Abces en fisteltje?

Author:
jerommeke
Posted:
di, 09/27/2005 - 07:50
Hallo, heb een vraagje.
ben 2 weken geleden naar de tandarts geweest om een kies weer te laten opbouwen zodat het geschikt is voor een kroon. De kies had een 2 jaar geleden een wkb ondergaan.
De tandarts moest de wiggen uitboren om grip te krijgen, behandeling was wel vervelend ivm de vele apparatuur in de mond maar zeker niet pijnlijk, de kies was immers dood.
Na een dag begon het tandvlees erg gevoelig te worden, gaf zoveel drukpijn dat pijnstilling nodig was, Dacht het weekeind over even af te wachten, zo gezegd zo gedaan.
Nu heb ik echter sinds een aantal dagen minder pijn, de roodheid van het tandvlees neemt af, maar heb aan de binnenkant 1 en aan de buitenkant 2 witgele puntjes bij de ontsteking....
De ontsteking wordt dragelijker maar zit nu ernstig te dubben of ik geen week eerder had moeten bellen met de TA.

Mijn vraag, hoe kan een dode kies nog ontstekingsreaktie geven, of is het het tandvlees wat is gaan irriteren door de gehele behandeling.
Moet deze week weer langs voor het vervolg van een wkb elders die na 2 keer ook niet rustig is, zal ik het nog even afwachten of moet de TA gelijk draineren en spoelen??? Ik spoel nu met bocasan en keek voor verdere tips op jullie site.

Groet, Jerom
carabelli

Laat het even beoordelen door de tandarts, de klachten zijn niet dermate spoedeisend dat er direct naar gekeken moet worden.

Als de witte puntjes zich bevinden ter hoogte van de wortelpunten, dan is de kans groot dat er een wortelpuntontsteking gaande is, waarbij er een uitgang naar buiten is gevonden (fistel) . Bevinden de puntjes zich ter hoogte van de kies zelf, dan zal het waarschijnlijk het gevolg zijn van de irritatie van het tandvlees. Ik kan uit het verhaal niet duideijk opmaken waar deze puntjes zich bevinden vandaar dit tweeledige antwoord.

Een kies kan drukpijn geven als er zich aan de wortelpunt een ontsteking vormt, deze pijn is dan niet het gevolg van een zenuwontsteking (er zit immers geen zenuw meer in de tand of kies), maar van de druk die de ontsteking aan de wortelpunt veroorzaakt in het bot, zenuwvezels reageren op deze druk en hierdoor ontstaat een pijn gevoel.
di, 09/27/2005 - 13:47 Permalink
jerommeke

Hallo, mijn tandarts gaf me dezelfde uitleg als hierboven, hij vermoedt dat het door het "wroeten"van de vorige behandeling is gekomen omdat de wortels er op de foto heel rustig uitzagen en de kies nu niet gevoelig is voor druk en niet los zit. Het ene fisteltje is verdwenen, de andere zoekt duidelijk door de zwaartekracht een weg naar beneden.
Mag het nog een week aankijken en eventueel daarna toch antibiotica of apex... :roll:
wo, 09/28/2005 - 11:04 Permalink