Aanvallen van napijn na vullen van twee kiezen

Author:
Stephen
Posted:
zo, 05/14/2006 - 12:45
Ik heb op dit forum en op de site al veel informatie gelezen over 'napijn' na het vullen van gaatjes, maar mijn specifieke probleem kon ik niet vinden:

Vier dagen geleden heb ik bij mijn tandarts twee kiezen linksonder laten boren en vullen. Tijdens het boren van één van de gaten werd er even flink 'op de zenuw' geboord en tijdens het vullen moest er nog wat extra geboord worden om de vulling beter te laten passen.

Op dit moment heb ik al vier dagen last van een soort 'napijn' die komt in periodieke aanvallen, een paar keer per uur. Soms komt een pijnaanval spontaan opzetten, op andere momenten kan ik 'm zelf opwekken door het drinken van een een koude, of nog erger, een warme vloeistof. De pijnaanval duurt dan zo'n vijf tot tien minuten, waarna de pijn weer afzwakt tot een 'normaal' zeurderig gevoel in de kies. Soms verdwijnen de pijn en het zeurderige gevoel helemaal en ook 's nachts heb ik weinig last; pas na het wakker worden beginnen de pijnaanvallen weer.
Het is overigens geen kloppende pijn, de pijn tijdens een aanval voelt als ernstige kiespijn.

Wat me verontrust is dat de pijnaanvallen iedere dag frequenter en heftiger worden, er is voorlopig geen sprake van een verbetering. Weet iemand hier wat er aan de hand kan zijn?

Alvast bedankt!
Groeten,
Stephen
Broek

Dit komt mij bekent voor, ik heb nl hetzelfde probleem. Afgelopen week is er rechts onder is een kies gevult (eentje voor de verstandskies) en dit was een groot gat. Stindsdien had ik wat zeurderig gevoel aan de kies en bij warme contact is er een hevige (licht uitgedrukt) pijn scheut in de kies. Koud geeft meer een doffe pijn. Dit heb ik nog steeds maar de zeurende pijn is meer aanwezig en de pijn wordt ook erger. Nog niet erg genoeg om continue pijnstillers te slikken maar toch. Ook voelt de kaak wat stijf aan en is mijn oor/keel/gedeelte wang en hoofdhuid gevoelig. Ik heb mijn tandarts gebelt en die vertelde mij dat mijn zenuw waarschijnlijk aan het afsterven is en dat ik een bijna wel zeker een WKB behandeling moet ondergaan. Ik heb maandag een afspraak bij de endotoloog voor een evalutatie en dan weet ik meer.
Ik wil niet zeggen dat jij ook een wkb moet maar als ik het zo hoor is de kans wel aanwezig. Als de pijn alleen maar erger wordt zal ik zeker contact opnemen met de tandarts. Ik heb uit ervaring geleerd dat je beter te vroeg dan te laat kan zijn. O ja mocht de pijn plotseling verdwijnen hoeft het niet te betekenen dat alles weer ok is, het kan zijn dat de zenuw afgestorven is. Kortom neem even contact op met de tandarts.
Succes in ieder geval, hopelijk valt het mee.
zo, 05/14/2006 - 15:51 Permalink
Sjagga

Hmm, het feit dat het een zeurderige, niet kloppende pijn is, die erg lang aanhoudt na het geven van een prikkel (bv. warmte) doet me denken aan een Irreversibele Pulpitis (een onsteking van het levende deel in de tand, die niet meer omkeerbaar is). Ook het feit dat het steeds erger wordt kan hier goed op wijzen.
Alleen het gegeven dat het periodiek komt en verdwijnt komt me niet bekend voor, maar ik ben dan ook geen specialist of iets dergelijks ;)
Mocht het inderdaad een irreversibele pulpitis zijn, wat goed zou kunnen, gezien dat er tegen de zenuw geboord is, dan moet er toch echt een WortelKanaalBehandeling aan te pas komen.

Ik zou in ieder geval er wel even naar laten kijken op korte termijn, hoe sneller je er bij bent, hoe eerder je van de pijn af bent en hoe minder kans op complicaties (ik kan je verzekeren dat je niet wilt dat het zich naar de wortel uitbreidt ;))

Succes ermee!
zo, 05/14/2006 - 16:41 Permalink
Stephen

Broek en Sjagga, bedankt voor jullie antwoorden.

Ik ben vanmiddag bij mijn tandarts langs gegaan en deze verklaarde dat heftige pijn na een dergelijk diep gat niet abnormaal is. De tandarts heeft wél nog de vulling wat 'bijgeslepen', omdat de vulling mogelijk iets te 'hoog' was, wat aanleiding kan geven tot napijn. Verder kreeg ik een receptje mee voor een wat zwaardere pijnstiller, 600mg Ibuprofen, maar dat helpt niet veel (behalve dat ik er een beetje sloom van word...)

Heeft iemand nog ideeën hierover, want ik maak me nog steeds zorgen...

