortelkanaabehandeling aan de achterste kies linksboven gehad. Hierna is er een abces ontstaan i de lege ruimte ernaast (waar een verstandskies heeft gezeten). Het abces is kapot gegaan en heb gelukkig geen last meer. Ook heeft de tandarts de kies opengemaakt en opnieuw gespoeld. Die 5 dagen dat ik pijn had heb ik zoveel mogelijk met rechts gegeten. Rechts heb ik een kroon en had al vaker last van deze kroon. 2 weken geleden is daar een foto van gemaakt en was duidelijk te zien dat de wortelpuntenontstoken zijn, enhet weefsel wat er om heen ligt. Ik moet nu 29 mei naar de kaakchirurg voor een apexresectie (aan de 16).

Nu ik dus 5 dagen lang, vanwege de pijn aan de linkerkant alles met rechts heb gedaan (en die kies met kroon dus extra belast is). Ik heb nu echter toenemende klachten van diekies met kroon. In mijn gehemelte in hetverlengde van die kies is het nu watdik. Ik ben bang dat er door die wortelpuntontsteking endie toegenomen belasting van de afgelope dagen een cyste (iig een toenemende ontsteking) heb ontwikkeld. Kan ik hiermee tot 29 mei wachten tot de apexresectie? Of moet die cyste eerder opengemaakt worden? Kunnen ze je gehemelte trouwens zomaar opensnijden?En daarnaast vraagikme afofze met een apexresectie bij die cyste/ontsteking kunnen komen. De apexresectie wordt toch vanaf de buitenkant gedaan?
goldylocks

Ik ben gisteren, omdat de pijn (druk) niet te houden was, bij de weekendtandarts geweest. Die schrok zich dood. Hij had een foto gemaakt, en het abces was erg groot. Hij heeft het voorzichtig eromheen verdoofd, en het opengesneden. De druk is er in ieder geval vanaf. Door de ontsteking zijn maar liefst 3 kiezen iets los komen te zitten. Ik heb een antibioticakuur van 7 dagen gekregen. Ik hoop dat het snel aanslaat.

Als de onsteking straks weg is (door de antibiotica) gaan de kiezen dan weer vast zitten?? Het voelt nu al beter aan dan gisteren. En hoe lang duurt het voordat de antibiotica aanslaat? Mijn hele kaak is nog gevoelig. Nu heb ik de kaakchirurg gebeld met de vraag of ik niet eerder terecht kan. Ik kan nu 7 mei terecht. Hij zei dat het beter was dat de ontsteking weg is voordat ze de apexresectie gaan uitvoeren. Klopt dat? Ik zit er namelijk echt niet op te wachten dat ik weer zo'n ontsteking krijg.
ma, 03/17/2008 - 10:46 Permalink
Mignon

Goldylocks,

Wat een vervelende situatie zeg. Je zult je wel beroerd hebben gevoeld. De ontsteking heeft zo te lezen veel kaakbot opgelost. Hierdoor zijn de kiezen los komen te staan. Ze hadden te weinig houvast over. De kaakchirurg voert inderdaad liever een apexresectie uit in niet ontstoken geboed. Het werkterrein is dan overzichtelijker en bovendien is het bebied dan beter te verdoven dan wanneer het ontstoken is. Heeft de tandarts een drain in het abces achtergelaten zodat het ontstekingsvocht kan weglopen, of was dit niet nodig? In het laatste geval zal de ontsteking bijgestaan door een ab kuur moeten inkrimpen.

Veel beterschap, grts Mignon
do, 03/20/2008 - 00:51 Permalink