Aanhoudende hoofdpijn

Author:
lely90
Posted:
ma, 01/25/2021 - 05:09
Beste lezer,

Ik ben ten einde raad, dus ik ga proberen om mijn verhaal zo duidelijk mogelijk op te schrijven. Ik ontdekte twee jaar geleden dat ik in regio 34 en 45 overtollige gebitselementen heb zitten. De overtollige gebitselementen groeien als het ware scheef mijn mond in, omdat deze geen ruimte hadden gezien er al een tand boven stond. Zo is er besloten om tand 35, 45 en 44 te trekken. Mijn gebit is nu dus symmetrisch en ik ben het orthodontietraject gestart, waarbij de elementen gemesialiseerd worden aan de onderkaak. Dat betekent dat ik metalen slotjes draag in de onderkaak. Daarnaast heb ik een diepe beet, dus draag ik nu een losse opbeetplaat in de bovenkaak. 

De reden dat ik dit uitleg is omdat ik sinds december last heb van enorme hoofdpijn. Nu hoort dat er misschien een beetje bij (?), maar zo heftig als dit heb ik het nooit gehad. Het tandvlees rond mijn verstandskies nummer 48 raakte laatst ontstoken, dus ik vermoedde dat het daarmee te maken had. Ik ben toen naar de tandarts geweest, antibioticakuur afgemaakt en waterstofperoxide dagelijks na elke maaltijd toegepast. Daardoor is die kant rustiger geworden, maar toen begon de andere kant enorm pijn te doen. Vervolgens weer naar de tandarts geweest, die heeft een kies in mijn bovenkaak gevuld en een koudetest gedaan. Zij zei dat ze de kies nu vult en dat als ik last blijf houden, ik een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan. Ik dacht zelf dat het ook met mijn verstandskiezen te maken had, dus ik heb de week erna direct element 28 en 38 laten verwijderen. Element 48 zit er nog in, want de kaakchirurg kon maar één kant tegelijk verdoven. 

Ik begin een beetje moedeloos te worden en weet niet zo goed wat ik moet doen. Ik word ook vaak wakker - midden in de nacht - met intense hoofdpijn. Ik slik nu dagelijks ibuprofen bruis 600 mg, maar de hoofdpijn blijft maar niet weggaan. Ik merk wel dat zodra ik verdoofd ben bij de tandarts, de hoofdpijn weg is. Ik vind het lastig, want heb het idee dat er bij mijn tandarts altijd weinig tijd is om je verhaal te doen. Denken jullie dat het een ontstoken zenuw is? Kan het nog hoofdpijn zijn van de wond van de kaakchirurgische ingreep (was vorige week)? Moet ik een andere tandarts zoeken? Alle tips, ideeën en suggesties zijn welkom! 
Lela Dental Team

Beste lely90,

Wat vervelend dat u deze hoofdpijn ervaart. 
De laatste jaren wordt er (meer) onderzoek gedaan naar het verband tussen hoofdpijn en tandheelkundige problemen. In de meeste gevallen staat hoofdpijn op zichzelf (spanningshoofdpijn; in 2/3 van de gevallen) en heeft dit niet te maken met de tandheelkunde. Echter, er zijn varianten van hoofdpijn bekend die wel te maken kunnen hebben met de mond. Zo kan migraine zich in sommige gevallen uiten in pijn in het aangezicht. Mocht het zo zijn dat u tot nu pijn ervaarde in uw kauwspieren en/of kaakgewricht, kan de hoofdpijn ook mede daardoor veroorzaakt worden. Als er sprake is van een wortelpuntontsteking in de bovenkaak, en de wortelpunten liggen dichtbij de sinus, kan dit bv. ook sinusitis klachten geven en afhankelijk van de locatie van de ontsteking, ook hoofdpijn.

Dat uw hoofdpijn wegtrekt na verdoving bij de tandarts is een belangrijk gegeven, maar via dit forum kunnen wij niet een diagnose stellen. Probeer zo goed mogelijk te herkennen wanneer de hoofdpijn opspeelt, welk gedeelte van uw hoofd dit betreft (eenzijdig/tweezijdig), hoe de pijn getypeerd kan worden (pulserend?) en of dit voor uw gevoel beïnvloed wordt door bewegingen van uw kaak/druk op uw tanden (kauwen, koud/warm drinken). Mogelijk kan uw tandarts met meer van deze gegevens wel tot een diagnose komen.

Heel veel succes
di, 02/09/2021 - 11:46 Permalink