Abces?

Author:
leeuwin
Posted:
wo, 04/27/2005 - 16:31
Maar ik heb sinds gister last van een dikke wang, m'n verstandkies heb ik er nooit uitgetrokken maar is weggerot, hoedan ook (de restanden van)de kies (?) deed ineens heel erge pijn afgelopen zondag.
Het is nu woensdag en de wang lijkt iets geslonken maar is nog even dik, daarbij komt dat als ik op de wang druk dat er een vieze smaak, beetje gelig speeksel achter in m'n mond uitkomt.
Verder doet die wang zeer als ik er te hard aan druk en tis zelfs zo erg dat ik m'n mond niet helemaal open krijg.

Tis trouwens 6 jaar geleden dat ik voor het laatst naar de tandarts geweest ben :oops: in m'n jeugd was ik nooit ban voor de tandarts maar sinds ik verhuist ben en een nieuwe heb durf ik gewoon niet meer, deze laatste ging veelste ruw met m'n tanden om :cry:

En eigelijk ben ik vooral bang voor het commentaar die ik krijgen kan als ik weer naar de tandarts ga, ik mis namelijk links onderin 2 kiezen naast elkaar vanaf m'n verstandkies, die er ook niet meer is en rechts onderin 1. Hoe word dat normaal opgelost ? meteen een kunstgebid ofzo ? :cry:
vV

de meeste mensen kunnen prima oud worden zonder een aantal kiezen. Dit hoeft niet gelijk opgevuld, en er hoeft ook niet gelijk een prothese aangemeten, maar dit laatste hangt vnl af van de staat van de rest van het gebit.

Ik zou wel snel die verstandskies laten trekken, rondlopen met een abces is niet gezond...
wo, 04/27/2005 - 16:40 Permalink
vV

het gelige speeksel waar je het over had is pus, dus is het een abces...
Ook de druk en pijn die je beschrijft wijst erop.

Het lichaam kan zich aanpassen aan hele grote veranderingen, maar dat kan even duren.

Een zogenaamde verkorte tandboog is een veel gebruikte manier om behandelkosten te besparen, of eerst eens op langere termijn te kijken wat er gebeurt.

Afhankelijk van de staat van het gebit zijn er vele mogelijkheden, allen met een eigen prijskaartje.
Naast wat er technisch nog kan is het natuurlijk ook een vraag wat je er zelf voor over hebt.

Maar wat er technisch nog mogelijk of wenselijk is zal toch echt door een tandarts beoordeeld moeten worden, dit kunnen we niet over een forum doen.

dus.....op zoek naar een tandarts!!
succes!
wo, 04/27/2005 - 16:58 Permalink
leeuwin

hoe word een abces verholpen?
slinkt het ook uit zichzelf weg ?

en wat is een verkorte tandboog pziez ? hoe ziet het eruit ?
ik voel overigens wel tandresten op alle 3 de lege plekken, dus helemaal weg zijn die tanden niet, hoeveel zouden implantaten kunnen kosten ?

en ja ik zou naar de tandarts toe moeten, maar waar vind je een goeie in rdam en omstreken ?
wo, 04/27/2005 - 17:05 Permalink
Geke

Je gaf al aan dat je verstandskies helemaal weggerot is en dat die er nog nooit uitgetrokken is. Het eruit trekken van deze kies is eigenlijk de oplossing om het abces te verhelpen. Want zolang deze kies er zit blijven er problemen en het abces slinkt in principe niet zelf weg. Er zit nu een ophoping van pus in je wang en dat slinkt niet zomaar uit zichzelf weg, het moet sowieso ergens naartoe. Het is ook een grote infectiehaard voor de rest van je lichaam en je kunt er ook behoorlijk ziek van zijn. Dus je kunt het beste zo snel mogelijk een tandarts opzoeken, ook als ze geen patienten meer aannemen kun je vragen of je voor de pijn eenmalig langs kunt komen.

Verder een verkorte tandboog is als je een tandboog hebt, die loopt van premolaar naar premolaar, dat houdt in dat je al je kleine kiezen nog hebt, maar je grote kiezen niet meer. Hiermee heb je nog genoeg kauwvermogen om goed te kunnen functioneren, zonder vervanging voor de grote kiezen erachter en als je bijvoorbeeld geen geld hebt voor implantaten op deze plaats is dit altijd ook een goede oplossing. Als je lacht valt dit ook vaak niet op.

http://www.dentallearningsystem.com/db1/00080/dentallearningsystem.com/_uimages/typesofteeth.diagram.jpg

Op dit plaatje is te zien wat premolaren (kleine kiezen) en molaren (grote kiezen zijn en hoe je tandboog er dan nog uit ziet.