Groeten,
Stephen
ma, 05/15/2006 - 18:08 Permalink
Broek

Ik ben vandaag naar de wortelkanaal specialist geweest, deze heeft een foto gemaakt, waarop ze alleen konden zien dat het een diepe vulling was dus dat een wkb misschien wel nodig zou zijn. Ze hebben ook wat testen uitgevoerd met koud en warm contact op mijn kies, gek genoeg deed dat geen pijn, het was wel gevoelig maar ik kreeg niet die pijn scheut die ik normaal krijg als ik warm eet of drink. Ook hebben ze wat andere kiezen uitgeprobeerd. Dus echt bevestigen dat ik een wkb nodig heb konden ze niet. Ik heb hierna voorzichtig iets warms gedronken maar het is nog steeds gevoelig voor warm, maar wel minder. Toch voel ik dat er iets mis is, ik voel gerommel in mijn zenuw(en) klink gek maar zo ervaar ik het. Achtergrond pijn is wel minder. Ook is mijn kies gevoelig waarop al een wkb is uitgevoerd en waar een kroon opzit. Hieronder zat een infectie dus die zou op kunnen spelen, echter wel erg gek dat dat precies gebeurd nadat mijn andere kies is gevult, dus dat geloof ik niet echt. Het zou kunnen dat mijn kies wat lager is geworden na het vullen met als resultaat dat mijn kroon nu te hoog is en zo irritatie veroorzaakt, ofdat het gewoon mijn zenuw is die geirriteerd is na het vullen en daar van aan het herstellen is. Ik weet het niet, maar ik denk dat tijd het me wel zal leren.

Stephen, wordt jou pijn erger, gelijk of wordt het iets beter? Heb je alleen pijn in je kies of ook erom heen? Succes in ieder geval en hou ons op de hoogte van de ontwikkelingen.
di, 05/16/2006 - 05:11 Permalink
Stephen

Nee, sinds gisteren wordt de pijn niet erger, maar blijft gelijk. Ik heb alleen pijn in de kies, die tijdens een pijnaanval wel uitstraalt naar mijn onderkaak.

Ik heb inmiddels ook contact gehad met een bevriende tandheelkundige. Hij vertelde mij dat pijnklachten bij 'diepe gaten' helaas veel voorkomen en dat het mogelijk is dat de vulling niet helemaal goed aansluit op de wanden van het geboorde gat (o.a. door krimpen van de vulling tijdens het uitharden). Zijn advies aan mij was een foto te laten maken van de kies om dit te laten controleren. Opnieuw vullen is geen optie volgens hem, omdat dit de zenuw nóg meer zou irriteren. Wél is een WKB een (laatste) optie, omdat ik dan van de pijn af ben...

Broek, ga jij nu wel of niet een WKB laten uitvoeren of wacht je nog even af?
di, 05/16/2006 - 10:44 Permalink
joek

Stephen, ik heb iets soortgelijks gehad. Helaas is het bij mij afgelopen met een WKB.
Maar als je hier verder leest, zijn er ook genoeg mensen bij wie de pijn na verloop van tijd minder wordt.
Een wkb is ook niet altijd een goede oplossing, dus misschien is het beter om nog even te wachten. Heel vervelend als je pijn hebt, hoor. Dat begrijp ik heel goed.

Groetjes,
joke
di, 05/16/2006 - 15:47 Permalink
Broek

Ik wacht nog even af met de WKB, ik wil toch eigenlijk wel een duidelijk signaal hebben dat ik een WKB moet. Misschien niet slim (voorkomen is beter dan genezen) maar ik wil ook geen WKB doen als ik er niet echt eentje moet.
De pijn is minder aan het worden al is het nog steeds gevoelig bij warm. Ook heb ik af en toe pijn rechts achterin, ook wat last van mijn oor, eigenlijk meteen naar het vullen van die kies. Gek genoeg denk ik dat mijn kies met kroon ook pijn doet. Ik ben bang dat mijn kroon iets te hoog uitsteekt nu de kies erachter is gevult (oude vulling weg en nieuwe erin dus misschien is die kies iets lager geworden?)

Dus ik wacht nog even af, hopelijk is het een zenuw die geirriteerd was naar het vullen, duurt alleen wel een flinke tijd voordat dat over gaat. Hopelijk ben ik snel van af. Wil weer normaal warm eten en niet van die lauwe happen.

Succes...
zo, 05/21/2006 - 17:58 Permalink
Stephen

Ook bij mij is de pijn een stuk minder geworden sinds mijn laatste post. 'Spontane' pijnaanvallen zijn er niet meer, het is alleen nog erg gevoelig bij warm en koud, maar de pijn is uit te houden. Maar ik zou ook wel weer eens lekker aan de linkerkant willen eten...

Jij ook suc6!
ma, 05/22/2006 - 09:23 Permalink
kristin.smets

Hoi Stephen,

Hoe is de pijn nu bij jou?

Heb vandaag ook een stukje laten bijslepen, na vullen van kies onderaan.
De vulling zit diep tegen de zenuw, de zenuw was nog intact, maar er zit vocht tussen nu, die de vullling omhoog duwt.

Moet nu 3x brufen forte nemen per dag, dat zou het vocht en de pijn wegnemen.

Groetjes

Binnen 2 weken zou de pijn moeten weg zijn, anders wordt het ook een WKB.

Krisje

Ben wat benieuwd, omdat het een beetje hetzelfde verhaal.
di, 05/23/2006 - 19:14 Permalink
Stephen

Hoi Kristin,

Iedere dag wordt de pijn minder. Ik kon vandaag zelfs weer aan de 'verkeerde' kant eten. Ik heb er nu alle vertrouwen in dat dit zonder WKB goed gaat komen!

Ik heb ook een aantal dagen aan de Brufen Forte gezeten, hoewel de pijn zo érg was, dat het voor mij gevoel niet erg hielp. Maar het tij is dus gekeerd!

Jij ook veel sterkte!

Groeten,
Stephen
di, 05/23/2006 - 20:26 Permalink