Je vroeg ook hoe duur implantaten ongeveer zijn, je kunt dan het beste uitgaan van 1000 euro voor een implantaat en daarop moet natuurlijk nog een kroon gemaakt worden en die verschillen vaak ook erg in prijs. Ik denk dat een compleet implantaat met kroon ongeveer tussen de 1500 en 2000 euro ligt, maar mocht je daar geinteresseerd in zijn, kun je het beste informeren bij tandartsen die dit doen. Ik ken trouwens geen tandartsen in de buurt van Rotterdam.

Ik hoop dat je vragen hiermee een beetje beantwoord zijn, mocht je nog vragen hebben, kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
wo, 04/27/2005 - 17:41 Permalink
leeuwin

6 jaar terug, laatste tandarts bezoek werd me ook al aangeraden om naar de kaakchirurg te gaan, kan ik het ziekenhuis gewoon opbellen om een afspraak te maken of heb je een doorverwijzing nodig van je tandarts ? ... die ik dus lang niet heb opgezocht en ook niet ga bellen, want heks van een wijf :x ze kon echt niet met het gebid van mensen omgaan.
Doet de kaakchirurg ook meteen wat aan de abces ?
wo, 04/27/2005 - 18:31 Permalink
Geke

Als ik jou was zou ik dan snel op zoek gaan naar een andere tandarts, want om naar de kaakchirurg te kunnen moet je doorverwezen worden door je tandarts. Je kunt niet rechtstreeks naar de kaakchirurg. De huisarts mag je ook doorverwijzen, maar die zal je waarschijnlijk eerst naar de tandarts sturen, omdat de problemen komen vanuit je gebit en de tandarts hier het meeste kijk op heeft.

Als je dan bij de kaakchirurg bent en die verstandskies laat trekken, wordt ook meteen het probleem met dat abces opgelost. Vaak wordt het abces nog doorgespoeld om het goed schoon te maken. Daarna heb je nog wel een tijdje pijn van de getrokken kies, meestal niet langer dan een week, maar dat heb je denk ik al eerder meegemaakt.

Ik hoop dat het duidelijk voor je is en je snel hulp gaat zoeken, want met dit probleem kun je het beste niet te lang doorlopen. Sterkte.. :smt121

Groetjes Geke :smt006
wo, 04/27/2005 - 19:12 Permalink
leeuwin

Hallo Geke, ik ga morgen meteen bellen of ik langs kan komen, word ik dan al bij de tandarts meteen geholpen aan die abces ? Dat ding doet pijn, ik word misselijk van de smaak, eten lukt niet.
Of moet ik wachten tot hij me doorstuurt naar de kaakchirurg ?
Hopelijk haalt de tandarts die abces gewoon weg en kan ik een paar dagen wachten tot de kaakchirurg want om meteen de kiezen in 1 keer erachter aan te verwijderen doet nog meer pijn vrees ik.

Hopelijk word ik meteen die zelfde dag nog geholpen. En nee alle 4 de verstandskiezen heb ik gewoon laten zitten tot ze vanzelf vertrokken, angst he, denk dat het goed pijn zal doen als die allemaal zullen worden verwijderd nu het nog maar restanten zijn :-?

Maar het moet, bedankt iig voor alle antwoorden, het stimuleerd wel om naar de tandarts te gaan, word het verwijderen van verstandskiezen + abces vergoed door OZ? Er is inmiddels een hoop veranderd en vroeger werd alles nog wel vergoed voor de standaard premie van 26 euro nog wat.

En ik hoop dat ik geen zeik/mopperige tandarts krijg, anders ben ik weer terug bij af. :o
wo, 04/27/2005 - 21:32 Permalink
Geke

De tandarts kan je helpen met van dat abces af te komen, door je verstandskies eruit te halen. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat het heel erg veel pijn zal gaan doen. Het kan heel erg goed verdoofd worden, eigenlijk precies zo als het bij de kaakchirurg gebeurd. De tandarts kan zelf bekijken of hij het te moeilijk vind om de wortelresten eruit te halen, niet alle tandartsen doen dat zelf, het kan dat hij of zij je doorverwijst naar de kaakchirurg. Als een tandarts beslist het zelf eruit te halen, heeft hij of zij er vertrouwen in dat het goed gaat en dat kun jij het beste ook hebben. Het kan zo zijn dat door de ontstekingen rondom de resten, ze al wat losser zijn gaan zitten en het minder moeilijk is dan je verwacht. Op het moment veroorzaakt het denk ik meer pijn dan het trekken ervan. Op het moment is het net een soort splinter, het is vies en het zorgt voor infecties er omheen. Het beste is om er zo snel mogelijk vanaf te zijn, dus ga maar gewoon naar de tandarts, hij of zij zal kijken wat er het beste gedaan kan worden en maak je er niet teveel zorgen over :smt044 . Als je bang bent voor de tandarts is het goed om dat de tandarts dat ook te laten weten, zodat hij of zij er rekening mee kan houden.

Ik hoop dat het allemaal goed gaat, laat nog maar even weten hoe het afgelopen is, sterkte!!

Groetjes Geke :smt006
wo, 04/27/2005 - 21:55 Permalink
leeuwin

Nou geke, vanmiddag om 3 uur is het zover ... bibbersbibbers ... eerste tandarts afpsraak in 6-7 jaar :-?
de abces zakt met de dag richting m'n onderkaken merk ik, en ik krijg m'n mond amper open van de pijn, ik denk niet dat ze meteen m'n verstandskiezen eruit kunnen halen op die manier.

Ik dacht dat geen enkele tandarts in staat zou zijn om verstandskiezen eruit te trekken trouwens, toen ik 6 jaar terug het advies van mevrouw neptandarts kreeg om m'n verstandskiezen te laten trekken zaten ze er all 4 nog intakt in namelijk.
Dus je zou denken, eitje ?
Bij de kaakchirurg gaat het toch onder narcose ? lijkt me veel beter.

Word de abces verdooft ?
do, 04/28/2005 - 11:22 Permalink
pim

Ik heb zelf ook een hele dikke bult op mijn tandvlees boven mijn 'verrotte' kies, die een paar weken geleden gedeeltelijk is afgebroken. Mijn wang wordt steeds dikker. Die bult is erg pijnlijk. Is het mogelijk die bult/abces met een speld door te prikken net als bij een blaar, zodat de troep eruit kan en de pijn minder wordt.

Ik moet nog een afspraak met de tandarts maken maar dat zal op zijn vroegst morgenmiddag worden, maar de pijn wordt steeds erger, en daar wil ik zo snel als het kan vanaf. Want een advil 400 werkt nog maar 3 uur en daarvan mag ik er maar 4 per dag.
do, 04/28/2005 - 16:11 Permalink
joek

Pim, ik heb dat zelf ook eens gehad. Ik heb een beetje op de bult zitten duwen (errug pijnlijk!) en op een gegeven moment kwam er pus uit via de onderkant waar mijn tand het tandvlees in gaat.
Dat luchtte wel op, maar het is natuurlijk geen oplossing. Maar goed, je gaat toch naar de ta.
En leeuwin, hoe is het gegaan?
Groetjes,
Joke
do, 04/28/2005 - 16:30 Permalink
leeuwin

Ik heb zelf ook een hele dikke bult op mijn tandvlees boven mijn 'verrotte' kies, die een paar weken geleden gedeeltelijk is afgebroken. Mijn wang wordt steeds dikker. Die bult is erg pijnlijk. Is het mogelijk die bult/abces met een speld door te prikken net als bij een blaar, zodat de troep eruit kan en de pijn minder wordt.


Zo dacht ik er ook over !!
Is er geen zelfhulp oplossing? zo kan ik dat hele tandarts gebeuren weer uitstellen :D Heb de afgelopen 3 dagen ook flink zitten knijpen en drukken op m'n wang, maar pijnlijk.
En dat spul wat eruit komt bij de druk is zo misselijk makend, nadat ik deze forum gister voor het eerst de gehele dag gestalkt heb, heb ik de volgende ochtend al de tandarts gebelt, afspraak kon meteen gemaakt worden.
Ik wilde er voorgoed van af, ook omdat ik de afgelopen 3 dagen van yoghurt geleeft heb, eten lukte niet :oops:

Maar ben net terug, ik heb medicijnen gekregen voor de komende 4-5 dagen want daarna moet ik weer terug voor het echte werk: 2 wortelresten verstandskiezen eruit, 2 wortelresten overige tanden eruit.
2 gaatjes vullen
Die medicijnen helpen de bult optijd te laten slinken.

Ookal is er vandaag alleen een foto gemaakt ... brrr om je gebid te zien ... en is er alleen maar in je mond gekeken of er al iets verholpen kon worden, ik voelde me op m'n gemak! 6 jaar terug had ik gewoon een ERG foute en hardhandige tandarts, maar ik juig nog niet te vroeg het echte graven en poeren moet volgende week gebeuren, dinsdag ochtend. :smt120
Maar dit heb ik iig overleefd :)

Ik kan nog wel in aanmerking voor implantaten komen, ff sparen dus.
do, 04/28/2005 - 17:04 Permalink
Geke

Heel goed dat je na zo'n lange tijd naar de tandarts gegaan bent en ik ben blij voor je dat het voor je gevoel bij deze tandarts beter gaat. Nu kan je gebit mooi opgeknapt worden en kun je er hopelijk nog een hele tijd mee vooruit. Ik hoop ook voor je dat de pijn door dat abces snel minder wordt. Heel veel succes alvast voor dinsdag, maar dat komt vast wel goed, ik zou me er niet teveel zorgen over maken als ik jou was. Je moet maar zo denken, die gerotte wortelresten zijn net een soort splinters, je lichaam is ze liever kwijt dan rijk. Heel veel succes!!

Groetjes Geke :smt006
do, 04/28/2005 - 17:41 Permalink
leeuwin

Jij ook heel erg bedankt!! ik kan btw niet wachten tot het dinsdag is, die medicijnen zijn echt :smt078 en dat 3 maal per dag :-?
Keb m'n les wel geleerd, voortaan gewoon braaaaaf met regelmaat naar de tandarts 8)
vr, 04/29/2005 - 22:27 Permalink
leeuwin

Nou ik ben geweest voor deel 1, het viel niet mee maar ja, ik heb nog nooit kiezen laten trekken.
Een uur na het trekken voelde ik nog dat gepor , getrek en de duw in m'n mond :-?
De boel is nu ook gehecht, mij is helemaal niet verteld of ik terug moet komen en die hechtingen eruit moet laten halen en wanneer dat is. Ik was overigens vandaag bij een andere tandarts in het zelfde gebouw, voor de volgende keer probeer ik een afspraak te maken bij de allereerste tandarts, die heeft wat meer ontwikkelde communicatieve vaardigheden. Deze van vandaag zag me meer als karweitje van een half uur.

Hoelang duurt het voor de pijn is weggetrokken, het is nu nog deels verdooft dus voel ik de pijn deels niet, ibuprofen heb ik ook nog maar wanneer voel je helemaal niks meer ?

En dat gat wat je overhoud nadat de tandresten eruit zijn getrokken ? is dat wel goed dat dat zo blijft liggen of groeit het dicht ? hoelang duurt dat ? wanneer kan je weer normaal eten ?
di, 05/03/2005 - 10:04 Permalink
Geke

Het kan zijn dat er gehecht is met oplosbare hechtingen, die verdwijnen na ongeveer een week. Mochten ze dus niet oplossen kun je ze dus het beste na een week er even uit laten halen, maar meestal worden er oplosbare hechtingen gebruikt.

Het verschilt vaak hoe lang de pijn duurt, soms is het na 2 dagen weg, maar soms duurt het ook een week. Vaak duurt het niet langer dan een week, mocht dat wel zo zijn kan het zijn dat de wondgenezing niet goed verloopt doordat er viezigheid in de wond gekomen is, maar vaak gaat het goed als het gehecht is, omdat de wond redelijk afgesloten is voor vuil. Eerst kun je ibuprofen gebruiken tegen de pijn, maar na een paar dagen tot maximaal een week zal dat niet meer nodig zijn en voel je als het goed is niks meer.

Verder hou je geen gaten over, op de plaatsen waar de wortelresten getrokken zijn, dit groeit netjes weer dicht, maar dat duurt vaak wel een paar maanden, voordat het echt helemaal dichtgegroeid is.

Normaal eten kun je vaak weer na die week, het beste kun je eerst aan de andere kant kauwen en de eerste dagen voorzichtig zijn met poetsen, maar wel de andere tanden en kiezen natuurlijk zo goed mogelijk proberen schoon te houden.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

Groetjes Geke :smt006
di, 05/03/2005 - 13:08 Permalink